Açık 2.9ºC Ankara
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Düzce
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kahramanmaraş
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kilis
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Şanlıurfa
  • Şırnak
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak
Türkiye
AA 20.04.2021 14:00

Valilik, Çıldır Gölü'ndeki kirlilik için harekete geçti

Doğa harikası Çıldır Gölü'nde son yıllarda özellikle ilkbaharda kirlilik artıyor. Ardahan Valisi Hüseyin Öner, kirliliği önlemek için çalışma başlatıldığını söyledi.

Valilik, Çıldır Gölü'ndeki kirlilik için harekete geçti
[Fotoğraf: AA]

Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük ikinci gölü olan, masalsı güzelliğinin yanı sıra kışın yüzeyindeki buz kütlesinin kırılarak Eskimo usulü balıkçılık yapılan, atlı kızaklarla gezintiye çıkılan Kars-Ardahan sınırındaki Çıldır Gölü'nü kaplayan buzlar havaların ısınmasıyla çözüldü.

Çevresindeki dereler ve su tahliyesini sağlamak için yapılan kanallardaki buzların erimesiyle son günlerde özellikle kıyılarında ve göle su sağlayan akarsularda çöp birikintileri oluştu.

Gölün rengi değişti

Civardaki köylerden dere ve kanallara atılan hayvan gübreleri ile hayvansal atıkların göle ulaşması yüzünden bazı kesimlerinin kirlilikten renginin değiştiği görüldü.

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]

Ardahan Valiliği, son yıllarda özellikle ilkbaharda yaşanan bu durum ve yöreye gelen piknikçilerin attığı çöplerin gölü ve çevresindeki doğayı kirletmesinin önüne geçilmesi için harekete geçti.

Valilik, göl ve çevresindeki kirlilik sorununun çözümü için ilgili kurumlar ile çalışma başlatacak.

"Vatandaşlarımızdan duyarlı olmalarını istiyorum"

Vali Hüseyin Öner, Çıldır Gölü'nün Ardahan'ın en önemli değerlerinden olduğunu, bunu korumak ve genç nesillere aktarmak için gerekli çalışmanın yapılacağını söyledi.

Özellikle kış turizminde çok önemli yeri olan Çıldır'ın güzelliğini korumak zorunda olduklarını vurgulayan Öner, "Çıldır, Türkiye'nin donma özelliğine sahip en büyük gölü. Bizler birçok aktiviteyi burada planlıyoruz. Tabii ki ilkbahar döneminde bu temizlik konusu daha fazla önem ifade ediyor. Ben tüm vatandaşlarımızdan, özellikle de muhtarlardan duyarlı olmalarını istiyorum. Sadece o bölgede yaşayanlar için demiyorum, günübirlik gelenlerin de böyle bir gölü korumalarını istiyorum" dedi.

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]

"Kirliliğin takipçisi olacağız"

Çıldır Gölü'ne, eriyen karların suları başta olmak üzere köylerdeki suların tahliyesi için yapılan kanallar ve akar sular aracılığıyla çok sayıda atık geldiğine dikkati çeken Öner, bunun önlenmesi gerektiğini belirtti.

Öner, şunları kaydetti:

"Gölümüzü korumak istiyoruz. Bu alanda yapacağımız her çalışmayla bu değerimizi korumuş olacağız. Bu bir vicdanı sorumluluk. Çıldır Gölü'nü bize emanet edildiği gibi biz de gelecek kuşaklara emanet edelim. Bunlar, her anlamda büyük değer ifade ediyor. Bu konuyla ilgili gerekli çalışmalar yapılacak. Devletin ilgili kurum ve kuruluşlarıyla hem sözlü hem de yazışmalarla bu kirliliğin takipçisi olacağız. Gayretlerimiz temiz Çıldır Gölü için."

ETİKETLER
Sıradaki Haber
Taksim Camii açılışa hazırlanıyor
Yükleniyor lütfen bekleyiniz