Son Dakika Haberler
  • Koronavirüs
    • Koronavirüs Haberleri
    • İllere Göre Haftalık Vaka Haritası
    • Koronavirüs Rehberi
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Özel Haber
  • Diğer
    • Son Haberler
    • Özel Haber
    • Dosya Haber
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Çevre
    • Dünya Dışı
    • Güncel
    • TRT'den Haberler
    • TRT Kariyer
    • TRT Vot World
    • TRT Arşiv
Gündem
Haber Giriş: 20 Ocak 2021 Çarşamba 18:57Son Güncelleme: 20 Ocak 2021 Çarşamba 21:57 Kaynak: TRT Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkçemiz tarihimizin en büyük kelime katliamına maruz bırakıldı

  • Facebook Paylaş
  • Twitter Paylaş
  • LinkedIn Paylaş
  • Telegram Paylaş
  • Whatsapp Paylaş
  • E-Posta Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkçemiz tarihimizin en büyük kelime katliamına maruz bırakıldı
[Fotoğraf: AA (Arşiv)]
ABONE OL
Follow @trthaber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dilde sadeleştirme niyetiyle çıkılan yolda Türkçemiz tarihimizin en büyük kelime katliamına maruz bırakılmıştır. Gençlerimiz 1 asır önce yazılan dedelerinin mezar taşını dahi okuyup anlayamaz durumdalar." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019-2020 Özel Ödülleri Töreni'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar: 

Geçen sene yaşadığımız olağanüstü şartlar nedeniyle törenimizi maalesef gerçekleştiremedik. Bugün inşallah hem 2019'un hem de 2020'nin ödüllerini beraber vereceğiz. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri Töreni'nde konuşuyor. https://t.co/8rUTfpFKGU

— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) January 20, 2021

 

"Gittiğimiz her yerde ecdadın geride bıraktığı bir mühre rastlıyoruz"

Binlerce yıla sahi kadim mirası sürekli zenginleştiren milletimiz, kültürün farklı alanlarında nadide eserler üretmiştir. Bugün sadece sınılarımız içinde değil gönül coğrafyamızın dört bir köşesinde bu eserlerle karşılaşıyoruz. Gittiğimiz her yerde ecdadın geride bıraktığı bir mühre rastlıyorsunuz. Bu eserlerin değeri maalesef uzun yıllar bilinemedi. Kültürümüze ve kültür mirasımıza sahip çıkma noktasında da ciddi sıkıntılar yaşadık. Bir dönemki kısır ve bağnaz bakış açısı binlerce yıllık mirasımıza sırtını dönmüştü. Bu dönemde birçok sanat eser müzelerin depolarında unutulmaya terk edildi. Bu yıkım ekibinin karşısındaki az sayıda çilekeş insanlar kurdukları müzelerle hazinemizi yaşatmaya çalıştılar. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak Türk kültür ve sanatına sahip çıkan herkese teşekkür ediyorum. 

"Kültürle ilgili tartışmalarda dili ihmal ediyoruz"

Kültürle ilgili tartışmalarda dili ihmal ediyoruz. Ülkemizdeki kültür meselesi işin uzmanları tarafından dil meselesinin dışında değerlendiriliyor. Oysa bir milleti maziden atiye taşıyan kültürse o kültürün en önemli unsuru da dildir. Kültür dil kabında gelecek kuşaklara aktarılır. Dil olmadan medeniyet de olmaz. Dilini kaybeden bir millet herşeyini kaybetmiş demektir. Dil meselesine yeterince eğilmiyoruz. Caddelerde bir bakıyorsunuz buralarda bizim dil yok. Tabelalarda bambaşka şeyler var. Bunu kaybettiğimiz anda biz kendimizi kaybetmiş oluruz. 

"Türkçemiz tarihimizin en büyük kelime katliamına maruz bırakıldı"

Dilde sadeleştirme niyetiyle çıkılan yolda Türkçemiz tarihimizin büyük kelime katliamına maruz bırakılmıştır. Asırlar boyunca kullana kullana Türkçeleştirdiğimiz kelimelere getirilen yasaklar, iddia edildiği gibi dilimizi yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmaya yetmemiştir. Bilakis dil cellatlarının elinde güzel Türkçemiz, bir müddet sonra bizzat Gazi'nin ifadesiyle bir çıkmaza saplanmıştır. Bugün geldiğimiz noktada gençler bir asır önce vefat eden dedelerinin mezar taşını dahi okuyup, anlayamaz durumdadır. Sadece gençlerimiz değil, üniversite mezunu insanlarımız bile 70-80 sene evvel yazılan eserleri okurken zorluk çekiyor. Çoğu insan Yahya Kemal, Ömer Seyfettin, Fuat Köprülü, Ziya Gökalp'i, nispeten daha sade eserler bırakan Necip Fazıl, Peyami Safa, Ahmet Hamdi Tanpınar'ı dahi sözlük yardımı olmadan anlayamıyor.

"Türkçemiz plaza dili ile daha da kötüleşmektedir"

Bu vahim tablo, son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan sosyal medya dili ve plaza dili ile daha da kötüleşmektedir. 'Forward etmek', 'down olmak', 'set etmek', 'aksiyon almak' gibi ne Türkçeye ne de İngilizceye uyan tuhaf bir dil ortaya çıkmıştır, ben de anlamıyorum. Aynı şekilde kısaltma bahanesiyle uydurulan ve ne olduğu anlaşılmayan harf yığınları sosyal medyayı istila etmiştir. Dilde müstevlilerin adeta mahkumu durumdayız.

Etiketler: Son Dakika
Bu haberler ilginizi çekebilir:
8 terörist etkisiz hale getirildi
8 terörist etkisiz hale getirildi
Marmaray 29 Mayıs'ta ücretsiz hizmet verecek
Marmaray 29 Mayıs'ta ücretsiz hizmet verecek
Son Haberler
Tümü
  • 02:07
    Türkiye Maarif Vakfına 1,8 milyar lira kaynak
  • 01:41
    Meksika’da 5,8 büyüklüğünde deprem
  • 00:57
    MGK bugün toplanıyor: Suriye'nin kuzeyine olası operasyon masada
  • 00:56
    Rize Tanıtım Günleri etkinliğinde uzaya çay gönderildi
  • 00:29
    Gözler Merkez Bankası'nda: Faiz kararı bugün açıklanacak
Gündem Son Haberler
  • Kripto para borsasında dolandırıcılık: Yeni bir Thodex vakası mı?
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan Müslüman kanaat önderlerini kabul etti
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Kısakürek'i andı
  • Açık cezaevi hükümlülerinin izin süresinin uzatılma önergesi kabul edildi
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saldırılara cevabımızı yeni operasyonlarla vermeyi sürdüreceğiz
Foto Galeri
Avrupa Konferans Ligi'nde zafer Roma'nın
Avrupa Konferans Ligi'nde zafer Roma'nın
Video Galeri
Rize Tanıtım Günleri etkinliğinde uzaya çay gönderildi
Rize Tanıtım Günleri etkinliğinde uzaya çay gönderildi
Sıradaki Haber
Bakan Karaismailoğlu'ndan Kanal İstanbul açıklaması: Başlamak için sabırsızlanıyoruz
Yükleniyor lütfen bekleyiniz