Son Dakika Haberler
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Özel Haber
  • Dosya Haber
  • Diğer
    • Son Haberler
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Çevre
    • Dünya Dışı
    • Güncel
    • Hava Durumu
    • Koronavirüs
    • TRT'den Haberler
    • TRT Vot World
    • TRT Arşiv
Gündem
Haber Giriş: 25 Mayıs 2022 Çarşamba 10:54Son Güncelleme: 25 Mayıs 2022 Çarşamba 11:42 Kaynak: TRT Haber

Sabiha Gökçen'deki kazanın raporu tamamlandı: İhmal, dikkatsizlik, yıldırım etkili oldu

  • Facebook Paylaş
  • Twitter Paylaş
  • LinkedIn Paylaş
  • Telegram Paylaş
  • Whatsapp Paylaş
  • E-Posta Paylaş
ABONE OL
Follow @trthaber
okuma süresi Okuma süresi

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 5 Şubat 2020'de meydana gelen uçak kazasıyla ilgili bilirkişi raporu tamamlandı. İhmaller zincirinin tek tek anlatıldığı o rapora, ilk kez TRT Haber ulaştı.

Muhammet Emin Şahin
Muhammet Emin Şahin

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 3 kişinin ölümüne, 180 yolcunun da yaralanmasına neden olan uçak kazası ile ilgili soruşturma sürüyor.

Kazanın üzerinden 2 yıl geçtikten sonra kaza kırım heyeti nihai kaza kırım raporunu hazırladı. 157 sayfalık rapor görüş bildirmeleri için bilirkişiye gönderildi.

6 kişilik heyet, istenen raporu tamamladı. Ardından 21 sayfalık o rapor Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Sabiha Gökçen'deki uçak kazasına ilişkin kaza kırım raporu tamamlandı

Havalimanı otoritesi asli kusurlu bulundu

Hazırlanan o rapora ilk kez TRT Haber ulaştı. Bilirkişiye göre, Pegasus Havayolları'na ait yolcu uçağının pistten çıkmasında bir dizi ihmal söz konusu.

Heyet, kazanın öngörülebilir ya da önlenebilir olduğunu savundu. Raporda, Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. kazanın tek asli kusurlusu olarak bildirildi.

İşletmenin lastik izi temizleme çalışması yapmamasının freni yetersiz kıldığı vurgulandı. Hata payı ise yüzde 40 olarak gösterildi. Pist sonu emniyet alanı bulunmamasının kazanın vahametini artırdığı anlatıldı.

Pilotlar da kusurlu bulundu

Rapora göre, Kaptan Pilot Mahmut Aslan işaret edilenin tersi istikametteki piste iniş planladı. Frenleme sistemlerini devre dışı bırakan kaptan pilotun 6 saniye gecikmeli frenleme yaptığı belirtildi. Manuel frenleme kazanın önüne geçemedi.

Kaptan pilot Mahmut Aslan tali kusurlu bulundu. Aslan'ın da yüzde 20 taksiri bulunduğu aktarıldı. Yardımcı pilot Ferdinand Pondaag da tali kusurlular arasında yerini aldı. Bilirkişi heyeti, Pondaag'ı yüzde 10 hatalı buldu.

Rapora göre, inişe geçmeden 6 dakika önce uçağa isabet eden yıldırım pilotlardaki stresi artırdı.

Hava trafik kontrolörünün iniş öncesi aktardığı Türkçe uyarıları, yabancı uyruklu yardımcı pilotun anlamadığı anlaşıldı.

Soruşturmada sona yaklaşıldı

Heyet, kontrolörlerin pistin pas geçilmesi konusunda uyarı yapmadığının altını çizdi. Rapora göre, 2 hava trafik kontrolörü yüzde 15 ile tali kusurlu görüldü. Öte yandan kule görevlisi Ela Kara'nın kazada kusurunun olmadığı kaydedildi.

Tüm bu detaylar soruşturma dosyasına eklendi. Dosyadaki eksikliklerin giderilmesinin ardından savcılığın iddianameyi tamamlaması bekleniyor. 

Etiketler: İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Uçak Kazası
Bu haberler ilginizi çekebilir:
AKOM saat vererek uyardı: Kuvvetli rüzgar ve yağış bekleniyor
AKOM saat vererek uyardı: Kuvvetli rüzgar ve yağış bekleniyor
Arızalanan İETT otobüsüne çarpan kamyon devrildi
Arızalanan İETT otobüsüne çarpan kamyon devrildi
Son Haberler
Tümü
  • 01:18
    Alaplı Köprüsü yaya ve araç geçişine kapatıldı
  • 00:56
    Türkiye'den Ukrayna'daki yıkıcı savaşın bir an önce durdurulması çağrısı
  • 00:54
    Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, NATO'da İsveç ve Finlandiyalı muhataplarıyla görüştü
  • 00:51
    Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'ı kabul etti
  • 00:57
    NASA, Ay'a çarpan roketin yarattığı dev krater görüntüsünü yayımladı
Gündem Son Haberler
  • Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor
  • Dışişleri Bakanlığı'ndan, Ürdün'deki patlamada ölenler için taziye mesajı
  • Bakan Yanık: İlk destek ödemesi Kurban Bayramı'ndan önce hesaplarda
  • Baykar, Ukrayna'ya 3 adet Bayraktar TB2 SİHA hibe etti
  • Bakan Özer: Atama takvimini en kısa sürede açıklayacağız
Foto Galeri
Ukrayna'da AVM'ye füze saldırısı... "AVM'de binden fazla sivil var"
Ukrayna'da AVM'ye füze saldırısı... "AVM'de binden fazla sivil var"
Video Galeri
Meksika’daki rodeoda boğanın saldırdığı binici hayatını kaybetti
Meksika’daki rodeoda boğanın saldırdığı binici hayatını kaybetti
Sıradaki Haber
Pençe Kilit şehitlerine veda
Yükleniyor lütfen bekleyiniz