Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye Uzay Ajansının bütçesine ilişkin eleştirilere yanıt verdi. "Bu eleştirileri yapanlar hem devletin işleyişinden hem de bu projeler nasıl yapılıyor, bundan bihaberler. Bizim bir bütçe sıkıntımız yok" dedi.
Türkiye'nin Milli Uzay Programı açıklandıktan sonra uzaya erişimin nasıl ve nereden olacağı soruları sorulmaya başlandı. Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, 'uzay limanı' ile ilgili merak edilenleri TRT Haber'de anlattı.
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Milli Uzay Programı'ndaki hedeflere ulaşmada insan kaynağının önemine dikkati çekerek, "Uzay alanında 10 yıl içinde en az 10 bin uzmana çıkmamız lazım" dedi.
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, "Uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmaz' bizim sloganımız ve buna gerçekten de inanıyoruz. Biz uzayda olmak zorundayız." dedi.
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Milli Uzay Programı kapsamındaki hedefleri hayata geçirerek Türkiye'yi uzay alanında birinci lige çıkartacaklarını söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın uzay çalışmalarında İngiltere ile ortaklığa işaret etmesi yeni bir dönem başlatabilir. Uzmanlar, iki ülkenin uzay ve savunma sanayiinde birlikteliğinin 'kalıcı-sürdürülebilir' olması gerektiği görüşünde.
Milli Uzay Programı kapsamındaki çalışmalar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan Uzay Teknokenti’nde gerçekleştirilecek.
“Milli Uzay Programı” hedefleri kapsamında, bilimsel çalışmalar için uzaya gidebilecek becerilere sahip 3 Türk vatandaşı belirlenecek ve 2 yıllık eğitim programına alınacak.
Türkiye uzay yolcusuna isim arıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk uzay yolcusuna astronot veya kozmonot yerine Türkçe bir isim bulunması çağrısına siyasetten de yanıt geldi. Milletvekilleri de isim önerilerini söyledi.
Uzaya bir Türk vatandaşının gönderilmesine karar verilmesi büyük heyecana sebep oldu. Türkiye tarihine geçebilmek için adayların hem bilimsel altyapıya hem de fiziki ve psikolojik dayanıklılığa sahip olması gerekiyor.
Muhalefetin "Milli Uzay Programı" eleştirilerine AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan yanıt verdi. Turan, "CHP'li arkadaşlar 'uzaya gidip ne yapacağız' diyorlar. Muhalefetle ülkeye düşmanlık arasında çok ince bir çizgi var" dedi.
Suriye'nin ilk, Arap dünyasının ikinci kozmonotu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Faris, Milli Uzay Programı'na ilişkin, "Ay'da ayağı olmayanın yeryüzünde ayağı yoktur.' Uzay çağında yaşıyoruz. 10 maddenin başarıyla tamamlanmasını ümit ediyorum" dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamanın ardından astronot kelimesi için Gökbilimci Cacabey'in ismini önerdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaya Türk vatandaşı göndereceğini açıkladı. Türk uzay yolcusuna astronot veya kozmonot yerine Türkçe bir isim verileceğini söyledi. 83 milyonu özgün bir isim bulmaya davet etti. O çağrı sosyal medyada büyük ilgi gördü.