Türkiye’nin yeni sondaj gemisi "Yıldırım" Filyos’ta
AA
Türkiye'nin arama ve sondaj kabiliyetlerini güçlendirmek amacıyla enerji filosuna kattığı yeni ultra derin deniz sondaj gemisi "Yıldırım", Filyos Limanı'na ulaştı.
Karadeniz`de sondaj faaliyetleri gerçekleştirmek üzere dün İstanbul Boğazı`ndan geçişinin ardından Karadeniz`e doğru yola çıkan "Yıldırım", Filyos beldesindeki limana geldi.
2
İnşası 2024`te Güney Kore`de tamamlanan ve derin denizde 12 bin metreye kadar sondaj yapabilen gemi, Türkiye`nin denizlerde arama ve sondaj kabiliyetinin artırılması kapsamında envantere alındı.
3
Mersin`deki Taşucu Limanı`na 4 Aralık 2025`te ulaşan ve ismi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Aralık 2025`te "Yıldırım" olarak belirlenen geminin uzunluğu 228 metreye ve genişliği ise 42 metreye ulaşıyor.
4
Üzerinde helikopter pisti bulunan ve 200 personele yaşam alanı sunan geminin Zonguldak`taki Filyos Limanı`na gidebilmesi amacıyla İstanbul ve Çanakkale boğazlarını geçmesi gerektiğinden sondaj kulesinin üst kısmı sökülmüştü.
5
Karadeniz`de görev yapması kararlaştırılan Yıldırım`ın, Filyos Limanı`nda sondaj kulesinin montajı tamamlanacak ve gemi, Karadeniz`deki arama ve üretim operasyonlarına hazır hale getirilecek.
6
Yıldırım Derin Deniz Sondaj Gemisi`nin nisan ayında Karadeniz`deki görevine başlaması hedefleniyor.