Son Dakika Haberler
  • Koronavirüs
    • Koronavirüs Haberleri
    • İllere Göre Haftalık Vaka Haritası
    • Koronavirüs Rehberi
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Özel Haber
  • Diğer
    • Son Haberler
    • Özel Haber
    • Dosya Haber
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Çevre
    • Dünya Dışı
    • Güncel
    • TRT'den Haberler
    • TRT Kariyer
    • TRT Vot World
    • TRT Arşiv
Dünya
Haber Giriş: 28 Ocak 2021 Perşembe 16:14Son Güncelleme: 28 Ocak 2021 Perşembe 17:06 Kaynak: AA

Hindistan Dışişleri Bakanı: Çin ile sınır gerilimi dönüm noktasına geldi

  • Facebook Paylaş
  • Twitter Paylaş
  • LinkedIn Paylaş
  • Telegram Paylaş
  • Whatsapp Paylaş
  • E-Posta Paylaş
Hindistan Dışişleri Bakanı: Çin ile sınır gerilimi dönüm noktasına geldi
[Fotoğraf: Reuters]
ABONE OL
Follow @trthaber

Hindistan Dışişleri Bakanı Jaishankar, Çin ile yaşanan dağlık sınır bölgelerinde aylardır süren gerginlik nedeniyle, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinden zarar görecek bir dönüm noktasına geldiğini söyledi.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Hindistan-Çin ilişkilerinin tartışıldığı bir konferansta, iki ülke arasındaki tartışmalı dağlık sınır bölgelerinde aylardır süren gerginlik ile ilgili açıklama yaptı.

"Seçimlerin tüm dünya için derin yansımaları olacak"

Bölgede oluşan gerilimin, iki ülke arasındaki ilişkileri derinden zarar verecek bir dönüm noktasına getirdiğine dikkati çeken Jaishankar, şunları söyledi:

"Sınır bölgelerindeki barış ve huzur, diğer alanlardaki ilişkilerin gelişmesinin temelini oluşturur. Eğer burada huzursuz olunursa, kaçınılmaz olarak ilişkilerin geri kalanı da öyle olacaktır. Yapılan seçimlerin yalnızca iki ülke için değil, tüm dünya için derin yansımaları olacak."

"Çin, tutarlı bir açıklama yapmıyor"

Jaishankar, onlarca yıldır karşılıklı ilişkilerin istikrarlı bir şekilde ilerlemesi sonucu, Çin ile Hindistan'ın ticari ortak olduğunu söyledi.

Çin’in, sınır bölgelerine asker yığmasının nedenleri konusunda tutarlı bir açıklama yapmadığını kaydeden Jaisankar, "Askeri kuvvetlerimizin uygun şekilde yanıt vermesi ve çok zorlu koşullarda kendi pozisyonlarını koruması ise farklı bir konu" dedi.

Geçen hafta çatışma yaşanmıştı

Çin ve Hint askerleri, geçen hafta sınır bölgesinde bir kez daha çatışmaya girmişti.

Hint basınında yer alan haberlerde, askerlerin, üç gün önce Hindistan'ın Nepal ve Butan arasındaki Sikkim eyaletinin kuzeyindeki Naku La geçidinde çatıştığı, her iki taraftan da yaralıların olduğu açıklanmıştı.

Çin ve Hint askerleri, 2020 Haziran'ında da sınırın kuzeybatısındaki Ladak bölgesinde bulunan Galvan Vadisi'nde çatışmış, olayda 20 Hint askeri hayatını kaybetmişti.

Çin-Hindistan sınır anlaşmazlığı

İki ülke arasındaki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı Çin ve Hindistan arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsuların, göllerin, buzulların ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.

Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi ise Aksay Çin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüşmelere rağmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken, iki ülke arasındaki gerilim, 2017'de Çin'in bölgedeki sınır yolunu tartışmalı bir platoya uzatmaya çalışması üzerine artmıştı.

Etiketler: Çin Hindistan
Bu haberler ilginizi çekebilir:
Dünyada 19 Mayıs kutlamaları
Dünyada 19 Mayıs kutlamaları
DSÖ, Çinli CanSino Biologics'in koronavirüs aşısına onay verdi
DSÖ, Çinli CanSino Biologics'in koronavirüs aşısına onay verdi
Son Haberler
Tümü
  • 03:49
    Polis aracıyla otomobil çarpıştı: 4 yaralı
  • 03:51
    Arjantin'in nüfusu 47 milyonu geçti
  • 01:55
    Yumurta dolu kamyon devrildi
  • 01:06
    Adriyatik Denizi'nde römorkör battı: 5 ölü
  • 00:06
    Bavyera Eyalet Meclisi NSU terör örgütünü bir kez daha araştıracak
Dünya Son Haberler
  • Dünyada 19 Mayıs kutlamaları
  • Avustralya'da 6,9 büyüklüğünde deprem
  • ABD'den Ukrayna'ya 100 milyon dolarlık ek askeri yardım
  • NATO: İsveç ve Finlandiya'ya verilebilecek güvenlik garantileri 5. madde gibi olmaz
  • İsrail Ordusu: Ebu Akile'nin ölümünde soruşturma için nihai kararı Askeri Savcılık verecek
Foto Galeri
TCSG Umut Gemisi, Muğla'da öğrenciler için demir aldı
TCSG Umut Gemisi, Muğla'da öğrenciler için demir aldı
Video Galeri
Dünyada 19 Mayıs kutlamaları
Dünyada 19 Mayıs kutlamaları
Sıradaki Haber
Polis gözaltına almaya geldi, o piyano çalmaya devam etti
Yükleniyor lütfen bekleyiniz