Son Dakika Haberler
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Özel Haber
  • Dosya Haber
  • Diğer
    • Son Haberler
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Çevre
    • Dünya Dışı
    • Güncel
    • Hava Durumu
    • Koronavirüs
    • TRT'den Haberler
    • TRT Vot World
    • TRT Arşiv
Ekonomi
Haber Giriş: 14 Kasım 2020 Cumartesi 12:02Son Güncelleme: 14 Kasım 2020 Cumartesi 12:10 Kaynak: AA

Balık yağı ve unu ihracatı yüzde 57 arttı

  • Facebook Paylaş
  • Twitter Paylaş
  • LinkedIn Paylaş
  • Telegram Paylaş
  • Whatsapp Paylaş
  • E-Posta Paylaş
Balık yağı ve unu ihracatı yüzde 57 arttı
[Fotoğraf: AA]
ABONE OL
Follow @trthaber

Türkiye'den yılın ocak-ekim döneminde 32 ülkeye 26 bin 109 ton balık yağı ve unu ihraç edilerek 45 milyon 360 bin 603 dolar gelir sağlandı.

Türkiye'den yılın 10 aylık döneminde yapılan balık yağı ve unu ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 57 artarak 45 milyon 360 bin 603 dolara ulaştı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden yapılan derlemeye göre, Türkiye'den yılın ocak-ekim döneminde 32 ülkeye 26 bin 109 ton balık yağı ve unu ihraç edilerek karşılığında da 45 milyon 360 bin 603 dolar gelir sağlandı.

Ülkeden geçen yılın aynı döneminde 18 bin 200 tonluk balık yağı ve unu ihracatından 28 milyon 866 bin 620 dolarlık kazanç elde edilmişti. Böylece Türkiye'den yapılan balık yağı ve unu ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla miktarda yüzde 43, değerde de yüzde 57 arttı.

Peru'ya balık yağı ve unu ihracatı yüzde 807 arttı

Yılın ocak-ekim döneminde Peru, Fransa ve Norveç en fazla dış satım yapılan ülkeler oldu.

Peru'ya yılın 10 ayında 5 bin 707 ton balık yağı ve unu ihraç edilerek 11 milyon 112 bin 65 dolarlık kazanç sağlandı.

Ülkeden geçen yılın aynı döneminde de Peru'ya 614 ton balık yağı ve unu ihracatından 1 milyon 224 bin 923 dolar gelir elde edilmişti. Böylece Peru'ya yapılan balık yağı ve unu ihracatı da geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 829, değerde de yüzde 807 arttı.

Peru'yu 8 milyon 39 bin 154 dolarlık payı ile Fransa ve 7 milyon 42 bin 649 dolarlık payıyla Norveç takip etti.

Türkiye'den geçen yılın aynı döneminde ihracat yapılmayan Tayvan, Endonezya, Almanya, Rusya, Sırbistan, Umman, Hollanda ve Kırgızistan'a da bu dönem balık yağı ve unu ihraç edildi.

"Balık yağı ve unu ihracatının çok daha fazla katma değer sağlayacağına inanıyoruz"

DKİB Yönetim Kurulu üyesi ve Su Ürünleri Sektör Komitesi Başkanı İsmail Kobya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin su ürünleri ihracatında önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Su ürünleri mamullerinden olan balık yağı ve unu ihracatının da her geçen yıl gelişme gösterdiğini vurgulayan Kobya, söz konusu ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57 arttığını ifade etti.

Kobya, ihracat potansiyelinin yanında ülke çeşitliliğinin de arttığının altını çizerek balık yağı ve unu ihracatının gelecekte ülkeye çok daha fazla katma değer sağlayacağına inandıklarını belirtti.

Son Haberler
Tümü
  • 14:28
    Balçıklaşan alanda mahsur kalan koyunlar ekiplerce kurtarıldı
  • 14:12
    Mersin'de düşen yıldırım ormanlık alanda yangın çıkardı
  • 14:33
    Meteoroloji uyardı: 4 bölgede yağış etkisini artıracak
  • 14:25
    Rusya: Ukrayna'da 3 askeri eğitim merkezini vurduk
  • 14:03
    Sinop'ta denizde hortum oluştu
Ekonomi Son Haberler
  • G7 Liderler Zirvesi bugün Almanya'da başlıyor
  • Mobilya ihracatında tüm zamanların mayıs rekoru kırıldı
  • Çevreyi kirleten altın madenine 16 milyon TL ceza
  • Kripto paralarda deprem devam ediyor
  • Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: Asgari ücret trafiği hızlandı
Foto Galeri
Havaların ısınmasıyla su kuşlarının uğrak noktası Ağrı Dağı Milli Parkı oldu
Havaların ısınmasıyla su kuşlarının uğrak noktası Ağrı Dağı Milli Parkı oldu
Video Galeri
ABD'de kürtaj kararı: Eyaletler yasaklayabilecek
ABD'de kürtaj kararı: Eyaletler yasaklayabilecek
Sıradaki Haber
Devlet Hava Meydanları İşletmesi hava trafik kontrolörü alacak
Yükleniyor lütfen bekleyiniz