Son Dakika Haberler
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Çocuk
  • Özel Haber
  • Diğer
    • Arama
    • Son Haberler
    • Podcast
    • VIME
    • Dosya Haber
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Çevre
    • Dünya Dışı
    • Güncel
    • Hava Durumu
    • Koronavirüs
    • TRT'den Haberler
    • TRT Vot World
    • TRT Arşiv
Ekonomi
Haber Giriş: 20 Aralık 2021 Pazartesi 12:34Son Güncelleme: 20 Aralık 2021 Pazartesi 14:21 Kaynak: AA

Avrasya Tüneli'nden 77 milyondan fazla araç geçti

  • Facebook Paylaş
  • Twitter Paylaş
  • LinkedIn Paylaş
  • Telegram Paylaş
  • Whatsapp Paylaş
  • E-Posta Paylaş
Avrasya Tünelinden 77 milyondan fazla araç geçti
[Fotoğraf: AA Arşiv]
ABONE OL
Follow @trthaber

Asya ile Avrupa kıtasını deniz tabanının altından kara yoluyla birleştiren Avrasya Tüneli'ni, açıldığı günden bu yana geçen 5 yıllık sürede 77 milyonun üzerinde araç kullandı.

İstanbul'un ulaşım sorununa çözüm üretilmesi için yapılan ve İstanbul'un iki yakası arasındaki mesafeyi 15 dakikaya düşüren tünel, Avrupa ile Anadolu yakaları arasındaki Boğaz geçişlerine alternatif olarak bölgedeki trafiğin önemli ölçüde rahatlamasını sağladı.

İleri tasarım, teknoloji ve mühendislik uygulamalarının ürünü olan tünelin 5,4 kilometrelik bölümü, özel metotla denizin 106 metre altına inşa edildi.

Avrasya Tüneli'nden 77 milyondan fazla araç geçti

Ekonomik ve çevresel kazanç sağladı

Güvenli, hızlı, konforlu, ekonomik ve çevreye duyarlı ulaşım imkanı sunan, çevre ve gürültü kirliliğinin azalmasına, yakıt tasarrufu sağlanmasına katkı sunan Avrasya Tüneli'nde 24 saat boyunca güvenli ve kesintisiz trafik akışı hizmeti sağlanıyor.

Kazlıçeşme-Göztepe hattında bulunan ve toplam 14,6 kilometrelik güzergahı kapsayan tünel, 5 yıldır seyahat edenlerin yolculuk süresini kısaltırken, kente ekonomik ve çevresel anlamda çok sayıda kazanç sağladı.

Bakırköy-Göztepe arasında 100 dakikaya varan seyahat süresini 15 dakikaya  düşüren tünel, deprem ve tsunami risklerinden etkilenmeyecek yapıdaki özelliğiyle de dikkat çekiyor.

Avrasya Tüneli'nden 77 milyondan fazla araç geçti

Günlük araç sayısı 53 bini geçti

5 yıl önce hizmet vermeye başlayan tüneli, 77 milyondan fazla araç kullandı.

Kasım ayı itibarıyla tüneli kullanan ortalama günlük araç sayısı 53 bin 494 adede ulaştı. En yüksek günlük araç sayısı 79 bin 495 adet oldu. Tünelde trafiğin en yoğun yaşandığı günler ise perşembe oldu.

Zamandan 135 milyon saat, yakıttan 188 bin ton yakıt tasarruf 

Tünel, maliyet ve enerji tasarrufu yapılmasına, hizmet sunumu ve yaşam kalitesinin geliştirilmesine ve çevre kirliliğinin azaltılmasına katkı sağladı.

Kullanıcılar günlük 1 saatlik zaman tasarrufunun yanı sıra yakıt, emisyon ve kaza maliyeti de eklendiğinde günlük çift yönlü seyahatlerde ortalama 137 TL'lik kazanç sağladı.

Avrasya Tüneli'nden 77 milyondan fazla araç geçti

Avrasya Tüneli'nin kullanılmasıyla 5 yılda 135 milyon saat zaman tasarrufu elde edildiği, 75 bin ton emisyon azaltımı sağlandığı hesaplandı.

Proje sayesinde 5 yılda toplam 188 bin ton yakıt tasarrufu sağlandı. Çift yönlü kullanımlarda sürücülere ayda ortalama 2 depo yakıt tasarrufu imkanı sunuldu.

Boğaz geçişlerinin yüzde 13'üne sahip

İstanbul'daki kara yolu boğaz geçiş trafiğinde yüzde 13'lük paya ulaşan Avrasya Tüneli, özellikle İstanbul'un güneyinde yapılan yolculuklarda yolculuk mesafesini ortalama 10 kilometre kısalttı.

Avrupa Yakası'nda şehir ile deniz arasındaki yaya bandı 55 metreden 277 metreye çıkartılarak İstanbulluların sahil şeridine erişimi kolaylaştırıldı.

Etiketler: Avrasya Tüneli İstanbul İstanbul Boğazı Trafik
Bu haberler ilginizi çekebilir:
İki kıtanın en kısa yolu Avrasya Tüneli
İki kıtanın en kısa yolu Avrasya Tüneli
Ölümlü kazalar yüksek standartlı yollarla azaldı
Ölümlü kazalar yüksek standartlı yollarla azaldı
Son Haberler
Tümü
  • 23:44
    Macaristan ile Avusturya, Ukrayna'ya silah yollamayacak
  • 23:38
    Sakarya'da hırsız bir binadaki 9 daireyi soydu
  • 23:41
    Madagaskar'daki Cheneso fırtınasında ölü sayısı 30'a yükseldi
  • 23:25
    ABD'deki ankete göre, ülkedeki en önemli sorun "hükümet ve kötü liderlik"
  • 23:16
    Ambulansa yol vermeyen konvoydakilere 118 bin lira ceza
Ekonomi Son Haberler
  • EYT teklifi perşembe günü komisyonda görüşülecek
  • Avrupa'da alışveriş sitelerinin yaklaşık yüzde 40'ı aldatıcı bulundu
  • Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 14 trilyon lirayı aştı
  • Bakan Kurum'dan genç araştırmacılara burs müjdesi
  • Alman ekonomisi, geçen yıl son çeyrekte küçüldü
Foto Galeri
Ankara'da kar yağışı
Ankara'da kar yağışı
Video Galeri
Ankara'da kar yağışı etkili oldu
Ankara'da kar yağışı etkili oldu
Sıradaki Haber
Gözler memur ve memur emeklisine yapılacak ek zamda
Yükleniyor lütfen bekleyiniz