Son Dakika Haberler
  • Koronavirüs
    • Koronavirüs Haberleri
    • İstatistikler
    • İnteraktif Harita
    • Koronavirüs Rehberi
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Özel Haber
  • Diğer
    • Özel Haber
    • Dosya Haber
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Güncel
    • TRT'den Haberler
    • TRT Kariyer
    • TRT Vot World
Bilim Teknoloji
Haber Giriş: 26 Ocak 2021 Salı 13:47Son Güncelleme: 26 Ocak 2021 Salı 15:11 Kaynak: AA

Yeni bir sümbül türü keşfedildi: Muğla sümbülü

  • Facebookta Paylaş
Yeni bir sümbül türü keşfedildi: Muğla sümbülü
[Fotoğraf: AA]
ABONE OL
Follow @trthaber

Ege, Gazi ve Abant İzzet Baysal üniversitelerinden üç öğretim üyesi, Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki Sandras Dağı'nda "Muğla sümbülü" adını verdikleri yeni bir sümbül türünü keşfetti.

Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım ile meslektaşları Prof. Dr. Hayri Duman ve Doç. Dr. İsmail Eker, Köyceğiz sınırlarında bulunan Sandras Dağı'nda ortak bir çalışma ile yeni bir sümbül türü keşfetti.

‘Muğla sümbülü’ olarak kayıtlara geçen çiçeğin Latince adı ‘muscari muglaensis’ olarak kaydedildi.

Yeni bir sümbül türü keşfedildi: Muğla sümbülü

Bölgenin toprak içeriği bitki oluşmasını zorluyor

Doç. Dr. Hasan Yıldırım, Sandras Dağı'nın krom, magnezyum, nikel, kobalt ve demir gibi ağır metal barındıran ve bitki yetişmesi için zorlu şartlar oluşturan topraklara sahip olduğunu, buraya uyum sağlayıp türleşen bitkilerin de çoğunlukla lokal endemik türler olduğunu söyledi.

30'a yakın bitki sadece Sandras Dağı'nda bulunuyor

Sandras Dağı'nda yayılış gösteren 150 civarında endemik türün bulunduğunu, bunların 30'a yakınının dünyada sadece bu dağda bulunan "nokta endemiği" bitki türü olduğunu belirten Yıldırım, halen bu dağdan yeni bitki türleri keşfedildiğine değindi.

Yıldırım, “Muğla sümbülü” hakkında şu bilgileri verdi:

"2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen bir teknik kurul toplantısı esnasında Prof. Dr. Hayri Duman ve konu uzmanlarından Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Eker ile birlikte bu bitkiye ilişkin ortak bir çalışmanın temellerini attık. 

2020 yılının haziran ayı başında Sandras Dağı'na düzenlenen saha çalışmasında bitki tekrar toplandı ve üzerine gerçekleştirilen ayrıntılı morfolojik ve taksonomik çalışmalar sonucunda üç araştırıcı tarafından ortak bir sonuçla bilim dünyası için yeni bir tür olduğu sonucuna varıldı. Makalemiz, bilimsel hakem süreci ve değerlendirilmesi sonucunda Aralık 2020’de yayınlanarak bilim dünyasına tanıtıldı."

Yeni bir sümbül türü keşfedildi: Muğla sümbülü

"Koruma altına alınmalı"

Sandras Dağı’ndaki maden çalışmalarına dikkat çeken Doç. Dr. Yıldırım, alanın koruma altına alınması gerektiğini söyledi:

”Maden çalışmaları dünyada sadece bu dağda bulunan 30 kadar lokal endemik türün tükenişine neden olacak sonuçlar doğurabilir. Muğla Sümbülü de henüz keşfedilmişken yok oluşun eşiğinde olabilir. Bu alanın mutlaka bir koruma statüsü altına alınması gerekmektedir." 

Doç. Dr. Yıldırım, müşkürüm (Muscari) cinsi sümbüllerden dünyadaki 77 türün 47'sinin Türkiye'de bulunduğunu, 30'unun ise endemik türler olduğunu da kaydetti. 

Etiketler: Ege Üniversitesi
Bu haberler ilginizi çekebilir:
YÖK'ten üniversite performansları ile ilgili rapor
YÖK'ten üniversite performansları ile ilgili rapor
İzmir'de kontrolden çıkan araç takla attı
İzmir'de kontrolden çıkan araç takla attı
Son Haberler
Tümü
  • 09:32
    İstanbul Valiliği: Kabine kararları doğrultusunda gerekli adımlar atılacak
  • 09:23
    Kıraathanede oyun oynayan 18 kişiye 62 bin 441 lira ceza
  • 09:10
    ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı arttı
  • 09:29
    Normalleşmede son karar için gözler Kabine'de
  • 09:05
    Latin Amerika ülkelerinde COVID-19 kaynaklı can kayıpları artıyor
Teknoloji Son Haberler
  • TEKNOFEST 2021'in son başvuru tarihi uzatıldı
  • Denizli Bilim Merkezi için sözleşme imzaladı
  • ABD'li uzmanlar karaciğerde onarımı sağlayan hücreleri belirledi
  • Türk bilim insanları işitme cihazlarının verimliliğini artıracak buluş geliştirdi
  • Üniversite öğrencisi yapay ligament üretti
Foto Galeri
Yüksekova'nın kar altındaki menderesleri
Yüksekova'nın kar altındaki menderesleri
Video Galeri
ABD'de yangın: Otobüsler küle döndü
ABD'de yangın: Otobüsler küle döndü
Sıradaki Haber
Bin 500 yerleşim yeri daha "çevrim içi" olacak
Yükleniyor lütfen bekleyiniz