Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Beşparmak Dağları'nda bulunan dev bayrağı boyama çalışmaları başladı. Bayraktan rahatsız olan Rum Simerini gazetesi manşetinde, Kıbrıs Barış Harekatı'nın kod adı "Atilla"ya atıfta bulundu.
57 yıl önce Kıbrıslı Türk soydaşlarımız tarihe Kanlı Noel olarak geçen EOKA militanlarının katliamına maruz kaldı. Saldırıların olduğu süreçte bir fotoğraf ise hafızalara kazındı. Tabip Binbaşı Nihat İlhan'ın eşi ve üç çocuğu katledildi.
Türkiye bugün kendi gemisini, denizaltısını, akıllı mühimmatları, füzelerini ve daha birçok askeri ekipmanlarını üretiyor. Savunma sanayiinde büyük bir devrim yaşanıyor. Peki Türkiye'nin savunma sanayiinde millileşme süreci nasıl ve ne zaman başladı?
Kıbrıslı mücahitler, harekattan yıllar önce Rum saldırılarına karşı örgütlendi. Bu örgütler, daha sonra Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) çatısı altında birleşti. Bu yapının kurucularından biri de Toros kod adlı Rauf Denktaş’tı.
Kıbrıs Barış Harekatı'nda yer alan çıkarma gemi modelinin sonuncusu olan "Ç-128", müze gemi olarak ziyarete açıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 46. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, "Barış Harekatı, tarihten silinmek istenen bir halkın yeniden doğuşunun, yeniden şahlanışının adıdır" dedi.
TSK'nın 20 Temmuz 1974’te, Rumların, Kıbrıslı Türklere karşı uyguladıkları baskı ve zulme son vermek ve Ada’ya barış getirmek amacıyla düzenlediği Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 46 yıl geçti.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Twitter'dan paylaştığı videolu mesaj ile Kıbrıs Barış Harekatı'nın 46. yıl dönümünü kutladı.
Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan gaziler, o günlerin canlı tanıkları. Emekli Albay Şükrü Eren ve Kıbrıs Gazisi Abdulkadir Kurt da harekatı unutmayan kahramanlardan.