Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye'de uygulanan aşı sayısı 91 milyon 747 bin 545'e yükseldi. Uzmanlar, vaka sayısını düşürmek için en etkili yöntemin aşı olduğunu söylüyor. Aşı hem bireysel hem de toplumsal koruma sağlıyor.
Türkiye`de bugüne kadar yapılan aşı sayısı 47 milyon 247 bin 97`si birinci doz, 36 milyon 145 bin 891`i ikinci doz, 8 milyon 167 bin 707`si üçüncü doz olmak üzere 91 milyon 474 bin 545`e yükseldi.
2
Ancak hem hastalıkla hem de aşıyla ilgili soru işaretleri devam ediyor. Endişelerin ise bilimsel hiçbir karşılığı yok. En yaygın endişeleri ve doğru bilinen yanlışları İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek yanıtladı.
3
Hastalık birçok kişinin organlarında hasar bıraktı, milyonlarca kişi yoğun bakımda kaldı. Türkiye’de ve dünyada 5 milyona yakın kişi hayatını kaybetti.
4
Dünyada 4 milyar civarında insan aşılandı. Bunların üzerinden de yaklaşık 1 yıl geçti. Bu zamana kadar aşının bilinen büyük bir yan etkisi olmadı.
5
İlk doz korumuyor, hatırlatma dozu gerekiyor. Örneğin; hepatitte arka arkaya 3 aşı yapılıyor. Ancak o zaman koruyuculuk sağlanıyor. Koronavirüste de en az 2 doz aşı antikor düzeyini belli seviyeye çıkarıyor. Belli bir süre sonra da hatırlatma dozunun uygulanması lazım. Hatırlatma dozu Sinovac aşısı için 3-6 ay, BioNTech içinse yaklaşık 9 ay.
6
Aşı olduktan sonra hastalığa yakalanma ihtimali sıfırlanmıyor. Aşılar antikor oluşturuyor. Antikor da virüsle karşılaşıldığında üst solunum yolundaki virüsü bağlayıp yok etmeye çalışıyor. Antikor seviyesi yüksek değilse virüsün vücuda girmesi mümkün. Dolayısıyla enfekte olma riski hala var. Ama aşısızlara göre çok daha az. Hastaneye yatıracak ağır bir enfeksiyona yol açmıyor.
7
2 doz aşıya rağmen enfeksiyon kapılabilir. Maske ve diğer hijyen kurallarına uymaya devam edilmeli.
8
Son 1 yıldır milyonlarca insana uygulanan mRNA aşısı şimdiye kadar bir yan etki göstermedi.
9
Bilimsel verilere göre, hiçbir aşı kısırlığa yol açmıyor. Böyle bir şey olsaydı çocukluk çağından beri yapılan aşılardan dolayı dünya nüfusunun azalması gerekirdi. Aksine, hastalılardan koruyan aşı, insan neslinin devamı için önemli bir etken.
10
Alerji olması aşıya engel değil. Alerjik reaksiyonlar genelde ilk 20 dakika içerisinde ortaya çıkıyor. Buna da hemen müdahale edilebiliyor. Bu tip durumlarda aşılar sağlık kurumlarında yapılmalı.