Göl alanı, iklim değişikliğine bağlı kuraklığın etkisiyle her geçen gün biraz daha daralıyor.
2
2000 yılından beri su miktarı azaldı
Aksaray Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatim Elhatip, Tuz Gölü ve çevresinde özellikle 2000 yılından itibaren yer altı ve yer üstü suyu miktarında çok çarpıcı bir azalma gözlendiğini söyledi.
3
Tuz Gölü`nün güneyde yer alan Toros Dağlarından yer altı sularıyla beslendiğini anlatan Elhatip, "Araştırmalarımı 10-20 yıllık zaman aralıklarına göre yapıyorum. 1980-2000`li yıllara bakıldığında Tuz Gölü`nü besleyen nehirler, yüzey suları ve yağışlar yeterliydi. Tuz Gölü`nün 1987 yılında yüzey doluluk oranı 92 bin 562 hektardı. 2019`da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yaptığımız Tuz Gölü Biyoçeşitliliği Araştırma Projesi kapsamında sondaj kuyularının üstündeki su seviyesini ölçen cihazla yer altı sularının ölçümünü yaptık. Uydu fotoğrafları karşılaştırmasıyla da gördük ki gölün su alanı 32 bin 552 hektara kadar düştü. Yani gölün sularının çekilme oranı yüzde 65 civarında" dedi.
4
"Su fakiri sınıfına gireceğiz"
Elhatip, Türkiye`de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının 1750 metreküpe kadar gerilediğini vurgulayarak, "Türkiye`nin su kaynaklarının zengin, yer altı ve yer üstü sularının bol, göllerinin ve akarsularının çok olduğunu söylüyorduk ama maalesef şu anda küresel ısınma ve kuraklıkla birlikte su kaynakları kıtlığı yaşanan ülkeler arasına girdik. 2030`da nüfusumuz 100 milyona ulaştığında, kişi başı kullanılabilir su miktarımız 1000 metreküp olacak ve su fakiri sınıfına gireceğiz" açıklamasını yaptı.
5
6
7
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
İzmir'de istinat duvarı çöktü: 2 apartman tahliye edildi