Son Dakika Haberler
  • Koronavirüs
    • Koronavirüs Haberleri
    • İllere Göre Haftalık Vaka Haritası
    • Kontrollü Normalleşme Haritası
    • İstatistikler
    • İnteraktif Harita
    • Koronavirüs Rehberi
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Özel Haber
  • Diğer
    • Özel Haber
    • Dosya Haber
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Güncel
    • TRT'den Haberler
    • TRT Kariyer
    • TRT Vot World
Ekonomi
Haber Giriş: 28 Mart 2021 Pazar 11:13Son Güncelleme: 28 Mart 2021 Pazar 11:14 Kaynak: AA

Hamsi ihracatı 2021'in iki ayında 1,7 milyon dolar kazandırdı

  • Facebookta Paylaş
Hamsi ihracatı 2021in iki ayında 1,7 milyon dolar kazandırdı
ABONE OL
Follow @trthaber

Türkiye'den ocak-şubat aylarında 18 ülkeye 362 ton hamsi ihraç edildi. Belçika, Fransa ve Almanya, en fazla ihracat yapılan ülkeler oldu.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, ocak ve şubat aylarında 362 ton hamsi ihraç edildi. Bu ihracattan 1 milyon 772 bin 458 dolar gelir sağlandı.

Geçen yılın aynı döneminde 540 ton hamsi ihracatı karşılığında 1 milyon 633 bin 782 dolar kazanç sağlanmıştı. Böylece ülkeden bu sene ocak-şubat aylarında yapılan hamsi ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 33 azalırken, değer bazında yüzde 8,5 artış gösterdi.

Belçika'ya hamsi ihracatı yüzde 48 arttı

Belçika, Fransa ve Almanya, en fazla dış satım yapılan ülkeler oldu.

Türkiye'den yılın ilk iki ayında Belçika'ya 600 bin 65 dolar karşılığında 88 ton hamsi ihraç edildi.

Geçen yılın aynı döneminde Belçika'ya 65 ton hamsi ihraç edilerek 404 bin 921 dolar gelir sağlanmıştı. Böylece bu ülkeye yapılan ihracat miktarda yüzde 35,4, değerde de yüzde 48,2 arttı.

Belçika'yı 525 bin 72 dolarla Fransa, 201 bin 999 dolarla Almanya takip etti.

Öte yandan, geçen yılın aynı döneminde hamsi ihracatı yapılmayan Birleşik Krallık, Avusturya, Avustralya ve Azerbaycan-Nahçıvan'a bu yıl dış satım yapıldı.

"Av yasakları ihracata olumlu yansıdı"

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, hamsi ihracatının artış trendini bu dönemde sürdürdüğünü söyledi.

Hamsinin su ürünlerinde önemli bir ihraç ürünü olduğunu belirten Gürdoğan, bu yıl küçük kalması nedeniyle hamsiye getirilen avlanma yasağının sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılandığını vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanlığının doğru ve yerinde bir karar alarak, 9 santimetre altındaki hamsi için dönem dönem av yasağı getirdiğini anımsatan Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Hamsinin sonraki aşamalarda büyük boya ulaşması, büyük boy hamsinin tüketime sunulmasını sağlamış ve bu durum ihracata olumlu yansımıştır. Önümüzdeki sezonda da boy büyüklüğü şartının en az 10 santimetreye çıkarılarak gerekirse bir sezon av yasağı uygulanması ile hamsinin çok daha gelişmesi sağlanacaktır. Böylelikle Karadeniz ile özdeşleşen balık türü olan hamsi, önemli bir ihraç ürünü olarak ülkemize sürdürülebilir döviz kazandırmaya devam edecektir."

Gürdoğan, koronavirüs salgını nedeniyle yurt dışı piyasalarda sıkıntı yaşandığına işaret ederek, buna rağmen hamsi ihracatının miktar olarak azaldığını, değer olarak ise arttığını sözlerine ekledi.

Etiketler: Hamsi Balıkçılık İhracat
Bu haberler ilginizi çekebilir:
Hamsi azalınca balıkçılar çaça avına başladı
Hamsi azalınca balıkçılar çaça avına başladı
Deniz salyası hamsi ve istavritin fiyatını 60 liraya çıkardı
Deniz salyası hamsi ve istavritin fiyatını 60 liraya çıkardı
Son Haberler
Tümü
  • 00:52
    Muğla'da depoda çıkan yangın ağıla da sıçradı
  • 00:44
    Libya Başbakanı Dibeybe Türkiye'ye geliyor
  • 00:40
    Arap ülkelerinin çoğu ramazanın salı günü başladığını açıkladı
  • 00:29
    Antalya otomobille tır çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı
  • 00:46
    Koronavirüs Bilim Kurulu bugün toplanacak
Ekonomi Son Haberler
  • Türk ve Katarlı iş insanları Doha'da buluştu
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesi çiftçileri sevindirdi
  • Başkentte ihtiyaç sahiplerine fırınlarda ücretsiz pide dağıtılacak
  • Emeklilerden Erdoğan'a bayram ikramiyesi teşekkürü
  • Patates ve soğan alımlarında miktar sınırlaması olmayacak
Foto Galeri
TUR 2021'in ilk etabından objektiflere yansıyanlar
TUR 2021'in ilk etabından objektiflere yansıyanlar
Video Galeri
ABD’de okul bahçesine düşen yıldırım ağacı ikiye ayırdı
ABD’de okul bahçesine düşen yıldırım ağacı ikiye ayırdı
Sıradaki Haber
Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor
Yükleniyor lütfen bekleyiniz