Son Dakika Haberler
  • Koronavirüs
    • Koronavirüs Haberleri
    • İllere Göre Haftalık Vaka Haritası
    • Kontrollü Normalleşme Haritası
    • İstatistikler
    • İnteraktif Harita
    • Koronavirüs Rehberi
  • Ramazan
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Diğer
    • Özel Haber
    • Dosya Haber
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Güncel
    • TRT'den Haberler
    • TRT Kariyer
    • TRT Vot World
Gündem
Haber Giriş: 23 Mart 2021 Salı 21:47Son Güncelleme: 23 Mart 2021 Salı 22:15 Kaynak: AA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel ve Draghi ile görüştü

  • Facebookta Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel ve Draghi ile görüştü
[Fotoğraf: AA (Arşiv)]
ABONE OL
Follow @trthaber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İtalya Başbakanı Mario Draghi ile görüştü. Görüşmelerde, ikili ilişkiler ve bölgesel meseleler başta olmak üzere birçok konu ele alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin 7. Olağan Büyük Kongresi öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir video konferans görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-Almanya ve Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini geliştirecek adımlar ile bölgesel meseleler ele alındı.

'Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğine yönelik öneriler, objektif ve yapıcı bir bakış açısıyla yansıtılmalı'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerinde diyaloğun ön plana çıkarılmasının olumlu yansımalarını hep birlikte gördüklerini, bu atmosferin oluşmasında Angela Merkel’in şahsi katkısının önemli bir rol oynadığına inandığını ifade etti.

Mevcut durumun, Türkiye-AB ilişkilerinin değerini anlamak istemeyen üye ülkeler tarafından bozulmaması için çaba sarf edilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Zirvesine sunulacak raporun olumlu gündem istikametinde Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğine yönelik önerileri objektif ve yapıcı bir bakış açısıyla yansıtmasını beklediğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart Mutabakatı’nın güncellenmesi çalışmalarının vize serbestisi, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve müzakere faslı açılması gibi unsurları da ele alarak bütüncül şekilde yapılması gerektiğine işaret etti.

"Türkiye gerilimden değil iş birliğinden yana"

Türkiye’nin Ege’de ve Doğu Akdeniz’de gerilimden değil iş birliğinden yana olduğunu kararlılıkla gösterdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, diyalogun verimli şekilde sürdürülmesi için Yunanistan’ın teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Angela Merkel görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a AK Parti’nin 7. Olağan Büyük Kongresi dolayısıyla tebriklerini iletti. 

Erdoğan, İtalya Başbakanı Draghi ile de görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir görüşme deİtalya Başbakanı Mario Draghi ile yaptı.

Görüşmede, Türkiye-İtalya ilişkilerini geliştirecek adımlar ve bölgesel meseleler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Draghi ile görüştü

Erdoğan'dan Draghi'ye tebrik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, İtalya Başbakanlığına seçilmesi dolayısıyla Mario Draghi’ye tebriklerini iletti.

Görüşmeye ilişkin İletişim Başkanlığı'ndan yazılı bir açıklama yapıldı.

İki ülke arasındaki stratejik ortaklığın güçlendirilmesinin, ortak coğrafyanın istikrar ve refahına katkı sağlayacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-İtalya Üçüncü Hükümetlerarası Zirvesi’ni salgın şartlarının elverdiği en yakın zamanda gerçekleştirmek istediklerini ifade etti.

'Ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılması hedefine bağlıyız'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılması hedefine bağlı olduklarını, bu maksatla özellikle savunma sanayiinde yakaladıkları ivmeyi sürdürmek istediklerini dile getirdi.

AB’ye tam üyeliğin Türkiye’nin stratejik hedefi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya’nın Türkiye’ye güçlü desteğini sürdüreceğine inandığını ifade etti.

"İtalya ve Türkiye göç krizinde yalnız bırakıldı"

İtalya ve Türkiye’nin göç krizinde maalesef yalnız bırakıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sığınmacılar konusunda adil sorumluluk ve yük paylaşımına ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, beşinci yılını dolduran 18 Mart Mutabakatı’nın da bu kapsamda güncellenmesi gerektiğini, bunun Türkiye-AB ilişkilerinde oluşturulmaya çalışılan olumlu gündemin temelini teşkil ettiğini belirterek, bu çalışmanın vize serbestisi, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve müzakere faslı açılması dahil bütüncül bir yaklaşımla yapılmasının zaruri olduğuna işaret etti.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege’de istikrar ve iş birliğinden yana olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs’ta egemen eşit iki devlet arasında iş birliği ilişkisi tesis edilmesini desteklediklerini söyledi. 

Etiketler: AK Parti Almanya Angela Merkel Avrupa Birliği Doğu Akdeniz Recep Tayyip Erdoğan Son Dakika İtalya
Bu haberler ilginizi çekebilir:
Çelik'ten Dendias'a tepki: Saygısızlık ve bağnazlık bir diplomasi yöntemi değildir
Çelik'ten Dendias'a tepki: Saygısızlık ve bağnazlık bir diplomasi yöntemi değildir
Çelik: Saldırıyı yapanlara gereken bedel misliyle ödetilecek
Çelik: Saldırıyı yapanlara gereken bedel misliyle ödetilecek
Son Haberler
Tümü
  • 01:36
    Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "ramazan" etkinlikleri
  • 01:21
    Brezilya'da COVID-19'dan 3 bin 560 kişi daha hayatını kaybetti
  • 01:17
    Çelik'ten Dendias'a tepki: Saygısızlık ve bağnazlık bir diplomasi yöntemi değildir
  • 00:48
    Tartışma, bıçaklı ve sopalı kavgaya dönüştü: 4 yaralı
  • 01:13
    İsrail polisinden Kudüs’te Filistinlilere müdahale
Gündem Son Haberler
  • İletişim Başkanı Altun'dan KKTC'deki Kur'an kursları kararına tepki
  • Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu KKTC'ye gitti
  • Türkiye'nin salgınla mücadelesinde son 24 saatte neler yaşandı?
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bahçeli iftar yemeğinde bir araya geldi
  • Vefat sayısı 300'e dayandı
Foto Galeri
Ankara'da hilal
Ankara'da hilal
Video Galeri
Çavuşoğlu'ndan Yunan Bakan'a sert tepki: Türkiye'yi suçlarsanız cevabını veririz
Çavuşoğlu'ndan Yunan Bakan'a sert tepki: Türkiye'yi suçlarsanız cevabını veririz
Sıradaki Haber
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Draghi ile görüştü
Yükleniyor lütfen bekleyiniz