Son Dakika Haberler
  • Koronavirüs
    • Koronavirüs Haberleri
    • İstatistikler
    • İnteraktif Harita
    • Koronavirüs Rehberi
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Özel Haber
  • Diğer
    • Özel Haber
    • Dosya Haber
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Güncel
    • TRT'den Haberler
    • TRT Kariyer
    • TRT Vot World
Gündem
Haber Giriş: 9 Ocak 2021 Cumartesi 11:45Son Güncelleme: 9 Ocak 2021 Cumartesi 14:03 Kaynak: TRT Haber

Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı'nın 106. yılı

  • Facebookta Paylaş
ABONE OL
Follow @trthaber

Takvimler 22 Aralık 1914'ü gösteriyordu. Osmanlı ordusu, Kafkas Cephesi'nde savaşmak için Sarıkamış yoluna koyuldu ancak Allahuekber Dağları geçit vermedi. Binlerce vatan evladı, donarak, hastalığa yenik düşerek ve savaşarak şehit düştü.

1911 ile 1913 arası Osmanlı Devleti için zor yıllardı, Trablusgarp ve Balkanlar'da ağır yenilgiler alındı. Başkomutan Vekili Enver Paşa, kaybedilen toprakların yerine yeni topraklar katmak için harekete geçti. Almanya'yı da yanına alarak yönünü Kafkaslar'a çevirdi.

1914 yılının Ağustos ayında seferberlik ilan edildi. Binlerce vatan evladı, askerlik şubelerine koştu. Vatanını seven yiğit çoktu ancak mühimmat az, teçhizat yetersizdi.

Dönemin 3. Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa, İstanbul'a rapor gönderdi. Kışlık kıyafetler de dahil, acil lojistik destek talep etti. Başkomutanlık bu isteklere kayıtsız kalmadı.

Kışlık giyecekler Rus donanması tarafından batırıldı

Bahr-i Ahmer, Bezm-i Alem ve Mithat Paşa vapurları, kışlık giyecek, silah ve mühimmat yüklenerek Trabzon'a doğru yola çıktı. Ancak 3 vapur, Rus donanması tarafından batırıldı. Böylece Sarıkamış Harekatı'nın başarı şansı da Karadeniz'in serin sularına gömüldü.

Allahuekber Dağları'na ölümüne yürüyüş ise 22 Aralık 1914'te başladı. Erzurum Köprüköy'den hareket eden 9'uncu Kolordu, Bardız ve Kızılkilise'yi ele geçirecek, Sarıkamış istikametine doğru yol alacaktı.

MSB Sarıkamış Harekatı'na katılan askerlerin tarihi fotoğraflarını paylaştı / Fotoğraf: AA

[MSB Sarıkamış Harekatı'na katılan askerlerin tarihi fotoğraflarını paylaştı / Fotoğraf: AA]

Hafız Hakkı Paşa komutasındaki 10'uncu Kolordu ise Oltu'yu ele geçirip Rus kuvvetlerini püskürtecekti. Daha sonra geri dönerek 9'uncu Kolordu'ya destek verecek ve ikisi birlikte Sarıkamış'ı ele geçireceklerdi.

Mehmetçik çetin kış şartları ile mücadele etti

Her şey planlandığı gibi başladı ama devamı gelmedi. Planlanan 2 günlük yürüyüş 4 güne uzadı. Hafız Hakkı Paşa kendisine verilen talimatın dışına çıktı. Oltu'yu temizledikten sonra Göle ve Ardahan istikametlerine kadar ilerledi. Bu durum harekatın gecikmesine sebep oldu.

Sadece düşmanla değil, çetin kış şartları ile de mücadele ediyordu Mehmetçik. Ancak Allahuekber Dağları geçit vermedi. Kar ile tipi yollarını, buz gibi hava nefeslerini kesti ve binlerce yiğit, donarak, hastalığa yenik düşerek ve göğüs göğse çarpışarak şehit düştü.

Aradan 106 yıl geçse de şehitlerin aziz hatırası yaşatılıyor. Her yıl Gençlik ve Spor Bakanlığının öncülüğünde anma programları düzenleniyor.

Etiketler: Gençlik ve Spor Bakanlığı Sarıkamış
Bu haberler ilginizi çekebilir:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı atama kararları Resmi Gazete'de
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı atama kararları Resmi Gazete'de
"Samsunspor'un kara günü" anıtı açıldı
"Samsunspor'un kara günü" anıtı açıldı
Son Haberler
Tümü
  • 23:52
    Bakan Kurum: Binalarda yağmur suyu toplama sistemi zorunlu hale getirildi
  • 23:42
    AB'den WhatsApp'a para cezası hazırlığı
  • 23:38
    Çin'e ait savaş uçakları Tayvan hava savunma sahasını ihlal etti
  • 23:30
    Türkiye'nin salgınla mücadelesinde son 24 saat
  • 23:58
    Türk gemisi Nijerya açıklarında kaçırıldı
Gündem Son Haberler
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dış Politika Değerlendirme Toplantısı'na başkanlık etti
  • JOPER'in rehine kurtarma tatbikatı görüntüleri yayınlandı
  • Türkiye'de aşılananların sayısı 1 milyon 200 bini geçti
  • İletişim Başkanı Altun'dan "militan" ifadesine tepki
  • Son 24 saatte 5 bin 856 yeni vaka
Foto Galeri
Bolu yarıyıl tatilinde doğa ve termal tutkunlarını ağırlıyor
Bolu yarıyıl tatilinde doğa ve termal tutkunlarını ağırlıyor
Video Galeri
Çoban Şevki sosyal medyada viral oldu
Çoban Şevki sosyal medyada viral oldu
Sıradaki Haber
MİT tırları davası: Firarinin 'tanınmama oyununu' polis bozdu
Yükleniyor lütfen bekleyiniz