Son Dakika Haberler
  • Koronavirüs
    • Koronavirüs Haberleri
    • İstatistikler
    • İnteraktif Harita
    • Koronavirüs Rehberi
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Özel Haber
  • Diğer
    • Özel Haber
    • Dosya Haber
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Güncel
    • TRT'den Haberler
    • TRT Kariyer
    • TRT Vot World
Dünya
Haber Giriş: 15 Kasım 2019 Cuma 14:31Son Güncelleme: 15 Kasım 2019 Cuma 14:56

Sistani: Göstericilerin bugüne kadar hiçbir talebi yerine getirilmedi

  • Facebookta Paylaş
Sistani: Göstericilerin bugüne kadar hiçbir talebi yerine getirilmedi
[Irak'ta Şiilerin en büyük dini merci Ali es-Sistani. Fotoğraf: AA]
ABONE OL
Follow @trthaber

Irak'ta Şiilerin en büyük dini merci Sistani, ülkede düzenlenen hükümet karşıtı protestolarla ilgili "İktidarı elinde bulunduranlar gerçek anlamda reform yapmadıkları için bu durumdan kaçacak ve kurtulacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar." dedi.

Kerbela'daki temsilcisi Seyid Ali es-Safi, Sistani'nin gösterilerle ilgili "siyasi mesajı"nı cuma hutbesi sonrası okudu.

Irak'ta Şiilerin en büyük dini merci Ali es-Sistani, mesajında, önceki dönemlerde bu şekilde uzun süreli gösteri yapmayan Iraklıların artık "yolsuzluk ve her yeri saran tahribattan kurtulmak için bu gösterilerden başka yol bulamadıklarını" ifade etti.

"Ayrıcalıkların lağvedilmesi konusunda somut adımlar atılmadı"

Ülkede adaleti sağlayacak bir yeni seçim yasasına ve Yüksek Seçim Komiserliği üyelerinin değiştirilmesi gerektiğine ihtiyaç duyulduğunu aktaran Sistani, mesajına şöyle devam etti:

"Göstericilerin bugüne kadar hiçbir talebi yerine getirilmedi. Özellikle yolsuzluğa bulaşan büyük devlet yetkililerinin cezalandırılması ve iktidar çevresine tanınan ayrıcalıkların lağvedilmesi konusunda somut adımlar atılmadı. İktidarı elinde bulunduranlar gerçek anlamda reform yapmadıkları için bu durumdan kaçacak ve kurtulacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar. Kitlesek halk gösterileri sonrası durum onlar için artık eskisi gibi olmayacak. Buna dikkat etsinler. Irak halkının liderlik ettiği bu reform savaşı halkı ilgilendiren ulusal bir savaştır. Bunun ağır yükünü Iraklılar taşıyor. Dışarıdan herhangi bir tarafın buna karışmasına izin verilemez. Dış müdahaleler, ülkeyi uluslararası ve bölgesel güçler arasında çıkar paylaşım alanına dönüştürür. Bunun da Irak'a büyük riskleri olur."

Ancak Sistani, gösterilerin barışçıl devam etmesini desteklediklerini de yineledi.

Irak'ta gösteriler

Irak'ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de patlak veren, Erbain törenleri nedeniyle bir süre ara verilen gösteriler 25 Ekim'de yeniden başlamıştı. Irak Bağımsız Yüksek İnsan Hakları Komiserliği, 10 Kasım'da yaptığı açıklamada, 1 Ekim'den bu yana 319 göstericinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 15 bin protestocunun ise yaralandığını aktarılmıştı.

Kaynak: AA

Son Haberler
Tümü
  • 21:35
    Portekiz'de okullar salgın nedeniyle 2 hafta kapatılacak
  • 21:20
    Hayati Yazıcı'dan Seçim Kanunu açıklaması: Çalışmaları son aşamaya doğru ilerlettik
  • 21:07
    Kurum ve Gül Ankara'da yapılacak yeni adliye binasını görüştü
  • 21:03
    İsrail Gazze'deki tarım arazilerini sular altında bıraktı
  • 20:58
    Kocaeli'de kumar oynayan 31 kişiye para cezası
Dünya Son Haberler
  • AB liderleri aşı gündemiyle toplandı
  • İtalya'da salgında ölenlerin sayısı 84 bini geçti
  • ABD'de göstericiler parti binasına saldırıp polisle çatıştı
  • Lübnan'da OHAL süresi uzatıldı
  • Tunus ve ABD'den Akdeniz'de ortak tatbikat
Foto Galeri
Malatya'da çocuklar karın keyfini böyle çıkardı
Malatya'da çocuklar karın keyfini böyle çıkardı
Video Galeri
Başıboş pitbull 2,5 yaşındaki çocuğu yaraladı
Başıboş pitbull 2,5 yaşındaki çocuğu yaraladı
Sıradaki Haber
Azad Keşmir Cumhurbaşkanı Han: Hindistan sömürgeci bir güç
Yükleniyor lütfen bekleyiniz