Son Dakika Haberler
  • Koronavirüs
    • Koronavirüs Haberleri
    • İstatistikler
    • İnteraktif Harita
    • Koronavirüs Rehberi
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Özel Haber
  • Diğer
    • Özel Haber
    • Dosya Haber
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Güncel
    • TRT'den Haberler
    • TRT Kariyer
    • TRT Vot World
Sağlık
Haber Giriş: 21 Ocak 2021 Perşembe 10:56Son Güncelleme: 21 Ocak 2021 Perşembe 11:38 Kaynak: DHA

Uzmanlar uyarıyor: Kargo paketlerini hemen çöpe atın

  • Facebookta Paylaş
Uzmanlar uyarıyor: Kargo paketlerini hemen çöpe atın
[Fotoğraf: DHA]
ABONE OL
Follow @trthaber

Uzman Dr. Ümit Savaşçı, kargo alımlarında kuryelerin mutlaka maske ile karşılanması gerektiğine dair uyarıda bulundu. Savaşçı, “Kargo paketlerini alır almaz çöpe atın, içerisindeki ürünü alıp kullanın" dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüsün en çok virüs taşıyan kişinin karşılıklı teması ile bulaştığını söyledi.

Savaşçı, bu bulaşların 15 dakikanın üzerinde olan bulaşlar olduğunu vurgulayarak, "Bu süreçte biz en çok ev içi temas, iş yerlerinde çalışanlar ve toplu taşımayı kullananlarda gördük. Yiyeceklerden koronavirüsün bulaştığına dair herhangi bir veri, bilgi veya bilimsel bir çalışma yok. Çünkü virüs dış ortamda çok yaşayamıyor, canlı bir organizmaya ihtiyaç duyuyor. Virüsün en aktif olduğu dış ortamda kalış süresi iki saattir” dedi.

“Virüsün yiyeceklerden bulaştığı ispatlanmamıştır”

Savaşçı, virüsün yemeklerden bulaştığına dair bir veri yok diyerek şöyle konuştu:

“Örneğin, elimizi ekmeğe dokunduk, virüslü olan bir yerine bile dokunsak elimizi yıkadıktan sonra herhangi bir risk yok. Onu yedikten sonra da bize herhangi bir şekilde bulaş olayı olmaz. Çünkü virüs zaten çok hassastır. Özellikle mide asidinden dolayı virüs zaten hemen ölür. Bağırsaklara ulaşıp, bizi hasta etmesi mümkün olmaz. Dolayısıyla virüsün yiyeceklerden bulaştığı ispatlanmamıştır.”

"Kargo paketini de alır almaz çöpe atıp"

Savaşçı, kargo alımlarında mutlaka kuryelerin maske ile karşılanması, imza atılıyorsa kullanılan kalem gibi araçlara dikkat edilmesi ve elin yıkanması gerektiğini söyledi.

Savaşçı, şunları söyledi: 

"Kargo paketini de alır almaz çöpe atıp, içerisindeki ürünü alıp daha sonra elimizi yıkayıp, kullanabiliriz herhangi bir mahsuru olmaz. Kargo paketinin balkonda bekletilmesinin veya paketi açmadan beklemenin bir anlamı yok. Paketi açıp dışındaki kutuyu attıktan sonra elimizi yıkarsak herhangi bir risk teşkil etmez. Virüsün belirli yüzeylerde yaşama süreleri mevcut. Çünkü virüs soğuk ve nemli ortamları sever ve en çok o ortamlarda yaşayabilir.” 

Etiketler: Koronavirüs
Bu haberler ilginizi çekebilir:
Kolombiya'da sağlıkta acil durum süresi uzatıldı
Kolombiya'da sağlıkta acil durum süresi uzatıldı
FDA'dan Johnson&Johnson'ın geliştirdiği COVID-19 aşısına yeşil ışık
FDA'dan Johnson&Johnson'ın geliştirdiği COVID-19 aşısına yeşil ışık
Son Haberler
Tümü
  • 06:09
    Kolombiya'da sağlıkta acil durum süresi uzatıldı
  • 06:03
    FDA'dan Johnson&Johnson'ın geliştirdiği COVID-19 aşısına yeşil ışık
  • 04:57
    Kısıtlamayı ihlal eden alkollü sürücüye 5 bin 550 lira ceza kesildi
  • 04:45
    Haiti'de hapishaneden kaçma girişimi: 25 ölü
  • 04:38
    Ekvador'da Sağlık Bakanı istifa etti
Sağlık Son Haberler
  • Difteri geçen yıl Yemen'de 116 can aldı
  • Sarımsağa talep arttı
  • Dolandırıcıların yeni vurgun yönetimi: Aşı randevusu
  • DUS ve STS giriş belgeleri erişime açıldı
  • Yanlış maske kullanımı ağızda mantara sebep olabiliyor
Foto Galeri
Ankara'da dolunay
Ankara'da dolunay
Video Galeri
ABD'de yangın: Otobüsler küle döndü
ABD'de yangın: Otobüsler küle döndü
Sıradaki Haber
İlklerin doktorları başarıdan başarıya koşuyor
Yükleniyor lütfen bekleyiniz