Son Dakika Haberler
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Özel Haber
  • Dosya Haber
  • Diğer
    • Son Haberler
    • Podcast
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Çevre
    • Dünya Dışı
    • Güncel
    • Hava Durumu
    • Koronavirüs
    • TRT'den Haberler
    • TRT Vot World
    • TRT Arşiv
Dünya
Haber Giriş: 30 Haziran 2022 Perşembe 18:30Son Güncelleme: 30 Haziran 2022 Perşembe 18:31 Kaynak: AA

Tunus’ta Anayasa referandumunda 9 milyonu aşkın seçmenin oy kullanması bekleniyor

  • Facebook Paylaş
  • Twitter Paylaş
  • LinkedIn Paylaş
  • Telegram Paylaş
  • Whatsapp Paylaş
  • E-Posta Paylaş
Tunusta Anayasa referandumunda 9 milyonu aşkın seçmenin oy kullanması bekleniyor
[Fotoğraf: AA]
ABONE OL
Follow @trthaber

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, 25 Temmuz’da yapılması planlanan yeni Anayasa referandumunda oy kullanmak için 9 milyon 296 bin 64 seçmenin kaydolduğu belirtildi.

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, 25 Temmuz yeni Anayasa referandumuna ilişkin bilgi vermek üzere başkent Tunus’ta basın toplantısı düzenledi.

Seçim kurulunun referandumu düzenlemeye hazır olduğunu belirten Buasker, "Son kayıtlarımıza göre Anayasa referandumuna katılacak kayıtlı seçmen sayısı 9 milyon 296 bin 64. Seçim kurulu, referandum sürecini denetleyecek ve sandıkların güvenliğini sağlamak için 84 bin görevli istihdam edecek. Sandıkların güvenliğini sağlamak için ordu ve güvenlik güçleriyle işbirliği içerisinde çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Oy verme işleminin yerel saatle 06.00’da başlayıp 22.00’de tamamlanacağını aktaran Buasker, yurt dışında ikamet eden Tunusluların 23 ile 25 Temmuz tarihleri arasında büyükelçiliklerde kurulacak sandıklarda oy kullanma işlemini gerçekleştireceklerini kaydetti.

Yeni Anayasa referandumu için seçim kurulu üyeleri değiştirildi

Tunus Resmi Gazetesinde 22 Nisan'da yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 20 Aralık 2012'de kurulan anayasal kurumlardan Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu ile ilgili hükümlerde değişikliğe gidilerek kurul başkanı ve diğer 7 üyenin Cumhurbaşkanı tarafından seçilebileceği ilan edilmişti.

Bağımsız Yüksek Seçim Kuruluna Cumhurbaşkanı Said tarafından 9 Mayıs’ta yapılan atamalar ile kurum başkanlığına eski üyelerden Buasker getirildi.

Kurulun diğer 6 üyesi ise Sami bin Selame, Muhammed et-Telili, el-Habib er-Rebi, Mahir el-Cedidi, Mahmud el-Vairi, Muhammed Nevfel'den oluşuyor.

Tunus'ta 2012'den bu yana seçimleri denetleyen anayasal bir kurum olan Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, çoğunluğunu Meclisin seçtiği 9 üyeden oluşuyordu. Kurulda 6 yıllık görev süresi bulunan üyelerin üçte biri her 2 yılda bir yenileniyordu.

Tunus’ta siyasi krize ve yeni Anayasa referandumu süreci

Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı.

Tunus Cumhurbaşkanı, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de ise erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını duyurmuştu.

25 Temmuz’da düzenlenecek referandumda, seçmenlere "Tunus Cumhuriyeti'nin yeni Anayasası'nı onaylıyor musun?" sorusu yöneltilecek, seçmen de "evet" ya da "hayır" pusulalarını kullanarak oylarını verecek.

Etiketler: Tunus
Bu haberler ilginizi çekebilir:
Tunus'ta yeni anayasa taslağı kabul edildi
Tunus'ta yeni anayasa taslağı kabul edildi
Tunus’taki orman yangını kontrol altına alındı
Tunus’taki orman yangını kontrol altına alındı
Son Haberler
Tümü
  • 19:55
    BM: Guterres, Erdoğan ve Zelenskiy Lviv'de görüşecek
  • 19:22
    Fas'ta orman yangınını söndürme çalışmaları sırasında 3 itfaiyeci öldü
  • 19:19
    Ankara'daki fırtınada hayatını kaybeden stajyer inşaat mühendisi toprağa verildi
  • 19:13
    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Taçoy'u kabul etti
  • 19:10
    Milli Savunma Bakanı Akar, İngiliz mevkidaşıyla telefonda görüştü
Dünya Son Haberler
  • Norveç'te deniz aygırı Freya'nın öldürülmesi çevrecileri ayağa kaldırdı
  • Dünya'daki suyun kaynağı göktaşları olabilir
  • Çin'de son 60 yılın en kötü sıcak dalgası nedeniyle fabrikalarda üretime ara verildi
  • Trump'la gündem olan Casusluk Yasası
  • Çin'de temaslı bir çalışan kaosa neden oldu
Foto Galeri
Gurbetçilerden Trabzonspor’un Kopenhag'la oynayacağı maça yoğun ilgi
Gurbetçilerden Trabzonspor’un Kopenhag'la oynayacağı maça yoğun ilgi
Video Galeri
8 yaşındaki Muhammet protez bacaklarının takılacağı günü bekliyor
8 yaşındaki Muhammet protez bacaklarının takılacağı günü bekliyor
Sıradaki Haber
İngiltere Bosna Hersek'e askeri uzman gönderiyor
Yükleniyor lütfen bekleyiniz