Son Dakika Haberler
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Özel Haber
  • Dosya Haber
  • Diğer
    • Son Haberler
    • Podcast
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Çevre
    • Dünya Dışı
    • Güncel
    • Hava Durumu
    • Koronavirüs
    • TRT'den Haberler
    • TRT Vot World
    • TRT Arşiv
Türkiye
Haber Giriş: 25 Haziran 2022 Cumartesi 11:53Son Güncelleme: 25 Haziran 2022 Cumartesi 12:07 Kaynak: AA

Yangından kaçamayan küçük hayvanlar toprağın altına saklanıyor

  • Facebook Paylaş
  • Twitter Paylaş
  • LinkedIn Paylaş
  • Telegram Paylaş
  • Whatsapp Paylaş
  • E-Posta Paylaş
Yangından kaçamayan küçük hayvanlar toprağın altına saklanıyor
[Fotoğraf: AA]
ABONE OL
Follow @trthaber

Marmaris'teki orman yangınında alevlerden kaçmak için toprağın altına saklanan hayvanları arayan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) gönüllüleri, çok sayıda kaplumbağa ve kirpiyi yanmaktan kurtardı.

Hisarönü Mahallesi Bördübet ve Yedi Adalar bölgesinde 21 Haziran'da çıkan orman yangınının ardından yanan alanlarda canlı kalmayı başaran hayvanların bulunması için çaba gösteriliyor.

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) üyeleri de yangının kontrol altına alındığı noktalara giderek hayvanların saklanabileceği yerlerde çalışma yürütüyor.

HAYTAP Aydın Temsilcisi Mehmet Gürhan Tığoğlu, Marmaris'te yangının ardından federasyon olarak hayvanları kurtarma çalışmasına katıldıklarını söyledi.

Gönüllüler hayvanlardan bir iz arıyor

Yangın bölgesinde canlı kalmayı başaran hayvanlara ulaşmak için gönüllülerin büyük çaba sarf ettiğini anlatan Tığoğlu, "Hayvanların bir bölümü alevlerden kaçabiliyor, kaplumbağa, kirpi gibi hayvanlar ise toprağın altına saklanarak kendilerini kurtarmaya çalışıyor. Gönüllülerimiz tüm günü yanan bölgelerde geçirerek hayvanlardan bir iz bulmaya çalışıyor. Bu gerçekten samanlıkta iğne aramak gibi bir şey" dedi.

Yangından kaçamayan küçük hayvanlar toprağın altına saklanıyor

Çalışmalarda çok sayıda kaplumbağayı saklandıkları yerlerden çıkardıklarını vurgulayan Tığoğlu, şöyle konuştu:

"Yangında en talihsiz olan maalesef kaplumbağalar oluyor. Tavşanları bizden kaçarken gördüğümüzde zarar görmemiş olduklarına seviniyoruz. Küllerin arasında artık onlar gibi düşünerek hareket ediyoruz. Çünkü hissediyorlar. Toprağın altına bir şekilde kazarak giriyorlar. Arkalarında muhakkak iz bırakıyorlar. Burada bir şekilde yangın çalışmaları tamamlandıktan, soğutulduktan sonra görev başlıyor."

"Beklemediğimiz yerlerden hayvanlar çıkıyor"

HAYTAP ekibinden Petek Nur Sezer de yangın başladıktan bir gün sonra bölgeye geldiklerini, yanan alanları taradıklarını söyledi.

Yangından kaçamayan küçük hayvanlar toprağın altına saklanıyor

Sezer, yangınlarda en çok kirpi ve kaplumbağaların mağdur olduğuna işaret ederek, "Yangının ortasında kalanlara maalesef bir şey yapamıyoruz ama dere yataklarına, yollara kaçma çabası içindeyken bulmamız daha kolay oluyor. Bazen beklemediğimiz yerlerden hayvanlar çıkıyor. Hiç burada olmaz dediğimiz hayvanları görüyoruz" diye konuştu.

Geçen yıl ilçede yaşanan yangında 90'dan fazla kaplumbağayı kurtardıklarını ifade eden Sezer, bu yıl arazi şartları nedeniyle çok fazla hayvana ulaşamadıklarını ancak arama çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Etiketler: Yangın Orman Yangını
Bu haberler ilginizi çekebilir:
Kocaeli'de plastik fabrikasında yangın çıktı
Kocaeli'de plastik fabrikasında yangın çıktı
Fransa'da yangın: 700 hektar alan kül oldu
Fransa'da yangın: 700 hektar alan kül oldu
Son Haberler
Tümü
  • 16:34
    Nijerya'da yerinden edilen 12 bin kişi evine döndü
  • 16:25
    Şahin avlayan 2 kişiye 70 bin lira ceza
  • 16:16
    Avustralya'da bir eyalette daha 'gamalı haç' yasaklanıyor
  • 16:10
    Suriye’nin kuzeyinde 7 terörist etkisiz hale getirildi
  • 16:34
    Trakya’da ilaçlanan mısır tarlaları tırtıllardan temizlendi
Türkiye Son Haberler
  • Ankara'da apartman dairesinden 1 kamyonet çöp çıktı
  • Kocaeli'de plastik fabrikasında yangın çıktı
  • Arslantepe Höyüğü'nde arkeolojik kazı çalışmaları başladı
  • Kahta Kalesi 17 yıl sonra kapılarını ziyaretçilerine açtı
  • Şanlıurfa'nın tepsi kebabı coğrafi işaretle tescillendi
Foto Galeri
Abdülhamid Han sondaj gemisi ilk görev yerine uğurlandı
Abdülhamid Han sondaj gemisi ilk görev yerine uğurlandı
Video Galeri
New York'ta saniyeler içinde 2 milyon dolarlık mücevher çaldılar
New York'ta saniyeler içinde 2 milyon dolarlık mücevher çaldılar
Sıradaki Haber
Meteoroloji uyardı: Birçok ilde hafta sonu yağışlı geçecek
Yükleniyor lütfen bekleyiniz