"Arap Baharı" sonrasında, bölge dinamiklerinde nasıl değişimler oldu? Ülkeler ileri adımlar mı attı, yoksa başkaldırılar mevcut rejimlerin gücünü mü tazeledi? TRT Wold Forum'da, "Arap Baharı"nın yansımaları konuşuldu.
Libya'da Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarına son veren 17 Şubat 2011'deki devrimin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen Libyalılar, Halife Hafter'in ülke yönetimini ele geçirme hırsıyla başlattığı saldırılar nedeniyle devrim hayallerine henüz ulaşamadı.
Birleşik Arap Emirlikleri, 2013’te Mısır’daki darbeyle öne çıksa da bölgedeki pek çok operasyonda parmağı bulunan bir ülke. Körfez’de krizlere de sebep olan BAE, bazı Orta Doğu ve Afrika ülkelerini hem ekonomik hem de siyasi kıskaca almış durumda.
Afrika'nın en büyük petrol rezervlerine sahip Libya'da, 17 Şubat 2011'de başlayan ayaklanmaların ardından Kaddafi dönemi, NATO'nun askeri müdahalesi ile sona erdi. Ancak ülkede 8 yıldır istikrar sağlanamadı.
"Arap Baharı" adlı sürecin 8'inci yıl dönümünde Tunus, Sudan, Irak, Lübnan ve Ürdün'de halk, ekonomik durumu ve hayat pahalılığını protesto etmek için sokaklara çıktı.