Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yastığının altında döviz olanlar gelsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL'ye dönüştürsün. Türk lirası, altın değer kazansın" çağrısına Türkiye'nin dört bir yanında büyük destek geldi.
ABD'de yeni başkan Donald Trump'ın uygulayacağı ekonomi politikaları, pozitif gelen ABD verileri ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ay faizleri artırmasına kesin gözüyle bakılmasının etkisiyle doların, diğer para birimleri karşısındaki yükselişi devam ediyor.
Hükümet TL'deki değer kaybını durdurmak için çeşitli önlemler alırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "tarihi" olarak nitelendirilen "Yastığının altında döviz olanlar gelsin parasını altına dönüştürsün, gelsin parasını TL'ye dönüştürsün. Türk lirası, altın değer kazansın" çağrısı, başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere iş dünyası örgütleri, esnaf ve vatandaşlardan gelen büyük destekle adeta kampanyaya dönüştü.
Kurumlar dövizlerini TL'ye çeviriyor
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul olarak ihtiyaçları olmayan TL dışı para birimi varlıklarını TL'ye çevirerek finans çevrelerine örnek olmak istediklerini belirtirken, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu da (TMSF), alacakların tahsilatında ve bundan sonraki satışlarda yabancı para kullanılmayacağını, işlemlerin TL ile yürütüleceği bildirdi.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına destek vermek amacıyla İHKİB hesaplarındaki döviz varlıklarını TL’ye çevirdiklerini açıkladı.
İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören de Fındık Tanıtım Grubu olarak döviz varlıklarını TL'ye çevirmeye karar verdiklerini duyurdu.
İstanbul Esenler Esnaf ve Sanatkarlar Odası, "Vatanını seviyorsan dövizini sat, ekonomiye kat" sloganı ile kampanya başlattı. Kampanya kapsamında 100 dolar veya avro bozduran esnaf tıraş, 300 dolar ya da avro bozduran esnaf öğle yemeği için ücret ödemeyecek. 400 dolar veya avro bozduran esnaf, kampanyaya destek veren tekstil mağazalarından yüzde 30 indirim kazanırken, 500 dolar veya avro bozduranlara da istedikleri yere olmak üzere Metro Turizm'den bilet hediye edilecek.
Diyanet İşleri Başkanlığının hac ve umre ücretlerini TL üzerinden tahsil edilmesine karar vermesinin ardından Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği de (TÜRSAB) hac ve umre ücretlerini TL üzerinden tahsil edeceklerini duyurdu.
Yurt genelinde bazı AVM'ler de kira sözleşmelerini TL'ye dönüştürme kararı aldı.
Esnaf, TL'ye sahip çıkıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TL'ye sahip çıkma adına yaptığı çağrıya ülkenin dört bir yanından destek yağdı. Bu kapsamda çok sayıda esnaf, dolarını bozdurduğunu belgeleyen vatandaşlara çeşitli hediyeler veriyor ya da ikramlarda bulunuyor.
Çankırı'da bir çiçekçi, 100 dolar bozdurarak makbuzunu getiren vatandaşlara ücretsiz çiçek hediye ederken, Siirtli bir esnaf 500 dolar bozdurana muhabbet kuşu yemi, muhabbet krakeri ve mamasını ücretsiz, bin dolar bozdurana ise muhabbet kuşu veriyor.
Amasya'da bir esnaf, yaşanan gelişmelere tepki amacıyla 100 dolarını bozduranlara Türk kahvesi ikram ediyor. Giresun Kahveciler ve Otelciler Odası Başkanı Ercan Ayhan da 250 dolar ya da avrosunu TL'ye çevirenlere restoranında yemek ikram ediyor.
Edirne'de esnaf, 100 dolarını TL'ye çevirdiğini belgeleyen vatandaşlara Edirne tava ciğeri ikram ederken, Karaman'da bir esnaf 500 dolarını bozduranlara bir kilo kuru pasta hediye ediyor.
Konya'da bir esnaf 500 dolarını bozdurana etli ekmek, Tekirdağ'da kokoreççilik yapan bir esnaf 300 dolarını bozdurana kokoreç ve ayran, Tokatlı bir esnaf 100 dolar ya da avrosunu bozdurana çiğ köfte ve ayran ikram ediyor.
Yalova'da balıkçılık yapan bir esnaf, 100 dolarını bozduranları, tüm balık çeşitlerinde yaptığı yüzde 10 indirimle ödüllendiriyor.
Kocaeli'nde "Anka" ilahi grubu, 5 bin dolar bozdurarak makbuzunu getiren çiftlerin düğününde ücretsiz sahne alırken, Ordu'da yaşayan tekvando antrenörü, bin dolarını TL'ye çevirenlere fitness salonundan bir ay ücretsiz yararlanma imkanı sunuyor.
Malatya'da bir erkek kuaförü, 250 dolar bozdurarak makbuzunu getiren vatandaşları ücretsiz tıraş ediyor. Trabzon'da bir esnaf ise 500 dolarını bozdurana Sürmene bıçağı hediye ediyor.
TL'ye desteğin gelecek günlerde daha da yaygınlaşması bekleniyor.
Dolar bozdurana ücretsiz ekmek
Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde fırın işleten Mehmet Sait Kaçkan da kampanyaya destek verenler arasında yerini aldı.
Kaçkan, gazetecilere, kendi imkanları doğrultusunda memleketine hizmet sunmaya çalıştığını söyledi.
Her vatandaşın Türk lirasının değerlenmesi için elinden geleni yapması gerektiğini belirten Mehmet Sait Kaçkan, kampanyaya ilçe sakinlerinin ilgi gösterdiğini ifade etti.
Ülkeye sahip çıkmaya çalıştıklarını anlatan Kaçkan, "15 Temmuz'da nasıl Cumhurbaşkanımızın sokaklara çıkın çağrısına uyduysak, bugün de doları bozdurun, Türk lirasına sahip çıkın çağrısına uyuyoruz. Bu kapsamda ben de fırınımda 250 dolarını bozdurana ekmeği ücretsiz vererek Cumhurbaşkanımızın çağrısına katkı sunmaya çalışıyorum. Cumhurbaşkanımızın çağrısına sahip çıkmak vatan ve millet meselesidir. 15 Temmuz'da nasıl ülkemize sahip çıktıysak, bugün de ekonomik olarak ülkemizde darbe yapmaya çalışanlara karşı ülkemizi ve Türk liramızı koruyacağız." diye konuştu.
Dolarını bozduran İbrahim Yıldız da zamanla daha geniş bir kitlenin kampanyaya destek vereceğine inandığını dile getirdi.
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Şanlıurfa Şubesi de dernek üyesi iş adamlarının firmalarında dolar bozduranlara makbuz karşılığında sade yağ, yemek, kolonya ve gübre gibi çeşitli hediyeler verdiğini duyurdu.
5 bin dolarını bozdurdu
Kahramanmaraş'ta da 60 yaşındaki emekli esnaf, 5 bin dolarını bozdurup Türk lirasına sahip çıktı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine Türk lirasının değerlenmesi için başlatılan döviz bozdurma kampanyasına destek olmak amacıyla üzerinde Türk bayraklı kıyafeti ve "Gazi Cumhurbaşkanımız ne dolar ne avro, bize sen lazımsın. Bu millet seninle" yazılı pankartla döviz bürosuna gelen emekli esnaf Mehmet Ağgürbüz, yatırım amacıyla biriktirdiği 5 bin dolarını bozdurdu.
Kendilerine Türk parasının lazım olduğunu, her yerde Türk parası kullandığını ifade eden Ağgürbüz, şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanımızın ölene kadar arkasındayız. Onun söylemesi üzerine dolarımı bozdurmaya geldim. Bize vatanımızın, milletimizin parası lazım. Paralarınızla altın, ev, arsa alın. Tüm yabancı paralarınızı Türk lirasına çevirin. Markete gidiyoruz Türk parası, hastaneye gidiyoruz Türk parası, eczaneye gidiyoruz Türk parası. Tövbe bir daha gavur parasını cebime koymam." AA