Srebrenitsalı şehit yakınları, ramazan ayında da Srebrenitsa Anıt Mezarlığı'nda kabirlerin başında. Soykırımda yaşamını yitirenler için duaların edildiği şehitlikte hüzün ve gözyaşı eksik olmuyor.
Srebrenitsa İslam Birliği Meclisi, başlattığı kampanyayla ramazan ayı boyunca Srebrenitsa Soykırımı'nda çocuklarını, eşlerini, babalarını ya da erkek kardeşlerini kaybeden onlarca anneye iftar sofrası kuracak.
Srebrenitsalı kadınlar, 25 yıldır yakınlarının bulunması, soykırımda görev almış kişilerin yargılanması için hak mücadelesini sürdürüyor. Onlar, bu oluncaya kadar her ayın 11'inde Bosna Hersek'in Tuzla kentinde bir araya gelmeye devam edecek.
Srebrenitsa Anıt Merkezinin "Soykırım Tutanakları" adını verdiği proje kapsamında yayımladığı söz konusu meclis oturumlarının kayıtları, Sırp devleti kurmak hedefiyle ortaya koyulan plan ve yöntemleri gözler önüne serdi.
Temmuz 1995’te Srebrenitsa'da büyük bir katliam yaşandı. Soykırımda üç oğlunu kaybeden 76 yaşındaki Fatima Mehmedovic, aradan 25 yıl geçmesine rağmen evlat acısını ilk günkü gibi yüreğinde hissediyor.
Bosna'daki savaşta 8 binden fazla Boşnak sivilin öldürüldüğü Srebrenitsa Soykırımı'nda çocuklarını ve eşlerini kaybeden Srebrenitsalı anneler, yakınlarının bulunmasını istiyor.
Hollanda hükümeti Bosna Savaşı'nda BM gücü olarak Srebrenitsa'da görev yapan her bir askere, 5'er bin euro ödeme kararı aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Srebrenitsa Soykırımı ile ilgili yayımladığı videolu mesajda "Avrupalı Müslümanlar, sistematik olarak ayrımcılığa uğramakta, hak ve özgürlükleri ellerinden alınmaktadır" ifadelerini kullandı.
Srebrenitsa Soykırımı'nın 9 kurbanı daha bugün defnedilecek. Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı 6 bin 652'ye yükselecek.
Srebrenitsa Soykırımı'nın üzerinden çeyrek asır geçse de Boşnak milletinin kapanmayan yarası olmaya devam ediyor.
Sırp birliklerin Temmuz 1995'te 8 binden fazla Boşnak sivili öldürdüğü Srebrenitsa Soykırımı, aradan 25 yıl geçmesine rağmen kurban yakınlarının ve Boşnak halkının kapanmayan yarası olarak kalmayı sürdürüyor.
Binlerce Müslümanın katledildiği Srebrenitsa Soykırımı üzerinden 25 yıl geçse de acıları hala taze. O günlere tanıklık eden Husejinoviç, "15 binden fazla insan ormanlara kaçmaya başladı" sözleriyle hayatta kalma mücadelesini anlattı.
Sırp birliklerince katledilen 8 bin 372 Boşnak sivilin anıldığı Barış Yürüyüşü başladı.