Son Dakika Haberler
  • Koronavirüs
    • Koronavirüs Haberleri
    • İllere Göre Haftalık Vaka Haritası
    • Kontrollü Normalleşme Haritası
    • İstatistikler
    • İnteraktif Harita
    • Koronavirüs Rehberi
  • Ramazan
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Diğer
    • Özel Haber
    • Dosya Haber
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Güncel
    • TRT'den Haberler
    • TRT Kariyer
    • TRT Vot World
Ekonomi
Haber Giriş: 22 Mart 2021 Pazartesi 10:02Son Güncelleme: 22 Mart 2021 Pazartesi 10:26 Kaynak: TRT Haber

TÜİK: 2020'de işsizlik oranı 0,5 puan azaldı

  • Facebookta Paylaş
TÜİK: 2020de işsizlik oranı 0,5 puan azaldı
ABONE OL
Follow @trthaber

TÜİK, 2020 yılı iş gücü istatistiklerini açıkladı. 2020 yılında işsizlik oranı 0,5 puanlık azalışla yüzde 13,2 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılında bir önceki yıla göre 408 bin kişi azalarak 4 milyon 61 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,5 puanlık azalış ile yüzde 13,2 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı ise 0,7 puanlık azalış ile yüzde 15,3 oldu.

İstihdam oranı yüzde 42,8 oldu

İstihdam edilenlerin sayısı 2020 yılında bir önceki yıla göre 1 milyon 268 bin kişi azalarak 26 milyon 812 bin kişi, istihdam oranı ise 2,9 puanlık azalış ile yüzde 42,8 oldu.

İşgücüne katılma oranı yüzde 49,3 olarak gerçekleşti

İşgücü 2020 yılında bir önceki yıla göre 1 milyon 676 bin kişi azalarak 30 milyon 873 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 3,7 puanlık azalış ile yüzde 49,3 olarak gerçekleşti.

15-64 yaş grubunda işsizlik oranı yüzde 13,4, istihdam oranı yüzde 47,5 oldu

15-64 yaş grubunda işsizlik oranı bir önceki yıla göre 0,6 puan azalışla yüzde 13,4, tarım dışı işsizlik oranı ise 0,7 puanlık azalışla yüzde 15,4 oldu. Bu yaş grubunda istihdam oranı 2,8 puanlık azalışla yüzde 47,5, işgücüne katılma oranı ise 3,6 puanlık azalışla yüzde 54,9 oldu.

Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 25,3

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yıla göre 0,1 puan azalarak yüzde 25,3, istihdam oranı ise 3,9 puan azalarak yüzde 29,2 oldu. Aynı dönemde işgücüne katılma oranı 5,3 puanlık azalışla yüzde 39,1 seviyesinde gerçekleşti. Ne eğitimde ne de istihdamda olanların oranı ise bir önceki yıla göre 2,3 puanlık artışla yüzde 28,3 seviyesinde gerçekleşti.

İstihdam edilenlerin yüzde 56,2'si hizmet sektöründe

2020 yılında, istihdam edilenlerin yüzde 17,6'sı tarım, yüzde 20,5'i sanayi, yüzde 5,7'si inşaat, yüzde 56,2'si ise hizmet sektöründe yer aldı. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında sanayi sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,7 puan, inşaat sektörünün payı 0,2 puan artarken, tarım sektörünün payı 0,6 puan, hizmet sektörünün payı 0,3 puan azaldı.

2020 yılında 4 milyon 716 bin kişi tarım sektöründe, 5 milyon 497 bin kişi sanayi sektöründe, 1 milyon 538 bin kişi inşaat sektöründe, 15 milyon 60 bin kişi hizmet sektöründe istihdam edildi. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 381 bin, sanayi sektöründe 64 bin, inşaat sektöründe 12 bin, hizmet sektöründe 812 bin kişi azaldı.

İşsizlik oranı en yüksek bölge Mardin, Batman, Şırnak, Siirt 

İşsizlik oranı en yüksek bölge yüzde 33,5 ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’ken işsizlik oranı en düşük bölge yüzde 6,6 ile Kastamonu, Çankırı ve Sinop oldu.
En yüksek istihdam oranı Tekirdağ, Edirne, Kırklareli Bölgesi'nde kaydedildi
En yüksek istihdam oranı yüzde 50,9 ile Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli Bölgesi'nde gerçekleşti. En düşük istihdam oranı ise yüzde 26,0 ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt Bölgesi'nde oldu.

İşgücüne katılma oranı en yüksek bölge Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli 

En yüksek işgücüne katılma oranı yüzde 55,9 ile Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli Bölgesi'nde gerçekleşti. En düşük işgücüne katılma oranı ise yüzde 38,4 ile Şanlıurfa, Diyarbakır Bölgesi'nde oldu.
 
 

Etiketler: İşsizlik Son Dakika TÜİK
Bu haberler ilginizi çekebilir:
İşsizlik rakamları açıklandı
İşsizlik rakamları açıklandı
İspanya'da işsiz sayısı 4 milyonu aştı
İspanya'da işsiz sayısı 4 milyonu aştı
Son Haberler
Tümü
  • 11:43
    Arnavutluk genel seçime gidiyor
  • 11:35
    Elinde serumla hastaneden kaçan kişi: Darlandım
  • 11:29
    Yerli aşıda sıradaki aşama Faz-3
  • 11:32
    BM Güvenlik Konseyi: Etiyopya'daki insani durumdan "endişe" duyuyoruz
  • 11:12
    Karantinada olması gerekirken eğlencede yakalandı
Ekonomi Son Haberler
  • Elektrik üretiminde fosil yakıtlar tarih olacak
  • Kartla yapılan ödemeler yüzde 48 arttı
  • Kripto para borsaları için 'milat' olacak
  • Norveç Merkez Bankası'ndan dijital para adımı
  • Kripto paradaki risk ne?
Foto Galeri
Lezzetiyle meşhur "Malatya kurabiyesi"
Lezzetiyle meşhur "Malatya kurabiyesi"
Video Galeri
Ankara'da 6 yavru köpek foseptik çukurunda bulundu
Ankara'da 6 yavru köpek foseptik çukurunda bulundu
Sıradaki Haber
Bakan Elvan: Politikamızı fiyat istikrarını sağlamak için sürdüreceğiz
Yükleniyor lütfen bekleyiniz