Çok Bulutlu 4.1ºC Ankara
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Düzce
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kahramanmaraş
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kilis
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Şanlıurfa
  • Şırnak
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak
Yaşam
14.06.2017 12:37

Gaziantep'te 'Baklava Alayı'

Osmanlı döneminde ramazanın 15. günü yapılan "Baklava Alayı", Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından "baklavanın ana vatanı" Gaziantep'te gerçekleştirilecek.

Gaziantep'te 'Baklava Alayı'

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı geleneği olan "Baklava Alayı"nı çeşitli etkinliklerle gerçekleştirecek.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Baklava Alayı geleneği 17. yüzyılın sonlarında veya 18. yüzyılın başlarında ortaya çıktı.

Ramazan ayının 15. gününde padişah, halife sıfatıyla Hırka-i Şerif'i ziyaret ettikten sonra, İstanbul'da yeniçeri ve diğer asker ocaklarına, her on nefere bir sini düşecek şekilde saray baklavası gönderilirdi.

Baklavaların asker tarafından teslim alınışı ve kışlalara götürülüşü, gösterişli bir tören şeklinde olur, bu törene "Baklava Alayı" denirdi.

Halk ise baklava alayını seyretmek için sokaklara dökülür, padişaha ve askere sevgi gösterilerinde bulunurdu.

Yeniçeri Ocağı’nın kaldırıldığı 1826 yılında son bulan Baklava Alayı, unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri yaşatmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi tarafından "baklavanın ana vatanı" Gaziantep'te gerçekleştirilecek. İstasyon Parkı'nda yarın saat 22.00’de sembolik olarak geleneğe uygun çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Sıradaki Haber
Kekik, bal ve kahve şampiyonluk getirdi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz