Son Dakika Haberler
  • Gündem
  • Türkiye
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Spor
  • Yaşam
  • Çocuk
  • Özel Haber
  • Diğer
    • Arama
    • Son Haberler
    • Podcast
    • VIME
    • Dosya Haber
    • Kültür-Sanat
    • Sağlık
    • Teknoloji
    • Eğitim
    • Çevre
    • Dünya Dışı
    • Güncel
    • Hava Durumu
    • Koronavirüs
    • TRT'den Haberler
    • TRT Vot World
    • TRT Arşiv
Gündem
Haber Giriş: 12 Nisan 2013 Cuma 13:05Son Güncelleme: 12 Nisan 2013 Cuma 18:03

Çılgın projede beklenen karar çıktı

  • Facebook Paylaş
  • Twitter Paylaş
  • LinkedIn Paylaş
  • Telegram Paylaş
  • Whatsapp Paylaş
  • E-Posta Paylaş
Çılgın projede beklenen karar çıktı
ABONE OL
Follow @trthaber

Yüksek Planlama Kurulu "Kanal İstanbul" projesine onay verdi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan "Kanal İstanbul" projesi ile ilgili olarak Yüksek Planlama Kurulu kararının bu hafta içinde tamamlandığını duyururken Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım da "Süreç resmen başladı" dedi.

BEKLENEN KARAR ÇIKTI

Kanal İstanbul Projesini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 2011 yılında açıklamıştı. Aradan geçen sürede projenin detayları oluşturuldu ve Yüksek Planlama Kurulu'na sunuldu. Dev proje için beklenen karar çıktı. Yüksek Planlama Kurulu, "100 yılın projesi" olarak nitelendirilen Kanal İstanbul'a onay verdi. Böylece projenin hayata geçirilmesi için geri sayım başladı.

50 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA KANAL AÇILACAK

"Çılgın proje" olarak adlandırılan Kanal İstanbul çok büyük bir yatırım. Proje ile İstanbul'un Avrupa yakasına Karadeniz ve Marmara Denizi'ni birbirine bağlayacak yaklaşık 45-50 kilometre uzunluğunda bir kanal yapılacak. İnşa edilecek köprülerle kara ve demiryolu ulaşımı sağlanacak. Proje ile Boğaz trafiğinin hafifletilmesi hedefleniyor.

50 MİLYAR DOLARA MAL OLMASI BEKLENİYOR

Ayrıca kanalın her iki yakasına binlerce kişinin yaşayacağı yeni şehirler inşa edilecek. Kazı sırasında çıkarılacak milyarlarca metreküp hafriyat da yeni projelerin inşaatında kullanılacak. Toplam maliyetin 50 milyar doları bulması bekleniyor...

"RESMEN SÜREÇ BAŞLADI"

Dev proje ile ilgili değerlendirme bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, çalışmaların yakında başlayacağını açıkladı.

Yıldırım, "YPK kararı çıktı, doğrudur Kanal İstanbul'un. Artık bundan sonraki süreç ihale hazırlıklarının yapılması ihaleye çıkarılması ve daha sonra yapım aşamasına geçilmesi... Yani, resmen süreç başlamış oldu, hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

"Kanal İstanbul" projesi ile ilgili bir açıklama da Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan geldi. 

"GERÇEKÇİ BİR PROJE, DÜNYADA ÇOK KONUŞULACAK"

Yüksek Planlama Kurulu kararının bu hafta içinde tamamlandığını duyuran Babacan, "Çünkü öncelikle yol, köprü çalışmalarının başlaması gerekiyor. Arkasından da Kanal İstanbul Projesi'ni gerçekleştirelim. Bu ilk etapta bakanlar olarak 'acaba olur mu, olmaz mı, çok mu çılgın, acaba gerçekleştirilebilir mi?' şeklinde şüpheler hissettik. Biz, bunun gerçekçi bir proje olduğuna inanıyoruz. Türkiye için, hatta dünya için çok konuşulacak bir proje olduğuna da inanıyoruz. Her türlü çevre değerlendirmesi ve hazırlığı çok dikkatli yapılmalı ama yapıldıktan sonra da İstanbul'u, İstanbul'un deniz trafiğini çok rahatlatacak bir proje haline gelecek. Aynı zamanda İstanbul'un daha sıhhatli, daha düzenli büyümesini de beraberinde getirecek bin proje olacak" diye konuştu.

"SON 30 YILDA KAÇIRDIĞI FIRSATIN MALİYETİ ÇOK BÜYÜK"

Babacan çözüm sürecine de değindi. "Türkiye'nin son 30 yılda kaçırdığı fırsatların maliyeti çok büyük" sözleri ile çözüm sürecinin başarıya ulaşmasının önemini vurgulayan Babacan, süreci baltalamak isteyenler bulunduğuna dikkati çekti.

Ali Babacan, "İçerden dışardan her türlü engelleme çabası olacak. Halkımızın sağduyusuna güveniyoruz. Hangisi provokasyon, hangisi gerçek, hangisi yalan, halkımızın vicdan terazisine güveniyoruz" diye konuştu.

Son Haberler
Tümü
  • 12:36
    Depremzedeler için İslahiye’de 500 konteyner kuruldu, 15 bin kurulacak
  • 12:27
    Tüm Türkiye o fotoğrafı konuştu, kardeşler ortaya çıktı
  • 12:27
    Bakanlıktan deprem bölgelerindeki refakatsiz çocuklara ilişkin açıklama
  • 12:28
    Bakanlık deprem bölgesinde uydu ve İHA'larla hasar tespiti yapıyor
  • 12:25
    Hatay'da bir mucize daha: 40 yaşındaki kadın 80 saat sonra kurtarıldı
Gündem Son Haberler
  • Tarım Kredi marketleri deprem bölgesine kapılarını hizmete açtı
  • THY: Bugün 30 bin 318 depremzede tahliye edilecek
  • AFAD: 28 bin 44 vatandaşımız afet bölgesinden tahliye edildi
  • Depremle ilgili provokatif paylaşım yapan 9 kişi tutuklandı
  • Bakan Özer: 450 bin kişiye konaklama hizmeti veriyoruz
Foto Galeri
İskenderun Limanı'ndaki konteyner bölgesinde soğutma çalışması devam ediyor
İskenderun Limanı'ndaki konteyner bölgesinde soğutma çalışması devam ediyor
Video Galeri
Madenciler minik Ayşe'yi enkaz altından kurtardı
Madenciler minik Ayşe'yi enkaz altından kurtardı
Sıradaki Haber
Kuzey Kore'ye, Türkiye'den çağrı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz