Son Dakika Haberler
  • Koronavirüs
    • Koronavirüs Haberleri
    • İllere Göre Haftalık Vaka Haritası
    • Kontrollü Normalleşme Haritası
    • İstatistikler
    • İnteraktif Harita
    • Koronavirüs Rehberi
  • Ramazan
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Diğer
    • Özel Haber
    • Dosya Haber
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Güncel
    • TRT'den Haberler
    • TRT Kariyer
    • TRT Vot World
Dünya
Haber Giriş: 1 Ağustos 2011 Pazartesi 09:03Son Güncelleme: 1 Ağustos 2011 Pazartesi 09:06

Nihayet Anlaşma Sağlandı

  • Facebookta Paylaş
Nihayet Anlaşma Sağlandı
ABONE OL
Follow @trthaber

ABD'de borçlanma limitinin yükseltilmesi için sürenin dolmasına sadece 2 gün kala, anlaşma sağlandı.

ABD'de borçlanma limitinin yükseltilmesi için sürenin dolmasına sadece 2 gün kala, krize çözüm bulma uğraşında Beyaz Saray ile Kongre liderleri arasında haftalardır süren çıkmazın ardından nihayet anlaşma sağlandığı bildirildi.

ABD Başkanı Barack Obama, ''son dakika'' anlaşmasını Beyaz Saray'da yaptığı açıklamayla kamuoyuna duyurdu.

''Kongre'nin iki kanadındaki her iki partinin liderlerinin bütçe açığını azaltacak ve temerrüde düşmeyi önleyecek bir anlaşmaya vardığını duyurmak isterim'' diyen Obama, açıklamasında, Kongre üyelerine ''doğru olanı yapmaları'' ve üzerinde uzlaşılan teklifi onaylamaları çağrısında bulundu.

Anlaşmanın Senato ve Temsilciler Meclisi'nde bugün oylamaya sunulması bekleniyor. Kongre'nin her iki kanadının da onay vermesi halinde anlaşmanın hayata geçirilmesi Obama'nın imzasına kalacak ve böylece ABD'nin temerrüde düşmesi riski, limitin artırılması için olan sürenin son gününde önlenmiş olacak.

Senato ve Temsilciler Meclisi'ndeki liderler de planla ilgili olarak parti üyelerini bilgilendirdi. Anlaşmanın Kongre'den geçmesinin yüzde 100 garantisi olmadığı, Senato'da onaylanması beklenirken Temsilciler Meclisi'ndeki akıbetinin ise o kadar kesin olmayabileceği yorumları yapılıyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, partililere yaptığı açıklamada, üzerinde uzlaşılan planın ''dünyadaki en iyi anlaşma'' olmadığını ancak plana destek verdiğini söyledi.

Meclis'teki Demokrat Azınlık Lideri Nancy Pelosi ise ''Nihai metnin nasıl olacağı ve etkileri konusunda tüm detayları bilmiyorum. Tamamımız bunu desteklemeyebilir'' dedi.

Senato'daki liderlerin ise daha olumlu açıklamalar yaptığı gözlendi.

Senato'daki Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid, ''Her iki partinin bir araya gelip tarihi bir anlaşmaya varmasından mutluluk duyduğunu'' belirtti, Senato'daki Cumhuriyetçilerin Lideri Mitch McConnell da ''Bu gece Amerikan halkına, ABD'nin temerrüde düşmeyeceği güvencesini verebiliriz'' diye konuştu.

Reuters'ın haberine göre, tarafların üzerinde uzlaştığı plan, gelecek 10 yılda harcamalarda 2,4 trilyon dolar kesinti yapılmasını öngörüyor.

Amerikan medyası ve uluslararası ajanslarda yer alan haberlere göre, tarafların üzerinde uzlaştığı plan, gelecek 10 yılda harcamalarda 2,4 trilyon dolarlık kesinti yapılmasını öngörüyor. Federal hükümetin borçlanma limitinin, 2012 başkanlık seçimleri sonrasına kadar olan dönemi kapsayacak şekilde, iki aşamada en az 2,2 trilyon dolar düzeyinde yükseltilmesini içeren plan, Kongre'ye, bu aşamalara dair ''hoşnutsuzluğunu'' kayda geçirmesi imkanı tanıyor ancak Kongre'nin bu aşamaları bloke edebilmesi için hem Senato hem de Temsilciler Meclisi'nde üçte ikilik oy çoğunluğuna ulaşılması zorunluluğunu getiriyor, bunun ise zor bir ihtimal olduğu belirtiliyor.

Son Haberler
Tümü
  • 07:33
    Japonya salgına karşı yeniden OHAL ilan edecek
  • 07:23
    Hollanda'dan F-35 açıklaması: Beklenenden daha hızlı yıpranıyor
  • 07:27
    Ülke genelinde yağış beklenmiyor
  • 07:16
    Norveç Merkez Bankası'ndan dijital para adımı
  • 07:46
    İstanbul'da ambalaj fabrikasında patlama
Dünya Son Haberler
  • ABD'de Kongre baskını soruşturması: En az 100 kişi daha gözaltına alınabilir
  • Filistin'den uluslararası topluma Doğu Kudüs çağrısı
  • İsrail polisi Doğu Kudüs'te 105 Filistinliyi yaraladı
  • Akdeniz'deki tekne kazasında 100 düzensiz göçmen hayatını kaybetti
  • İngiliz Parlamentosu Çin’in hak ihlallerini soykırım olarak tanıdı
Foto Galeri
Balonlar Türk bayrakları ve Atatürk posteri ile uçtu
Balonlar Türk bayrakları ve Atatürk posteri ile uçtu
Video Galeri
Cumhurbaşkanı Erdoğan İklim Zirvesi’nde konuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan İklim Zirvesi’nde konuştu
Sıradaki Haber
6.8 Büyüklüğünde Deprem Meydan Geldi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz