Son Dakika Haberler
  • Koronavirüs
    • Koronavirüs Haberleri
    • Kontrollü Normalleşme Haritası
    • İstatistikler
    • İnteraktif Harita
    • Koronavirüs Rehberi
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Özel Haber
  • Diğer
    • Özel Haber
    • Dosya Haber
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Güncel
    • TRT'den Haberler
    • TRT Kariyer
    • TRT Vot World
Sağlık
Haber Giriş: 21 Şubat 2021 Pazar 13:35Son Güncelleme: 21 Şubat 2021 Pazar 13:54 Kaynak: TRT Haber

Bilinçsiz vitamin kullanımı fayda yerine zarar veriyor

  • Facebookta Paylaş
Bilinçsiz vitamin kullanımı fayda yerine zarar veriyor
[Fotoğraf: DepoPhotos]
ABONE OL
Follow @trthaber

Salgın sürecinde bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler vitaminlere yöneldi. Ancak ölçüsüz vitamin kullanımı fayda yerine zarar veriyor. Prof. Dr. Sıla Akhan, kişilerin doktor kontrolünde vitamin alması gerektiğine dikkat çekti.

Koronavirüs salgınının bağışıklık sistemi düşük olan kişileri olumsuz etkiliyor. Bu nedenle bağışıklığını güçlendirmek isteyenler vitamin kullanımına yöneldi. Ancak son günlerde vitamin kullanımında ölçü kaçtı.

Peki, ölçüsüz vitamin kullanımı hangi sorunlara yol açıyor? Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan, TRT Haber’de yanıtladı.

Prof. Akhan, viral enfeksiyonlara karşı vitaminlerin bu dönemde kontrolsüz kullanıldığını belirterek, doktor kontrolünde alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Akhan, “Viral enfeksiyonlara karşı vitaminlerin iyi gelebileceği düşünülüyor. Ama burada daima eksik olanın tamamlanması gerekir. Ve o yüzden de doktor kontrolünde yapılması gerekiyor. Çünkü vitaminler alındıktan sonra karaciğerden ya da böbrekten atılıyorlar. Ve eğer böbrek veya karaciğerinizde bir problem varsa bunlar daha zorlayıcı bir sistem oluyor. Fazlasının hiçbir faydası olmadığı gibi zararı da olabilir. O yüzden hiçbir zaman doktor tarafından karar verilmeden alınmaması gerekiyor” dedi.

 

Salgın sürecinde bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler vitaminlere yöneldi. Ölçüsüz vitamin kullanımı hangi sorunlara yol açıyor? Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan @trthaber’de yanıtladı. pic.twitter.com/YBnmTtkbYs

— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) February 21, 2021

 

Aşı mutasyondan etkilenmiyor

COVID-19’un büyük bir RNA virüsü olduğu için mutasyonlara açık olduğunu söyleyen Prof. Akhan, COVID-19, influenza gibi büyük değişiklikler yapmıyor. Yaptığı değişiklikler, daha çok nokta mutasyonu dediğimiz bir aminoasitin değişmesi gibi gerçekleşiyor. Koronavirüs en büyük RNA virüslerinden biri. Yaptığı değişiklikler de aşının etkinliğini azaltamaz. Hele inaktif aşıda bunu hiç beklemiyoruz. Sadece biraz azaltabilir” diye konuştu.

Daha iyi önlemlerle aşının uzun süre etkili olabileceğini ifade eden Akhan, grip aşısında olduğu gibi her yıl COVID-19 aşısı olmaya gerek olmayabileceğine vurgu yaptı.

"Aşının mutlaka faydasını göreceğiz"

Akhan, “Şu anda temelde herkes aşılanır ve buna karşı bağışıklık oluşturulursa çok da ağır hastaları görmeyecek hale gelebiliriz. Ve belki de gerçekten aşıyı 2-3 yılda bir yenilemek gerekecek bir duruma gelebiliriz. Aşının olması büyük bir nimet. Onların faydasını mutlaka göreceğiz” dedi.

“Virüsün yayılımını ne kadar engellersek çoğalmasına o kadar engel oluruz”

“Mutasyon nerede kontrol edilemezse orada değişmeye müsait” diyen Prof. Akhan, vaka sayılarının yüksek olduğu bölgelerin üzerine gidilip önlemler alınması gerektiğini söyledi. Akhan, “Yayılımını ne kadar engellersek değişmesine o kadar engellemiş oluruz ve virüsün çoğalmasına izin vermeyiz” ifadelerini kullandı.

Etiketler: Koronavirüs Koronavirüs Aşısı
Bu haberler ilginizi çekebilir:
İzmir'de eğlence mekanlarına baskın: 42 kişiye 264 bin lira ceza
İzmir'de eğlence mekanlarına baskın: 42 kişiye 264 bin lira ceza
Koronavirüs Bilim Kurulu toplanıyor
Koronavirüs Bilim Kurulu toplanıyor
Son Haberler
Tümü
  • 08:39
    Ocak ayında 929 yatırım teşvik belgesi verildi
  • 08:50
    İstanbul'da DEAŞ operasyonu: 10 gözaltı
  • 08:33
    Balıkesir'de aranan 15 kişi yakalandı
  • 07:57
    İstanbul'da mobilya fabrikasında ikinci kez yangın çıktı
  • 07:53
    BM Yemen'deki gıda krizinin çözülmesi için çağrı yaptı
Sağlık Son Haberler
  • İstanbul Eczacı Odası'ndan vitamin ve gıda takviyesi alım uyarısı
  • Kronik uykusuzluk şeker hastalığını tetikliyor
  • 1 Mart koronavirüs tablosu açıklandı… Bugünkü vaka sayısı…
  • Bazı ağrı kesiciler koronavirüs aşısının etkisini azaltıyor
  • COVID-19 atlatanlarda diyabet görülebiliyor
Foto Galeri
Anadolu Efes THY Avrupa Ligi'nde 16. galibiyetini aldı
Anadolu Efes THY Avrupa Ligi'nde 16. galibiyetini aldı
Video Galeri
Kahramanmaraş'ta tekstil fabrikasının deposunda yangın
Kahramanmaraş'ta tekstil fabrikasının deposunda yangın
Sıradaki Haber
'Türk hekimi' dünyada marka yarattı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz