Son Dakika Haberler
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Çocuk
  • Özel Haber
  • Diğer
    • Arama
    • Son Haberler
    • Podcast
    • VIME
    • Dosya Haber
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Çevre
    • Dünya Dışı
    • Güncel
    • Hava Durumu
    • Koronavirüs
    • TRT'den Haberler
    • TRT Vot World
    • TRT Arşiv
Gündem
Haber Giriş: 25 Aralık 2021 Cumartesi 02:49Son Güncelleme: 25 Aralık 2021 Cumartesi 03:02 Kaynak: AA

Asgari ücrete vergi muafiyeti yürürlükte

  • Facebook Paylaş
  • Twitter Paylaş
  • LinkedIn Paylaş
  • Telegram Paylaş
  • Whatsapp Paylaş
  • E-Posta Paylaş
Asgari ücrete vergi muafiyeti yürürlükte
ABONE OL
Follow @trthaber

Maaşların asgari ücret tutarından gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanuna göre, yenilenebilir enerji üretiminin teşvik edilmesi için muafiyet sınırı olarak öngörülen, meskenlerin çatı ve cephesine kurulan güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücünün 10 kilovat olması şartı, 25 kilovata kadar çıkarılacak.

Maaşlarda vergi muafiyeti

Tüm ücret ve maaşların asgari ücret tutarı kısmından gelir ve damga vergisi alınmayacak. Buna göre, hizmet erbabı, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve işsizlik sigortası primleri düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretlerin istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde, verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarı ve oranları istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenecek.

Vergi muafiyeti kanun teklifi yasalaştı

Ödenecek vergi tutarı bu suretle bulunan vergi tutarının içinde, istisna tutara isabet eden kısım düşülmek suretiyle hesaplanacak. İstisna nedeniyle alınmayacak olan vergi, ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamayacak. Birden fazla işverenden ücret alanlar için bu istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanacak.

AGİ yürürlükten kalkıyor

Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 85'i gelir vergisinden istisna edildiği için uygulama alanı kalmayan "Asgari Geçim İndirimi" düzenlemesi yürürlükten kalkacak.

Elitaş'tan vergi muafiyeti açıklaması

Hizmet erbabına ödenen ücretlerin aylık brüt asgari ücrete isabet eden kısmı üzerinden damga vergisi alınmayacak.

Savunma projelerine KDV muafiyeti

Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığınca yürütülen savunma sanayisi projelerine ilişkin bu kuruma ilgili projeler kapsamında yapılan teslim ve hizmetler, katma değer vergisi istisnası kapsamına alınacak.

BOTAŞ'ın nakit yönetiminin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için şirketin Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine, yapılandırılmış borçları dahil ödenmeyen her türlü vergi, fon ve paylar ile idari para cezaları, bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizlerinden oluşan borçları, Hazineden görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilerek terkin edilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asgari ücret 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır

2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda yer alan genel bütçe gelir tahmini üzerinde gerçekleşen gelir kadar, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin bütçelerine ödenek eklemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak. İlgili kanunları gereğince genel bütçe gelirleri karşılığı yapılan ödenek eklemeleri bu tutardan düşülecek.

Türkiye'de yerleşik sigorta şirketlerince düzenlenen kefalet senetleri de güvenli elektronik imza ile düzenlenebilecek.

Kamu üniversite hastaneleri

Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, kendisinden izin veya ruhsat almak ya da hat kiralamak suretiyle çalışan ve toplu taşıma hizmeti yürüten gerçek ve tüzel kişilere, nüfus, hattın uzunluğu ve hattı kullanan sayısı kriterlerini esas alarak tespit edeceği hatlardaki toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli yararlananlara ilişkin gelir desteği ödemesi yapabilecek.

Kamu üniversite hastanelerinin finansal sürdürülebilirliğinin desteklenmesi için kamu üniversite sağlık hizmeti sunucularının, 2021'de verdikleri sağlık hizmet bedelinin, götürü bedel sözleşme tutarından düşük olması durumunda aradaki fark terkin edilecek. Terkin edilen bu tutar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesine bu amaçla tahsis edilecek ödenekten karşılanacak

Etiketler: Asgari Ücret TBMM Vergi Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii
Bu haberler ilginizi çekebilir:
Memura zam teklifi Meclis Genel Kurulu'nda
Memura zam teklifi Meclis Genel Kurulu'nda
Asgari ücret desteği 400 lira oldu
Asgari ücret desteği 400 lira oldu
Son Haberler
Tümü
  • 15:06
    Ukrayna Ombudsmanı: Türkiye'nin üstlendiği arabuluculuk görevi çok çok önemlidir
  • 15:02
    Fuat Oktay: Uluslararası toplumu KKTC'yi tanımaya çağırıyoruz
  • 15:00
    Kazada İETT şoförü aracı, yolcular şoförü suçladı
  • 14:51
    Amasra'daki maden kazasına ilişkin iddianame kabul edildi
  • 15:04
    Türkiye ile Endonezya'dan askeri işbirliği
Gündem Son Haberler
  • TÜİK, enflasyon sepetini güncelledi
  • Yargıtay'dan 'kiralık araç' kararı: Kesilen cezayı kiralayan kişi ödemeli
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu gençlerimizle birlikte inşa edeceğiz
  • Irak'ın kuzeyinde 2 terörist etkisiz hale getirildi
  • Çavuşoğlu: Bazı ülkeler diğer ülkelere 'bu eyleme siz de katılın' dedi
Foto Galeri
Afrin'e yılın ilk karı yağdı
Afrin'e yılın ilk karı yağdı
Video Galeri
Şemdinli'de çığ düşme anı kamerada
Şemdinli'de çığ düşme anı kamerada
Sıradaki Haber
Elektrik faturalarındaki TRT payı kaldırıldı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz