Son Dakika Haberler
  • Koronavirüs
    • Koronavirüs Haberleri
    • İstatistikler
    • İnteraktif Harita
    • Koronavirüs Rehberi
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Özel Haber
  • Diğer
    • Özel Haber
    • Dosya Haber
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Güncel
    • TRT'den Haberler
    • TRT Kariyer
    • TRT Vot World
Güncel
Haber Giriş: 25 Aralık 2020 Cuma 11:02Son Güncelleme: 25 Aralık 2020 Cuma 11:03 Kaynak: TRT Haber

Kiralara en çok ne kadar zam gelecek? Aralık 2020 kira artış oranı…

  • Facebookta Paylaş
Kiralara en çok ne kadar zam gelecek? Aralık 2020 kira artış oranı…
ABONE OL
Follow @trthaber

Aralık 2020 kira artış oranı ne kadar oldu? TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı TÜFE oranlarına göre kira artış oranı belli oldu. Aralık 2020’de kira artış oranı yüzde 12,04.

2020 yılı kasım ayında enflasyon, bir önceki aya göre yüzde 2,30, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 13,19, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,03 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,04 artış gerçekleşti.

Kiralara en fazla yüzde 12,04 zam yapılabilecek

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Kasım ayı itibarıyla TÜFE, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,04 artış gerçekleşti. Buna göre mal sahipleri kiracısına yasal olarak en fazla yüzde 12,04 oranında zam yapabilecek.

Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Ev sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamıyor.

Ev sahipleri yasal oranı aşarak zam yaparsa kiracının bu duruma hukuksal yoldan dava açma hakkı bulunuyor.

Yıllık en düşük artış alkollü içecekler ve tütün grubunda

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 0,99 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 5,19 ile haberleşme ve yüzde 7,00 ile eğitim oldu.

Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 29,42 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 21,08 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 18,67 ile ulaştırma oldu.

Aylık düşüşte eğitim ilk sırada

Kasım ayında azalış gösteren tek ana grup yüzde 0,19 ile eğitim oldu. Alkollü içecekler ve tütün ana grubunda aylık değişim olmazken, en az artış gösteren gruplar yüzde 0,12 ile haberleşme ve yüzde 0,80 ile sağlık oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 4,51 ile ulaştırma, yüzde 4,16 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 1,69 ile ev eşyası oldu.

Bir önceki ay, endekste yer alan 418 maddeden, 54 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşti. 42 maddenin fiyatında değişim olmadı. 322 maddenin fiyatında ise artış gerçekleşti. 

Son Haberler
Tümü
  • 10:28
    Kuzu Billy'nin yaşama mücadelesine hayvan dostlarından destek
  • 10:27
    Ege Denizi'nde 4,3 büyüklüğünde deprem
  • 10:26
    Beyaz Saray'ın hayvanları
  • 10:27
    Kurulan şirket sayısı salgına rağmen arttı
  • 10:24
    Bağdat’taki saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi
Güncel Son Haberler
  • Avukatlıktan hakim savcılığa geçiş sınavına yönelik FETÖ soruşturmasında 44 kişi için gözaltı kararı verildi
  • Bolu'da kaçak avcılık yapan 3 kişiye para cezası uygulandı
  • Kısa çalışma ödeneği devam ediyor mu? Kısa çalışma ödeneği uzatıldı…
  • İstanbulkart HES kodu eşleştirmesi nasıl yapılır? HES kodu İstanbulkart'a nasıl yüklenir?
  • Adana'da 2 bin 443 litre sahte içki ele geçirildi
Foto Galeri
Gediz Deltası flamingolarla renklendi
Gediz Deltası flamingolarla renklendi
Video Galeri
Kuzu Billy'nin yaşama mücadelesine hayvan dostlarından destek
Kuzu Billy'nin yaşama mücadelesine hayvan dostlarından destek
Sıradaki Haber
Karantina süresi kaç gün? Temaslıların karantina süresi güncellendi...
Yükleniyor lütfen bekleyiniz