Kayıp Altın Şehir
Arkeologlar, Mısır`da Luksor (antik Thebes) yakınlarında "Kayıp Altın Şehir"i keşfettiler. Milattan önce 1391 ila 1353 yılları arasında hüküm süren III. Amonhotep tarafından kurulan şehirde çok sayıda ev ve idari bina, büyük bir fırın, kerpiç üretim yeri ile mezarlar bulunuyor. (© Reuters)
Kayıp Altın Şehir
Şehrin varlığı tarihi kayıtlardan biliniyordu ancak bu yıla kadar keşfedilememişti. (Fotoğraf: Reuters)
Kayıp Altın Şehir
Kazıya liderlik eden Arkeolog Zahi Hawass, çok sayıda yabancı misyonun bu şehri aradığını ancak bulamadığını söyledi. (Fotoğraf: Reuters)
Hindistan`da devasa jeoglif
Hindistan`ın Pakistan sınırına yakın bir bölgesinde, yaklaşık 51 dönümlük bir alanı kaplayan Thar Çölü`nde, muhtemelen dünyanın en büyüğü olan bir jeoglif bulundu. Jeoglifin yaklaşık 150 yıl öncesine ait olduğu tahmin ediliyor. Yerden tespiti zor olan jeoglifin analizi, Google Earth görüntüleri vasıtasıyla yapıldı. (© Carlo Oetheimer and Yohann Oetheimer /Archaeological Research in Asia)
En eski Avrupa haritası
Araştırmacılar, Fransa`daki 4 bin yıllık bir taş levha üzerindeki bir dizi gravürün aslında Avrupa`nın en eski haritası olduğunu keşfetti. Levhanın, Batı Fransa`daki Odet Nehri`ni ve çevresindeki vadiyi temsil eden bir dizi çizgiye sahip olduğu kaydedildi. Esasen 1900`de bulunan taş levhanın 3 boyutlu görüntüsü, bunun bir harita olduğunu ortaya koydu. (© Bournemouth University)
Çarmıha gerilmiş erkek
İngiltere`nin Cambridgeshire bölgesinde arkeologlar, 25 ila 23 yaşları arasında çarmıha gerilmiş bir adamın kalıntılarını buldu. Adamın topuk kemiklerinden birine çakılmış çivi, paylaşılan fotoğrafta net biçimde görülüyor. Söz konusu adamın mezarının 3`üncü veya 4`üncü yüzyıldan kalma olabileceği belirtiliyor. (© Albion Archaeology)
Birbirine sarılan çift
Çin`de yaklaşık 1500 yıllık bir mezarda, birbirine sarılır vaziyette bir çift bulundu. Erkeğin 29-35 yaşları arasında, kadının ise 35-40 yaşlarında olduğu belirtildi. Araştırmacı Qian Wang, çiftin Çin`de bu şekilde bulunan ilk çift olduğuna dikkat çekti. (© Fotoğraf: Qian Wang - Illustrasyon Anqi Wang)
En eski hayvan mezarlığı
Mısır`ın Kızıldeniz kıyısındaki Berenice limanında, dünyanın bilinen en eski örneği olabilecek 2 bin yıllık evcil hayvan mezarlığı keşfedildi. Bu mezarlığa gömülen hayvanların doğal sebeplerden öldüğü ortaya çıktı. Arkeologlar burada, palmiye yapraklarına sarılmış büyük bir köpek de dahil olmak üzere çeşitli hayvanları buldular. (© Marta Osypinska)
İlk savaş anıtı
Arkeologlar, Suriye`nin Tel Banat bölgesindeki 4 bin 300 yıllık bir mezarlığın, "dünyanın bilinen en eski savaş anıtı" olabileceğini söylüyor. Burada, en az 30 savaşçının kalıntıları bulunuyor. (© Euphrates Salvage Project & Antiquity Publications)
"Ejderha Adam"
Çin`deki bilim insanları, "Ejderha Adam" anlamına gelen "Homo longi" adını verdikleri yeni bir insan türünün keşfedildiğini bildirdiler. 1933`te bulunan ancak o dönem yaşanan Japon işgali nedeniyle bir kuyuda gizlenen bir kafa tası, 85 yıl sonra çıkarılmıştı. Ejderha Adam`ın neslinin ne zaman tükendiği belli olmasa da, kafa tası 309 bin ila 138 bin yıl öncesine tarihlendi. (© Chuang Zhao)
En eski "hayalet" çizimi
19`uncu yüzyılda bulunan 3 bin 500 yıllık bir Babil tabletindeki gravürün, bilinen en eski "hayalet" tasviri olduğu belirlendi. Tasvirde "hayalet" erkeğin bir kadın tarafından yer altı dünyasına bir iple götürüldüğü belirtildi. British Museum`da bulunan tabletteki çizim, yakın zamana kadar fark edilememişti. (© Fotoğraf: British Museum, © Çizim: James Fraser ve Chrish Cobb for The First Ghosts)