Ramazan sofralarının vazgeçilmezi: Gümüşhane Sironu
İHA
Gümüşhane’nin coğrafi işaretli ürünlerinden olan ve iftar ve sahurların vazgeçilmez yemeği olan ‘Siron’ satışları Ramazan ayıyla birlikte artışa geçti.
Evlerde genellikle kadınların bir araya gelerek imece usulüyle yaptığı sironun son yıllarda Covid-19 salgını nedeniyle evlerde üretimi çok az miktarda olurken vatandaşlar siron ihtiyaçlarını kentte bu işi endüstriyel olarak yapan işletmelerden görüyor.
2
Gümüşhane Sironu, 5 dakikada yemeye hazır hale gelmesi ve hafif olması nedeniyle ramazan ayında vatandaşların hem iftarda hem de sahurda sıklıkla tükettiği bir yiyecek.
3
Kentte 10 yıldır eşiyle birlikte yufka işini yapan Hatice Doğan, geçmişten günümüze gelen yöresel bir yemek olan gümüşhane Sironu’nun Ramazan ayında satışlarının arttığını belirterek “Yufkayı sacda pişirdikten sonra kıvırıp kesiyoruz. Daha sonra isteğe göre fırına atıp kurutuyoruz. Sıcak su ve yoğurtla ıslatılan sironlar kızartılmış tereyağıyla soslanarak afiyetle yeniliyor. Ramazan ayında hafif bir yiyecek olduğu için daha çok talep oluyor” dedi.