Son Dakika Haberler
  • Koronavirüs
    • Koronavirüs Haberleri
    • İllere Göre Haftalık Vaka Haritası
    • Kontrollü Normalleşme Haritası
    • İstatistikler
    • İnteraktif Harita
    • Koronavirüs Rehberi
  • Ramazan
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Diğer
    • Özel Haber
    • Dosya Haber
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Güncel
    • TRT'den Haberler
    • TRT Kariyer
    • TRT Vot World
Ekonomi
Haber Giriş: 26 Şubat 2021 Cuma 11:48Son Güncelleme: 26 Şubat 2021 Cuma 11:58 Kaynak: AA

Devlet desteğiyle genişleyen seralarda üretim arttı

  • Facebookta Paylaş
Devlet desteğiyle genişleyen seralarda üretim arttı
[Fotoğraf: AA]
ABONE OL
Follow @trthaber

Türkiye'nin muz üretiminin geçen yıl yüzde 32,8 artarak 728 bin tona ulaşmasında, örtü altı tarım destekleri ve hibelerle seraların genişletilmesi etkili oldu.

Muz üretimi için mikroklima özelliği ve coğrafi konum avantajıyla öne çıkan Anamur ve Bozyazı ilçelerinde her geçen yıl seraların genişlemesi, üretime önemli katkı sunmaya başladı.

Bilinçli tarım uygulamaları ve üretimin seralar sayesinde 12 aya yayılması da son yıllarda üretimi artıran en önemli faktörlerin başında geldi.

Devlet desteğiyle genişleyen seralarda üretim arttı

Türkiye'nin muz üretimi, devletin ithal ürüne uyguladığı yüksek verginin yanı sıra üreticilere sağladığı sübvansiyonlu tarım kredisi, örtü altı tarım destekleri ve hibelerle, geçen yıl yüzde 32,8 artışla 728 bin tona ulaştı.

Genellikle iç piyasada tüketilen yerli muz, üretimin artmasıyla ithalatın azaltılmasını sağlayarak Türkiye ihtiyacının yaklaşık 4'te 3'ünü karşılar seviyeye geldi.

Bölge üreticileri, desteklere karşılık vererek iç piyasaya yetecek miktarda muz yetiştirip 2023'e kadar ithalatın önüne geçmeyi hedefliyor.

Devlet desteğiyle genişleyen seralarda üretim arttı

"Kısa sürede Türkiye muz ihtiyacının yüzde 100'ünü üretir duruma geleceğiz"

Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, yaptığı açıklamada, bölgede muz üretiminin her geçen yıl arttığını söyledi.

Verim artışının, devletin yerli muz üretimine yönelik olumlu politikasıyla sağlandığını dile getiren Gümüş, "Kısa sürede Türkiye muz ihtiyacının yüzde 100'ünü üretir duruma geleceğiz. Bu artışlardaki en büyük neden ithal muz için yüzde 145,8 vergi uygulanıyor olması. Bunun yanı sıra devletimiz sera yapan üreticilerimize düşük krediler sağlıyor. Çiftçinin gayreti ve devletin desteğini ortaya koyduğumuz zaman sevindirici bir durum oluştu." diye konuştu.

Devlet desteğiyle genişleyen seralarda üretim arttı

Gümüş, üreticilerin devlet desteğinden memnun olduğunu ve iç piyasa ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılayacak potansiyeli barındırdıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"İthal muzdan alınan vergi olmasaydı biz çocuklarımıza, 'Eskiden burada muz üretiyorduk' diye hikayeler anlatacaktık. Geldiğimiz nokta, devletimizin ithal muzdan aldığı vergi, yine devletimizin vermiş olduğu sübvansiyonlu kredi, TARSİM konusundaki destekle tarıma daha inanır hale geldik. Daha iyi noktalara gelmek için muzun ihracatını yapabiliriz. Bu zor bir şey değil. Sanayicilerin bu konuda desteklenmesi gerekiyor."

Anamur Muz Üreticileri Birliği Başkanı Feyzi Türkay da Türkiye'nin kendi muz ihtiyacının büyük bölümünü karşılar duruma geldiğini, bu sayede ithalata bağımlılığın azaldığını kaydetti.

Etiketler: Devlet Desteği
Bu haberler ilginizi çekebilir:
Nakdi Ücret Desteği ödemeleri bugün yapılacak
Nakdi Ücret Desteği ödemeleri bugün yapılacak
Bitkisel üretim destekleri çiftçilere ödeniyor
Bitkisel üretim destekleri çiftçilere ödeniyor
Son Haberler
Tümü
  • 17:49
    Toyota Türkiye, 2 bin 500 geçici personel alacak
  • 17:43
    Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Akbulut'un vefatı ile ilgili başsağlığı mesajı
  • 17:28
    Nijerya'da Boko Haram saldırısı: 10 ölü
  • 17:44
    İran'dan, ABD Başkanı Biden'a "baskıları sona erdirin" çağrısı
  • 17:32
    Vanlılar birincilik sevincini yaşıyor
Ekonomi Son Haberler
  • Balıkçılıkta av sezonu sona eriyor
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığının projesinde yeni mezunlar görev alacak
  • ABB, 40 taşınmazı kiraya verecek
  • THY, 2 yıl sonra B737 MAX ile ilk uçuşunu Ankara'ya yapacak
  • Kızılcahamam'daki yangında zarar gören esnafa destek müjdesi
Foto Galeri
Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut hayatını kaybetti
Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut hayatını kaybetti
Video Galeri
Maskesiz çalışandan ilginç cevap: Senden bana bulaşmasın
Maskesiz çalışandan ilginç cevap: Senden bana bulaşmasın
Sıradaki Haber
Restoran işletmecilerinin 1 Mart beklentisi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz