Son Dakika Haberler
  • Koronavirüs
    • Koronavirüs Haberleri
    • İstatistikler
    • İnteraktif Harita
    • Koronavirüs Rehberi
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Özel Haber
  • Diğer
    • Özel Haber
    • Dosya Haber
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Güncel
    • TRT'den Haberler
    • TRT Kariyer
    • TRT Vot World
Bilim Teknoloji
Haber Giriş: 22 Nisan 2019 Pazartesi 11:07Son Güncelleme: 22 Nisan 2019 Pazartesi 11:15

Türkiye ve Belarus'tan Antarktika açılımı

  • Facebookta Paylaş
Türkiye ve Belarustan Antarktika açılımı
ABONE OL
Follow @trthaber

Türkiye, Antarktika Bilimsel Araştırma ve Bilim Üssü Projesi kapsamında ilk iş birliği protokolünü Belarus ile imzaladı, kutup çalışmalarındaki ağını genişletti.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun 16 Nisan'da gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti, iki ülke arasında diplomatik ve ekonomik iş birliğinin yanı sıra bilimsel alanda yürütülecek ortak çalışmalar için de zemin hazırladı. Bu kapsamda, Antarktika'daki Bilimsel ve Teknik İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Belarus Bilimler Akademisi Başkanı Vladimir Gusakov tarafından imzalandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Belarus ile ticarette hedef 1,5 milyar dolar

Mutabakat zaptıyla Antarktika Bilimsel Araştırma ve Bilim Üssü Projesi kapsamında ilk iş birliği protokolü hayata geçirilmiş oldu.

Bilimsel, teknik ve lojistik çerçeve

Taraflar arasında eşitlik ve karşılıklı fayda ilkesine dayanan mutabakat zaptı, kutup bölgelerinde bilimsel, teknik ve lojistik iş birliği için çerçeve sunacak.

Söz konusu mutabakat zaptına göre Türkiye ve Belarus, kutuplar konusunda ortak araştırmalar yapacak, Antarktika'da yürütülecek bilimsel araştırma ve lojistik programlarının planlanmasında birlikte hareket edecek. İki ülke kıtada gerçekleştirilecek faaliyetlere, önde gelen bilim insanları ve uzmanların değişimi yoluyla teknolojik ve lojistik destek sağlayacak.

Türkiye ve Belarus'un kutup çalışmalarında ortak konferanslar, seminerler ve toplantılar düzenlenmesi, Antarktika'da bilimsel araştırmalarda karşılaşılan sorunlara ilişkin deneyimlerin paylaşılması planlanıyor.

Antarktika doğasının korunması önceliklerden

İki ülke bilim insanları, iş birliği yapılan projeler kapsamında ortak ekipman ve numune kullanımına gidecek, iş birliği yapılan projeler kapsamında bilimsel ve teknik bilgi paylaşımı yapacak. Türkiye ve Belarus, Antarktika'da gerçekleştirilen bilimsel araştırmalara ilişkin ortak yayınlar hazırlayacak.

İki ülke arasındaki bilimsel iş birliğinin öncelikleri ise kıtada çevrenin korunması, insan faaliyetlerinin Antarktika doğası üzerindeki etkisinin ve oluşturduğu kirliliğin izlenmesi olacak.

Antarktika'da yer kabuğunun, buz tabakası ve denizlerdeki buzulların dinamiğinin anlaşılması amacıyla yeni bilimsel araçların geliştirilmesi, bilimsel iş birliğinin diğer önceliklerini oluşturacak. 

Kaynak: AA

Son Haberler
Tümü
  • 04:59
    İsrail'de koronavirüsün yeni mutasyonu ortaya çıktı
  • 04:45
    Adana'da oto galeri önünde önündeki araç yandı
  • 04:26
    Kastamonu'da kereste fabrikasında yangın
  • 04:03
    Şili ve Antarktika'da şiddetli depremler
  • 03:48
    İsrail'de Netanyahu karşıtı protestolar sürüyor
Teknoloji Son Haberler
  • İşte 2021'in teknoloji trendleri
  • TikTok'ta 'meydan okuma' ölüm getirdi
  • Twitter, Trump'ı tehdit eden Hamaney'in hesabını askıya aldı
  • AKINCI PT-3'ün testleri başarıyla tamamlandı
  • TÜRKONFED Başkanı Turhan: Dijital dönüşüm lüks değil, zorunluluk
Foto Galeri
Bolu yarıyıl tatilinde doğa ve termal tutkunlarını ağırlıyor
Bolu yarıyıl tatilinde doğa ve termal tutkunlarını ağırlıyor
Video Galeri
Çoban Şevki sosyal medyada viral oldu
Çoban Şevki sosyal medyada viral oldu
Sıradaki Haber
Türk üniversiteleri NASA uydu yarışmasında iddialı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz