TEKNOFEST Azerbaycan tüm hızıyla devam ediyor. Festivalde MiG-29 savaş uçağı ve Bayraktar Akıncı gösteri uçuşu gerçekleştirdi.
Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te Take Off Girişim Zirvesi düzenlendi. TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Take Off standlarını gezdi, katılımcılarla fotoğraf çektirdi.
Birleşik Krallık'ın Antarktika Horseshoe Adası'nın kuzeyinde bulunan Y Üssü ziyaretçilere adeta bir zaman makinesi deneyimi yaşatıyor. 1950 yılında kurulan ve 5 yıl boyunca İngiliz bilim insanları tarafından kullanılan Y Üssü olarak bilinen araştırma istasyonu, kıta gezginleri ve bilim insanları için müze olarak ziyaret edilebiliyor. İstasyonunda, kızak atölyesi, telsiz odası, yatakhane, mutfak, çalışma odası, revir ve jeneratör odası gibi bölümleri içeriyor.
6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde kıtadaki ekosistemi ve çevreyi korumak için ellerinden gelen gayreti gösteren Türk bilim insanları, çalışmalarında minimum ayak izi bıraktı.
Canlı ve yer bilimlerine ilişkin çalışmalar yürüten Türk bilim insanları, yaptıkları araştırmaları Antarktika’ya taşıdı. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında yürütülen çalışmalarla bulunan yeni türleri, literatüre kazandırmak amaçlanıyor.
Türk Bilim insanları, 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında küresel iklim değişikliğinin izlenmesini, dünyanın ısı dengesini sağlayan ve her yıl azalan buzulların takibini yaparak dünyanın bilinmeyen geleceğine ışık tutuyor.
Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, kıtadaki çalışmalarını tamamlayan bilim heyeti, 46 gün süren seferin ardından bu akşam Türkiye'ye dönüş yapacak.
6. Antarktika Bilim Seferi katılımcısı 19 Mayıs Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Hilal Ay, biyoteknolojik ilaçlar için yeni kaynaklar ararken sefer boyunca toprak, sediment ve deniz suyu örneklemesi yaparak yeni aktinobakteri türlerini keşfetmeyi amaçlıyor.
Düzce Üniversitesi (DÜ) Orman Fakültesi Herbaryumu'nda akademisyenler, Türkiye'nin farklı noktaları ile özellikle Batı Karadeniz Bölgesi'nde kaybolma riski taşıyan bitki türlerini kayıt altına alarak botanik bahçede çoğaltacak.
İzmir'in Dikili ilçesinde 14 bin yıl öncesine ait insan izlerinin bulunduğu anıtsal özellikteki mağaranın "avcılık toplayıcılık" döneminden Roma Dönemi'ne değin kullanıldığı tespit edildi.
ABD'de yaşayan Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, kanserle ilgili çok yeni bir şey keşfettiklerini söyleyerek, "Bu çalışma DNA onarımı ile ilgilidir ve yeni bir metottur, onu ben Türkiye'ye bir yıl içinde aktarabileceğim" dedi.
6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında yola çıkan Türk ekibi uzun yolculuğun ve karantina sürecinin ardından beyaz kıtaya ayak bastı.
COVID-19'a karşı dil altına uygulanabilecek adenoviral vektör tabanlı aşıyı geliştiren Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, aşının geçen hafta başlayan Faz 1 çalışmalarında 20'nin üzerinde kişinin tarandığını ama büyük bölümünün PCR testinin pozitif çıkması nedeniyle sadece 2 gönüllünün çalışmaya dahil edilebildiğini bildirdi.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda sürdürülen yolculuk 21 Ocak 2022 tarihinde İstanbul Havalimanı’ndan Madrid aktarmalı Şili’nin Santiago şehrine gerçekleştirilen ilk uçuşla başladı.