Son Dakika Haberler
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Çocuk
  • Özel Haber
  • Diğer
    • Arama
    • Son Haberler
    • Podcast
    • VIME
    • Dosya Haber
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Çevre
    • Dünya Dışı
    • Güncel
    • Hava Durumu
    • Koronavirüs
    • TRT'den Haberler
    • TRT Vot World
    • TRT Arşiv
Dünya
Haber Giriş: 26 Ekim 2021 Salı 10:05Son Güncelleme: 26 Ekim 2021 Salı 10:11 Kaynak: AA

ASEAN Zirvesi'ne Myanmar'ın "siyasi olmayan temsilcisi" katılmadı

  • Facebook Paylaş
  • Twitter Paylaş
  • LinkedIn Paylaş
  • Telegram Paylaş
  • Whatsapp Paylaş
  • E-Posta Paylaş
ASEAN Zirvesine Myanmarın "siyasi olmayan temsilcisi" katılmadı
[Fotoğraf: AP (Arşiv)]
ABONE OL
Follow @trthaber

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği Zirvesi'ne, Myanmar'da darbeyle yönetimi ele geçiren General Min Aung Hlaing yerine davet edilen "siyasi olmayan temsilci" katılmadı.

10 üyeli Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliğinin (ASEAN) dönem başkanı Brunei'nin, Myanmar'ın üst düzey diplomatlarından Chan Aye'yi "siyasi olmayan" bir temsilci olarak davet edildiği ancak Chan'ın toplantıya katılmadığı açıklandı.

Myanmar Dışişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada, bugün başlayıp 28 Ekim Perşembe günü sona erecek zirveye Myanmar'dan "katılım seviyesini düşürme yönündeki benzeri görülmemiş hamleye" meydan okunacağı duyuruldu.

ABD, Çin ve Rusya liderlerinin katılması bekleniyor

Açıklamada, ancak Myanmar hükümetine ve iktidardaki askeri konseye başkanlık eden General Hlaing veya bakanlık düzeyindeki bir temsilcinin katılımının kabul edilebileceği kaydedildi.

Zirveye ABD Başkanı Joe Biden ile Çin ve Rusya liderleri dahil olmak üzere pek çok liderin katılması beklenirken görüşmelerde Myanmar'da kötüleşen krizin ve  koronavirüs salgınının yanı sıra güvenlik ve ekonomik konuların ele alınması bekleniyor.

Myanmar'da askeri yönetim, ASEAN Zirvesi'ne davet edilmemişti

ASEAN, 16 Ekim'de, Myanmar'ın askeri lideri General Min Aung Hlaing'in örgütün bu yılki zirvesine katılmasına izin vermeyeceğini, yerine "siyasi olmayan bir temsilcinin" davet edileceğini duyurmuştu.

Myanmar'daki askeri yönetimin, ülkedeki diyalog ve gerilimi azaltma vaatlerini yerine getirmemesi ve siyasi krizin çözümü için atanan ASEAN Özel Elçisi Erywan Yusuf'un devrik lider Aung San Suu Çii ve diğer tutuklu isimlerle görüşmesini yasaklaması, kararın gerekçeleri arasında gösterilmişti.

Myanmar'daki askeri yönetim, kararın hayal kırıklığıyla karşılandığını belirtmişti.

Ülke profili: Myanmar

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 1000'in üzerinde kişi hayatını kaybetti, binlerce gösterici gözaltına alındı.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

Etiketler: Myanmar Darbe
Bu haberler ilginizi çekebilir:
Myanmar'da askeri yönetim bazı bölgelerde sıkıyönetim ilan etti
Myanmar'da askeri yönetim bazı bölgelerde sıkıyönetim ilan etti
ABD’den Myanmar rejimine olağanüstü hali uzatma tepkisi
ABD’den Myanmar rejimine olağanüstü hali uzatma tepkisi
Son Haberler
Tümü
  • 22:45
    Sabiha Gökçen kalkışlı tüm uçuşlar iptal edildi
  • 22:09
    Ardahan-Şavşat kara yolu zincirsiz ağır tonajlı araç geçişine kapatıldı
  • 22:05
    İzmir'de vapur seferleri yeniden iptal edildi
  • 21:56
    Fırtına uyarısı nedeniyle yük gemileri Sinop doğal limanına sığındı
  • 22:28
    Erdoğan'dan konsoloslukların kapatılmasına tepki: Hesabını ağır ödersiniz
Dünya Son Haberler
  • Avusturya'da çığ altında kalan 5 kişi öldü
  • İran'da on binlerce tutuklu ve hükümlü için af kararı
  • Pakistan'da bombalı saldırı: 5 ölü
  • İsrail güçleri Batı Şeria'da 10 Filistinliyi gözaltına aldı
  • Saraybosna'daki pazar yeri katliamı kurbanları törenle anıldı
Foto Galeri
Birçok ilde eğitime kar engeli
Birçok ilde eğitime kar engeli
Video Galeri
İstanbul'da fırtına: Çatılar uçtu, ağaçlar devrildi
İstanbul'da fırtına: Çatılar uçtu, ağaçlar devrildi
Sıradaki Haber
Fransa'da bir rahip hakkında cinsel saldırı soruşturması başlatıldı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz