Hafif Sağanak Yağışlı 10.7ºC Ankara
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Düzce
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kahramanmaraş
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kilis
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Şanlıurfa
  • Şırnak
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak
Dünya
AA 02.04.2026 11:23

NASA'nın Artemis II mürettebatı uzay aracındaki tuvalette arıza olduğunu bildirdi

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) 50 yılı aşkın sürenin ardından Ay'a ilk yolculuğunu başlatan Artemis II görevinde yer alan mürettebat, Dünya yörüngesindeyken yerdeki görev ekibine, uzay aracındaki tuvalette arıza olduğunu bildirdi.

NASA'nın Artemis II mürettebatı uzay aracındaki tuvalette arıza olduğunu bildirdi
[Fotograf: Reuters]

New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, NASA'nın yöneticilerinden Amit Kshatriya, basın toplantısında yaptığı açıklamada, "kontrol ünitesi sorunu" olarak nitelendirdiği; yanıp sönen bir arıza ışığını fark ettiklerini belirtti.

Bunun üzerine Artemis II mürettebatı, Dünya yörüngesindeyken yerdeki görev ekibine telsizle bağlanarak tuvaletlerinde bir sorun olduğunu iletti.

1961-1972 yıllarındaki Apollo görevlerinde "atık toplama torbaları" kullanan astronotlar, Dünya'ya dönüş yolculuğu sırasında kütleyi azaltmak amacıyla bu torbaları Ay yüzüne bırakıyordu.

Bu kapsamda derin uzaya yapılan bir görevde ilk defa "tuvalet kurulduğu" ve sorunun kısmen giderildiği ifade ediliyor.

NASA, dün 50 yılı aşkın sürenin ardından, Ay’a Artemis II görevi kapsamında ilk yolculuğu başlatmıştı.

Toplam 4 kişiden oluşan ekip yaklaşık 10 gün sürecek görev süresince, uzay aracındaki sistemleri test edecek, Ay'ın daha önce görülmeyen kısımlarını görüntüleyecek ve gelecek misyonlarda iniş yapılabilecek bölgeleri araştıracak.

ETİKETLER
Sıradaki Haber
Hollandalı Bakan Van Weel: Türkiye, hayati bir rol oynayabilir
Yükleniyor lütfen bekleyiniz