Son Dakika Haberler
  • Koronavirüs
    • Koronavirüs Haberleri
    • İllere Göre Haftalık Vaka Haritası
    • Kontrollü Normalleşme Haritası
    • İstatistikler
    • İnteraktif Harita
    • Koronavirüs Rehberi
  • Ramazan
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Diğer
    • Özel Haber
    • Dosya Haber
    • VIME
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Güncel
    • TRT'den Haberler
    • TRT Kariyer
    • TRT Vot World
Dünya
Haber Giriş: 17 Mart 2021 Çarşamba 09:43Son Güncelleme: 17 Mart 2021 Çarşamba 10:47 Kaynak: France 24, AA

Sri Lankalı Müslümanlar burka yasağı önerisine tepkili

  • Facebookta Paylaş
Sri Lankalı Müslümanlar burka yasağı önerisine tepkili
ABONE OL
Follow @trthaber

Sri Lanka'da hükümet, gündemdeki burka yasağının "ulusal güvenlik tedbiri" olarak uygulanacağını savunurken, ülke Müslümanları ayrımcılığı doğuracak bu öneriye itirazlarını sürdürüyor.

Sri Lanka'da burka giymenin yasaklanması önerisi, onay için kabineye sunuldu.

Kabine toplantısı sonrası hükümet sözcüsü Keheliya Rambukwella, "Ulusal güvenlik temelinde ilerleyeceğiz, başka bir şey değil." dese de Müslüman toplum bu karara katılmıyor.

21 milyonluk ülkenin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan Sri Lankalı Müslümanlar, burka yasağını "ayrımcılık eylemi" olarak niteliyor.

Geçici yasaklar şiddeti doğurmuştu

AFP'ye konuşan Silma Mohideen, hükümetin 2019 yılında uyguladığı geçici yüz kapatma yasağının ardından Müslüman kadınların "düşmanlıkla" karşılaştığını söyledi.

Mohideen, "Aniden bunun (nikap) çıkarılması istendiğinde, onlar (Müslüman kadınlar) için bunu yapmak neredeyse imkansızdı." diye ekledi.

Hükümet, ilgili kararı, otellere ve kiliselere düzenlenen saldırılardan sonra almıştı.

"Budist oyları için..."

Sri Lanka Müslüman Konseyi de hükümeti, Budistlerin oylarını kazanabilmek için Müslümanları birer "nefret objesi" haline getirmekle suçladı.

Konsey sözcüsü Hilmy Ahamed, Sri Lanka hükümetinin, koronavirüs nedeniyle ölen 350'den fazla Müslüman'ın cenazesinin İslami usüllerle defnedilmesi yerine yakıldığına da dikkat çekti. (Bu uygulama daha sonra iptal edildi)

"Sri Lanka yanlış örnekleri seçiyor"

Müslüman hakları aktivisti Shreen Saroor ise Sri Lanka'nın, İsviçre'deki burka ve peçe yasağına ilişkin referandumdan cesaret alarak böyle bir adım atmış olabileceğini vurguladı.

Saroor, "Sri Lanka, tüm dünyadan yanlış örnekleri seçiyor." dedi.

Avrupa’da yükselen İslam karşıtlığı: Burka ve peçe yasakları

Yasakların kapsamı genişletilebilir

Öte yandan Sri Lanka Kamu Güvenliği Bakanı Sarath Weerasekera, ülkede kayıt altında olmayan medreselerin gerekli düzenlemeleri yapmadığı takdirde kapatılmasına yönelik adımların atılacağını da kaydetmişti.

Dünya Müslüman Alimler Birliği çağrı yaptı

Dünya Müslüman Alimler Birliği ise Sri Lanka'daki Müslümanlara yönelik sistematik ırkçılık ve ayrımcılığa tepki gösterdi.

Birlikten yapılan yazılı açıklamada, Genel Sekreter Ali Muhyiddin el-Karadaği, uluslararası topluma, İslam dünyasına ve insan hakları örgütlerine, savunmasız halklara sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Sri Lanka'da Müslümanlara yönelik sistematik ırkçılık ve ayrımcılığı kınayan Karadaği, Müslüman azınlığa karşı nefret söylemlerini yayanlara karşı durulması, bu kitlenin haklarının ve güvenliğinin teminat altına alınması, dini simgelerine ve uygulamalarına saygı gösterilmesi çağrısı yaptı.

Uzlaşı olabilir mi?

Burka yasağına dair "ulusal güvenlik" vurgusu yapan Sri Lanka Hükümet Sözcüsü Keheliya Rambukwella, meselenin istişare ve uzlaşı gerektiren ciddi bir mesele olduğunu belirterek konuya ilişkin değerlendirmenin zaman alacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Jayanath Colombage ise, tepkilerin ardından, "Bu yalnızca tartışılmakta olan bir tekliftir." ifadesini kullandı.

Son Haberler
Tümü
  • 08:40
    Türkiye'nin yardım eli Malezya'daki ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor
  • 08:20
    Bursa'da 4 katlı apartmanda yangın
  • 08:14
    Myanmar'da ordu ile etnik silahlı grup arasında çatışma: 5 ölü
  • 07:55
    Marmara Denizi'nde 3,6 büyüklüğünde deprem
  • 07:32
    Japonya'da 5,8 büyüklüğünde deprem
Dünya Son Haberler
  • ABD ile Çin'den iklim değişikliğiyle mücadele için ortak adım
  • Irak'ta DEAŞ saldırısı: 1 ölü, 5 yaralı
  • ABD kabul edeceği mülteci sayısını artıracak
  • 2020 Yılı 'Sessiz Okyanus Yılı' ilan edildi
  • Arjantin'de koronavirüs önlemlerine protesto
Foto Galeri
Nemrut Krater Gölü bahara hazırlanıyor
Nemrut Krater Gölü bahara hazırlanıyor
Video Galeri
Lara sahilinde görülen zehirli balon balıkları tedirgin etti
Lara sahilinde görülen zehirli balon balıkları tedirgin etti
Sıradaki Haber
Özbekistan'a 660 bin doz AstraZeneca aşısı ulaştı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz