Duman 9.2ºC Ankara
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Düzce
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kahramanmaraş
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kilis
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Şanlıurfa
  • Şırnak
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak
Türk Dünyası
AA, İHA 08.10.2025 08:00

Macaristan Başbakanı: AB stratejik ortak olarak Türk Devletleri Teşkilatını almalı

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türk Devletleri Teşkilatı 12. Zirvesi’nde yaptığı konuşmada "Avrupa Birliği bugün stratejik ortak olarak TDT ve Orta Asya'yı almalı. Macaristan bunu yaptı. Orta Avrupa da bunun farkında. Biz Macarlar Türk Dünyası'nın büyük destekçisiyiz " dedi.

Macaristan Başbakanı: AB stratejik ortak olarak Türk Devletleri Teşkilatını almalı

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 12. Zirvesi, "Bölgesel Barış ve Güvenlik" temasıyla Azerbaycan Gebele kentinde düzenlendi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in başkanlık ettiği toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Türkmenistan Milli Lideri ve Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar teşkilatın gözlemci üyesi olarak zirvede yer aldı.

Orban, Avrupa Birliği'nde kitlesel göç, savaş ve "aile karşıtı bir cinsiyet ideolojisi" olduğunu, ancak TDT'de ise karşılıklı anlayış, enerji güvenliği ve güçlü liderlerin bulunduğunu kaydetti.

Orban'dan AB ve Türk Devletleri Teşkilatı vurgusu

Başbakan Orban, "Avrupa Birliği bugün en stratejik ortak olarak TDT ve Orta Asya'yı almalı. Macaristan bunu yaptı ve Orta Avrupa da bunun farkında." diye konuştu.

Batı Avrupa'daki meslektaşlarının ve Brüksel'in de bunu fark etmesini umduğunu dile getiren Orban, her şeyden önce Avrupa'daki karmaşık siyasi durumu düzeltmeleri ve stratejik düşünmeleri gerektiğini vurguladı.

Macaristan Başbakanı: AB stratejik ortak olarak Türk Devletleri Teşkilatını almalı

"Macarlar Türk Dünyası'nın büyük destekçisi"

Orban, "Biz Macarlar Türk Dünyası'nın büyük destekçisiyiz. Bildiğiniz gibi Macaristan savaşa karşı barış görüşmelerinin olması gerektiğini bir ateşkes olması gerektiğini düşünüyor. Dolayısıyla biz de sizle birlikte savaş değil barış tarafındayız. Macaristan olarak size bir kere daha bu yönde attığınız adımlardan dolayı teşekkür etmek isterim. Ukrayna Avrupa'nın Avrupa Birliği'ne komşu ülkesi ve Ukrayna'da barış olursa Avrupa'nın güvenliği sağlanır. O yüzden barışı savunduğumuzda Macaristan'ın güvenliğini de savunmuş oluyoruz." diye konuştu.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev'e çok teşekkür ediyorum"

Avrupa'nın Ukrayna'daki savaştan dolayı enerji tedarikinde de sorun yaşadığını hatırlatan Orban, "Türkiye, Macaristan'a güvenilir şekilde enerji tedarik ettiği için Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok teşekkür etmek isterim. Macaristan'a güvenli bir şekilde enerji sağladığı için sayın Aliyev'e de çok teşekkür etmek isterim. En önemli doğal gaz ve petrol sahalarından yatırım yapılmasını mümkün kıldı. Bu sayesinde bu sayede Macarlar da bu alanda piyasaya, pazara giriyorlar ve ben çok teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Gebele Bildirisi'nde Türk Dünyası'nın bölgesel sorunlarla ilgili tutumu vurgulandı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz