Son Dakika Haberler
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Özel Haber
  • Dosya Haber
  • Diğer
    • Son Haberler
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Çevre
    • Dünya Dışı
    • Güncel
    • Hava Durumu
    • Koronavirüs
    • TRT'den Haberler
    • TRT Vot World
    • TRT Arşiv
Gündem
Haber Giriş: 20 Mayıs 2022 Cuma 22:05Son Güncelleme: 20 Mayıs 2022 Cuma 22:17 Kaynak: TRT Haber

Türkiye'nin anlamlı vetosu

  • Facebook Paylaş
  • Twitter Paylaş
  • LinkedIn Paylaş
  • Telegram Paylaş
  • Whatsapp Paylaş
  • E-Posta Paylaş
ABONE OL
Follow @trthaber
okuma süresi Okuma süresi

42 yıl önce Yunanistan, Türkiye'nin vetoyu kaldırmasıyla NATO'nun askeri kanadına döndü. Dönemin NATO Avrupa Kuvvetleri Başkomutanı Bernard Rogers'ın hazırladığı plana Türkiye'deki darbe yönetimi 'evet' dedi. Peki Rogers Planı neyi içeriyordu?

Köksal Akpınar
Köksal Akpınar

Finlandiya ve İsveç NATO'ya resmen üyelik başvurusu yaptı. Bir ülkenin NATO'ya katılabilmesi için oy birliği yani mevcut 30 üye ülkenin tümünün onayı gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuyla ilgili değerlendirme yaparken Türkiye’nin Yunanistan ile olan NATO ilişkilerine değindi:

"Daha önce Yunanistan ile ilgili NATO konusunda bir yanlış yaptılar, bizden önceki yönetimler. Ve Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı NATO'yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı türkiye olarak işlemek istemiyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör örgütlerinin NATO'ya girmesine evet diyemeyiz

Mehmetçik Barış Harekatıyla Kıbrıs'a adım attı, Yunanistan NATO'nun askeri kanadından ayrıldı. Geriye dönmek istediğinde ise Türkiye'nin vetosuyla karşılaştı.

Yunanistan'ın NATO'dan ayrılması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hatırlattığı süreç ise işte böyle başladı.

TRT Haber Editörü Mehmet Kancı süreci şu sözlerle anlattı:

"Barış harekatları esnasında Türkiye Ege Bölgesi'nde özellikle uçuş kontrol bölgesini 50 mile kadar çıkartarak, kendisini Ege'de gerek Doğu Akdeniz'de güvence altına alan bir takım önlemlere başvurması bu arada tabii Yunanistan'ın Türkiye'nin askeri müdahalesine karşı, İngiltere ve ABD'den umduğu desteği bulamaması Yunanistan'ı albaylar cuntası da o dönemde yıkılmıştı. Darbe yönetimi Yunanistan'da NATO'nun askeri kanadıyla olan ilişkilerini krize soktu ve askeri kanattan ayrıldılar.”

Atina 1976'da NATO'ya dönmek istedi

İttifaktan ayrılmanın üzerinden 2 yıl geçtikten sonra Yunanistan, yeniden askeri kanada dahil olmak istedi. Washington da devredeydi.

Kancı, "Bir baskı başlıyor washington'dan. Ancak o dönemki başbakanlar önce Bülent Ecevit ardından Süleyman Demirel Yunanistan'ın dönüş kararını veto ediyorlar. Neden veto ediyorlar? Çünkü Yunanistan'ın Kıbrıs'ta adil bir çözüme varma niyeti yok. İkincisi Ege Bölgesi'nde özellikle bu NATO çerçevesinde askeri kontrol bölgeleri konusunda maksimalist talepleri bugün olduğu gibi sürdürmeye devam ediyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan'ı NATO'ya dahil edecek plan 1979'da kabul görmedi

Önce Orgeneral Alexander Haig, ardından Orgeneral Bernard Rogers…

Her ikisi de NATO Avrupa Kuvvetleri Başkomutanlığını yaptı. Haig ve Rogers vetonun kalkması için girişimlerde bulundu. Ancak Ecevit ve Demirel hükümetleri kararlı duruş sergiledi.

12 Eylül darbesinin ardından ise durum değişti. Artık iktidarda Yunanistan'ı veto eden sivil yönetim yoktu.

Evren'den kritik hava sahası kararı

Ancak 19 Şubat 1980 tarihinde Genelkurmay Başkanı Kenan Evren kritik karara imza attı.

1974'te Türkiye'nin hava sahasını sınırlayan mor hattı tek taraflı kaldırdı. Mehmet Kancı ilerleyen süreçte yaşananları şu ifadelerle anlattı:

"12 Eylül'den aylar önce 1980'in şubat ayında o dönemde Genelkurmay Başkanı olan Kenan Evren, Başbakan Süleyman Demirel'e danışmadan Yunanistan'ın Ege'deki uçuş bölgesini kısıtlayan notanın kaldırılma kararını veriyor. Malum Türkiye'de bir darbenin olabilmesi için öncelikle Amerika'dan yeşil ışık yakılması lazım. Muhtemelen 12 Eylül Darbesi'ni hazırlayan kadrolarda bu yeşil ışığı almak için verdikleri vaatler arasında Yunanistan'ın askeri kanadına dönüşü de bulunuyordu."

Darbeden 24 gün sonra ABD Başkanı Carter taleplerini Kenan Evren'e iletti

Darbenin üzerinden 24 gün geçmişti...

ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Spain Kenan Evren ile görüştü. Spain'in çantasında ABD Başkanı Jimmy Carter'ın talepleri vardı. Zira Carter NATO'nun güneydoğu kanadının bölünmesinden rahatsızdı. Rogers'ın bir yıldır uygulamak istediği anlaşma artık masadaydı.

Rogers anlaşması'nın içeriği

TRT Haber Editörü Kancı Rogers anlaşması'nın içeriğine ilişkin şunları söyledi:

"Larissa'daki askeri üslere yönelik bir takım düzenlemeler, Ege'deki adaların silahlandırılmamasına yönelik bir takım düzenlemeler bulunuyordu. Çünkü 1970'lerde de Yunanistan'ın bu yönde teşebbüsleri vardı. Yunanistan'ın askeri teknik kapasitesinin sınırlandırılmasına yönelik bir takım adımlar atacağı söylenmişti."

Yunanistan'ın NATO'ya dönüşü

Rogers anlaşması "asker sözü"ne dayanılarak imzalandı.

20 Ekim 1980 tarihinde Türkiye vetoyu kaldırdı ve Yunanistan ittifakın askeri kanadına döndü. Anlaşma ise kağıt üzerinde kaldı. Çünkü uygulanmadığı takdirde yaptırımı yoktu.

Yunanistan'daki PASOK iktidarı da öyle yaptı. Anlaşmayı uygulamadı.

Rogers Anlaşması ve PASOK iktidarı

Atina maksimalist heveslerinden vazgeçmedi. 

Mehmet Kancı, "1981'in 18 Ekim'inde Papandreu seçimi kazanıyor ve PASOK partisiyle Rogers Planını tanımayacağını açıkladığında şunu da ifade ediyor; 'Aslında Türk askeri Kıbrıs'ta dururken, bizim NATO'ya dönüşümüz bizim verdiğimiz bir tavizdir.' diyor. Yunanistan'ın maksimalist taleplerinin boyutunu anlatması açısından aslında Andreas Papandreu'nun bu ifadesi bence çok önemlidir." dedi.

Yunanistan 42 yıldır veto haklarını pervasızca kullanmaktan çekinmedi

Yunanistan'ın NATO'ya dönüşünün üzerinden 42 yıl geçti. Bu süreçte ittifak içindeki tutumuyla birçok konuya engel oldu.

Altyapı yatırımları da onlardan biriydi. Bazen Ege Denizi'ndeki ortak tatbikatlara bile katılmadı.

Atina, Türkiye ile ittifak ilişkilerinde veto hakkını pervasızca kullanmaktan çekinmedi.

Bugün Türkiye haklı olarak İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine olumlu bakmıyor.  

Kurgu: Kaan Alp Atasoy

Etiketler: Finlandiya İsveç Kıbrıs Barış Harekatı NATO Recep Tayyip Erdoğan Terör Örgütü Türkiye- Yunanistan İlişkileri Yunanistan
Bu haberler ilginizi çekebilir:
İsveç ve Finlandiya, Türkiye ile imzalanan üçlü memorandumdan memnun
İsveç ve Finlandiya, Türkiye ile imzalanan üçlü memorandumdan memnun
Biden'dan NATO konusunda mutabakata varan Türkiye, İsveç ve Finlandiya'ya tebrik
Biden'dan NATO konusunda mutabakata varan Türkiye, İsveç ve Finlandiya'ya tebrik
Son Haberler
Tümü
  • 02:05
    ABD'deki göçmen faciasında ölü sayısı 51'e yükseldi
  • 01:44
    Elektronik ticarete yeni düzenleme
  • 01:25
    Balıkesir açıklarında 49 düzensiz göçmen kurtarıldı
  • 00:57
    Bartın'da ulaşım bağlantısı kesilen köye TSK helikopteri ile gıda yardımı yapıldı
  • 00:59
    İzmir ve Aydın'da 187 düzensiz göçmen kurtarıldı
Gündem Son Haberler
  • Bakan Özer, OECD Genel Sekreteri Cormann ile Paris'te görüştü
  • İçişleri Bakanı Soylu: Bartın'da selden dolayı 1053 su baskını oldu
  • 'Cumhurbaşkanı ödeneği' ek bütçe teklifinden çıkarıldı
  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan şehit Uzman Çavuş Bayram için taziye mesajı
  • Dışişleri Bakanlığı'ndan Haiti'ye seyahat ve güvenlik duyurusu
Foto Galeri
Meteoroloji'den "sarı" uyarı: 17 kentte kuvvetli yağış bekleniyor
Meteoroloji'den "sarı" uyarı: 17 kentte kuvvetli yağış bekleniyor
Video Galeri
Rusya’nın Ukrayna’daki AVM’ye düzenlediği saldırı güvenlik kamerasında
Rusya’nın Ukrayna’daki AVM’ye düzenlediği saldırı güvenlik kamerasında
Sıradaki Haber
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Johnson ile görüştü
Yükleniyor lütfen bekleyiniz