Son Dakika Haberler
  • Koronavirüs
    • Koronavirüs Haberleri
    • İstatistikler
    • İnteraktif Harita
    • Koronavirüs Rehberi
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Özel Haber
  • Diğer
    • Özel Haber
    • Dosya Haber
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Güncel
    • TRT'den Haberler
    • TRT Kariyer
    • TRT Vot World
Türkiye
Haber Giriş: 2 Kasım 2020 Pazartesi 09:07Son Güncelleme: 2 Kasım 2020 Pazartesi 09:47 Kaynak: DHA

Tasarladığı aletlerle engellilerin yaşamını kolaylaştırıyor

  • Facebookta Paylaş
Tasarladığı aletlerle engellilerin yaşamını kolaylaştırıyor
[Fotoğraf: DHA]
ABONE OL
Follow @trthaber

Elazığ'da yaşayan biri engelli, 3 çocuk babası Mehmet Güleç, tasarladığı aletlerle engellilerin hayatlarını kolaylaştırıyor. Birçok engellinin hayatına dokunan Güleç, omurilik felçlisi Oğul Yıldırım için elektrikli yürüteç tasarladı.

Elazığ'da 40 yıldır oto tamirciliği yaparak geçimini sağlayan biri engelli 3 çocuk babası Mehmet Güleç, kendisini engellilerin hayatını kolaylaştırmaya adadı.

Aynı zamanda 8 yıldır Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) Başkanlığını da yürüten Güleç, bugüne kadar engelli bireyler için özel olarak tasarladığı 30'un üzerinde alet yaptı.

Tasarladığı aletlerle engellilerin yaşamını kolaylaştırıyor

Son olarak tansiyon hastası ve omurilik felçli Oğul Yıldırım için kolları sıvayan Güleç, akülü ve elektrikli motorlarla çalışan bir mekanizma tasarladı. Cihaz, kişiyi ayakta tutmasının yanı sıra hastanın tansiyonunun normalleşmesine, vücut direncinin artmasına ve vücutta yara çıkmasının engellenmesi hedefleniyor.

Tasarladığı aletlerle engellilerin yaşamını kolaylaştırıyor

Kişinin engeline göre tasarım

Kişinin engeline göre projeler tasarladığını belirten Mehmet Güleç, omurilik felçlisi Oğul Yıldırım için yaptığı cihazı tanıttı.

Cihazın akülü ve elektrikli motorla çalıştığını ifade eden Güleç, " Cihazın amacı kan dolaşımını hızlandırmak, vücuttaki direnci artırmak ve çıkan yaraları engellemek için biraz olsun insanı havada tutmak. Ben yıllardır engellilerle ilgili çalışma içerisindeyim. Elazığ'da da ZİÇEV başkanıyım. Engelli çocuğum da var. Hayatımızı onların hayatını nasıl kolaylaştıracağımıza adadık ve bu konuda başarılı da olduk. Kişiye özel ürünler yapıyoruz. İnsanlarımız gelip, dertlerini, isteklerini anlatıyor. Biz de onlara göre tasarlayarak, fikir alışverişi yapıp, özgün bir üretim ortaya çıkarıyoruz. Bu cihazın kullanımı için ikinci bir kişi olmasını istemedik. İkinci kişiyi ortadan kaldırmak için elektrikli ve kumandalı yaptık. İstediği gibi kendisini kucağın içerisinde ayağa kaldıracak, kendine göre hareketlerini yapıp, tekerlekli sandalyeye binecek. Engelli araçlarının motorlarıyla bunu yaptık. Maliyeti ise şu an için 2 bin ile 2 bin 500 lira civarında" dedi.

Tasarladığı aletlerle engellilerin yaşamını kolaylaştırıyor

"30 yıl sonra ilk defa ayağa kalkacağım"

30 yıldır omurilik felçlisi olan Oğul Yıldırım ise mekanizmayı Güleç'e tarif ettiğini anlatarak, "Ustamız, söylediğimiz şeylerin aynısını yaptı. 30 yıl sonra ilk defa ayağa kalkacağım. İnşallah başarabilirim. Bacaklarımda erime oldu. Kan akışının sağlanması ve kilo almak için bu cihazı kullanacağım" diye konuştu.

Etiketler: Engelliler
Bu haberler ilginizi çekebilir:
Tarladan şampiyonluğa
Tarladan şampiyonluğa
Tekerlekli sandalyesiyle gökdelene tırmandı
Tekerlekli sandalyesiyle gökdelene tırmandı
Son Haberler
Tümü
  • 11:07
    Makine öğrenmeye 'zihinsel ölümsüzlük' patenti
  • 11:03
    Enflasyon Raporu yarın açıklanacak
  • 10:57
    Batman'da zehir tacirlerine operasyon: 10 gözaltı
  • 10:54
    İstanbul Havalimanı Adliyesi gece gündüz hizmet veriyor
  • 11:07
    Aracıyla baraj suyuna kapıldığını ihbar eden kadın aranıyor
Türkiye Son Haberler
  • Otomobil jantından 14 kilo uyuşturucu çıktı
  • Ağrı sıfırın altında 22 dereceyi gördü
  • Eren-5 Operasyonu ile PKK'nın kış üslenmesine darbe
  • Altın taşıyan kuryeleri gasbetmek isteyen 2 şüpheli tutuklandı
  • 13 ildeki oto hırsızlığı çetesi çökertildi
Foto Galeri
İnsan DNA’sı gibi, bir tarak diğerine benzemiyor
İnsan DNA’sı gibi, bir tarak diğerine benzemiyor
Video Galeri
Cumhurbaşkanı Erdoğan soykırım kurbanlarını andı
Cumhurbaşkanı Erdoğan soykırım kurbanlarını andı
Sıradaki Haber
Bursa merkezli 4 ilde FETÖ operasyonu: 13 gözaltı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz