Türkiye'de normalleşme süreci kapsamında önemli adımlar atıldı. Bu süreçte ihmal edilmemesi gereken kurallar var. Maske, mesafe ve temizlik. İşte adım adım Türkiye'nin normalleşme süreci...
1
O tarihten sonra, virüsün yayılmasını engellemeye yönelik sayısız karar alındı. Önlemler ve sağlık ekiplerinin mücadelesi, Türkiye’yi salgınla mücadelede en başarılı ülkelerden biri yaptı.
2
Verilen mücadelenin meyveleri alınmaya başlandı. Normalleşme takvimi işliyor. Peki, atılan o adımlar nelerdi? Türkiye`yi nasıl bir süreç bekliyor?
3
Plajlarda normalleşme
Tedbirler kapsamında kullanıma kapatılan plajlar, normalleşme süreciyle yeniden açıldı.
4
Plajlarda artık şezlonglar mesafeli olacak.
5
Plajlara gidenlere 14 kuralı hatırlatmak için tabelalar asıldı.
6
Plajlara sosyal mesafe uyarısı yapan yazılar yerleştirildi.
7
Kişilerin kendilerine ait plaj havlusu getirmesi/kullanması teşvik edilecek. Deniz gözlüğü, şnorkel, palet gibi malzemeler kişiye özgü olacak.
8
Şehirler arası seyahatlerde normalleşme
31 Mayıs Pazar 24.00`te 15 ildeki seyahat kısıtlaması sona erdi.
9
Şehirler arası ulaşımda yeni dönemde artık Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden alınabilecek HES kodu şartı aranacak, kodu olmayanlar yolculuk yapamayacak.
10
Şehirler arası toplu ulaşım araçları ile yapılacak seyahatlerde (otobüs, uçak) Seyahat İzin Belgesi alma zorunluluğu yürürlükten kaldırıldı.
11
65 yaş ve üzeri vatandaşların Seyahat İzin Belgesi almaları ve gidecekleri illerden en az bir ay boyunca dönmemek şartı ile tek yönlü olarak seyahat edebilmeleri uygulamasına devam ediliyor.
12
Sokağa çıkma kısıtlaması devam eden 18 yaş ve altı çocuklar, yanlarında veli/vasisinin bulunması şartıyla (veli/vasi olan 65 yaş ve üzeri olanlar hariç) Seyahat İzin Belgesi almadan şehir içi ve şehirler arası yolculuk yapabiliyor.
13
Uçuşlarda normalleşme
İç hat seferleri başlatıldı. Normalleşme sürecinin ilk uçuşu, İstanbul`dan Ankara`ya yapıldı.
14
Bu süreçte hem uçaklarda hem de uçuş öncesi alanlarda birçok önlem alındı.
15
Uçakların içinde herkes maske takıyor.
16
Kabin görevlileri ise ikramları kapalı kutu içerisinde yapıyor.
17
Dış hat seferleri 18 Haziran`da başlıyor.
18
Tren seferlerinde normalleşme
28 Mayıs itibarıyla Yüksek Hızlı Tren seferleri başlatıldı.
19
Trenler yüzde 50 kapasite ile hizmet veriyor.
20
Bekleme alanlarında yolcular yan yana oturamıyor. Araya bir koltuk boşluk bırakılacak.
21
Yolcuların termal kamera ile ateşi ölçülüyor.
22
Ankara-İstanbul, Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya ve Konya-İstanbul hatlarında sabah ve akşam birer sefer olmak üzere günde toplam 16 sefer yapılıyor.
23
Kreş ve gündüz bakımevlerinde normalleşme
Faaliyetlerine ara verilen okul öncesi özel eğitim kurumları, özel kreşler ve gündüz bakımevleri normalleşme kapsamında yaklaşık 2,5 ay sonra yeniden açıldı.
24
Kreşler, 1 Haziran itibarıyla yönetmeliğe uygun hale getirilerek çocukları kabul etmeye başladı.
25
Okul öncesi özel eğitim kurumları, özel kreşler ve gündüz bakımevlerinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri yapıldı.
26
Masa ve sandalyeler gerekli sosyal mesafe kuralına uygun yerleştirildi.
27
Kurum girişlerinde ateşi ölçülen ve ellerine dezenfektan uygulanan miniklerin temizliğe özen göstermesine de dikkat ediliyor.
28
Kamuda normalleşme
Kamu personeli, 1 Haziran itibarıyla normal mesaiye başladı. Alınacak önlemler ise İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından hazırlandı.
29
İş yerlerine girişlerde tüm çalışanların temassız ateş ölçer ile vücut sıcaklıkları kontrol edilecek. Geçiş kontrol sistemi bulunan iş yerlerinde bulaşma riskine karşı temassız sistemler kullanılacak.
30
Sosyal mesafeyi sağlamaya dönük kurum girişlerinde geçiş işaretlemeleri yapılacak. Bina girişleri ile asansör kabini ve katlarda bilgilendirme panolarına yeni tip koronavirüs salgınından korunma yöntemlerine ilişkin güncel bilgiler paylaşılacak.
31
Sosyal mesafenin sağlanamadığı ofis ortamlarında çalışanlar için yeniden düzenlemeye gidilecek. Tüm personel çalışma müddetince maske kullanacak.
32
Spor salonlarında normalleşme
1 Haziran itibarıyla açılan spor merkezleri, gece 24.00`e kadar hizmet verebilecek.
33
Gerekli önlemlerin alınmaması halinde koronavirüsün yayılma olanağı bulacağı yerler arasında spor salonları ve merkezleri de var. Bu durumu engellemek için hazırlanan rehber hayli ayrıntılı.
34
Spor salonlarının girişinde ve içeride el antiseptiği bulundurulacak.
35
Sık kullanılan yüzeyler temizlenecek. Kapasite, spor yapılacak alanda her 6 metrekareye bir kişi olacak şekilde sınırlandırılmalı.
36
Maskesiz müşteri alınmamalı. Spor salonunda da maske takılmaya devam edilmeli.
37
Müşterilerin giriş-çıkış saatleri kaydedilmeli. Seans ile çalışılıyorsa, hangi seansta kimlerin geldiği ve çalıştığı kayıt altına alınmalı.
38
Sürücü kurslarında normalleşme
16 Mart`tan bu yana eğitimlerine ara vermek zorunda kalan sürücü kursları, alınacak önlemlerle 1 Haziran`dan itibaren hizmet vermeye başladı.
39
Kurumların girişlerinde Sağlık Bakanlığının COVID-19`la ilgili 14 kuralı içeren bilgilendirme levhaları yer alacak. Her kursiyer için yeterli sayıda maske, eldiven, dezenfektan seti ve ateş ölçerler olacak.
40
Dersliklerde, lavabolarda mutlaka sabitlenmiş dezenfektanlar bulundurulacak. Eğitim araçlarında kesinlikle birebir eğitimler verilecek. Usta öğretici maskesini ve eldivenini takacak, eğitim başlamadan önce aracı dezenfekte edecek.
41
Gelen kursiyer cerrahi eldiven takacak veya direksiyon simidini ve vites topuzunu streç filmle kaplayacak. Eğitim bittikten sonra bunlar tekrar sökülecek. En az 10 dakika araç havalandırılıp bir sonraki kursiyere eğitim verilecek.
42
Müze ve ören yerlerinde normalleşme
1 Haziran`da yeniden açılan müze ve ören yerleri dezenfekte edilerek gerekli önlemler alındı.
43
Yeni dönemde ziyaretçiler, ana girişlerde özel koruyucu kıyafetler giymiş kişiler tarafından uzaktan temassız ateş ölçümleri yapılarak kabul edilecek.
44
Ana girişlere paspas, iç bölümlere de temassız dezenfektan dispanserlerinin konulduğu müze ve ören yerlerinde, personel de maske ve eldivenle hizmet verecek.
45
Ziyaretçilerin gişeye uğramadan barkod ile giriş yapabilmelerini sağlayan Bakanlık, "www.muze.gov.tr" internet adresine karekod ile ulaşılıp "e-bilet" ve "Müzekart" alımına imkan tanıyacak. Bilet ve e-bilet kontrolleri, özel terminaller ile temassız olarak gerçekleştirecek.
46
Sesli rehberler ise "Müzelerin Sesi" uygulamasıyla ziyaretçilerin cep telefonlarından kullanılabilecek.
47
Restoranlarda ve kafelerde normalleşme
1 Haziran itibarıyla kafe, restoran, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali gibi yerler de hizmet vermeye başladı. Alınan önlemler ise şöyle sıralanıyor...
48
İşletme genelinde COVID-19 ve hijyen kurallarını/uygulamalarını kapsayan bir protokol hazırlanmalı. Protokol kapsamında, hastalık belirtileri gösteren müşteriye personelin yaklaşımı ve uygulanacak işlemler de tanımlanmalı.
49
Genel kullanım alanlarına ve oturum düzenine ilişkin sosyal mesafe planı hazırlanmalı, misafir kapasitesi sosyal mesafe planına göre belirlenmeli. Bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilmeli ve kapasite bilgisi tesisin girişinde görülebilir bir yere asılmalı.
50
Tesisin içinde veya dışarısında sıra oluşabilecek her yerde 1,5 metre ara ile sosyal mesafe işaretlemeleri yapılmalı.
51
Sosyal mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı aileden olan veya bir grup olarak gelen misafirler arasında uygulanmaz.
52
Yemek servisi verilen masalar arası mesafe her yönden 1,5 metre, yan yana sandalyeler arası 60 santim olacak şekilde düzenlenmeli. Grup halinde gelen müşteriler için masa birleştirmeleri yapıldığı takdirde diğer masalarla aradaki 1,5 metre mesafe korunacak şekilde yapılmalı.
53
Masalarda sadece karşılıklı oturma düzeni sağlanmalı. Masa yanlarına sandalye konulmaz ve masa yanlarına oturma düzeni oluşturulmaz.
54
Yemek masaları ve sandalyeler, servis malzemeleri, şeker, tuz, baharat, peçete, menü gibi malzemelerin her misafir kullanımından sonra silinerek uygun şekilde temizliği ve dezenfeksiyonu sağlanmalı, mümkünse tek kullanımlık şeker, tuz, baharat, peçete kullanılmalı.
55
Hastanelerde normalleşme
Sağlık Bakanlığı, "Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi"ni güncelledi. Rehbere, "Sağlık Kurumlarında Çalışma" başlıklı bölüm eklendi.
56
Normalleşme sürecinin yönetilmesi için hastanelerde idari yöneticilerin de dahil olduğu, çok disiplinli bir kurul oluşturulacak.
57
Yeni dönemde hastanelerde kalabalıkların oluşmaması için de bazı tedbirler alındı. Sırası gelen hastalar tek tek içeri alınacak.
58
Bu süreçte hasta yakınları muayene odasına alınmayacak. Zorunlu durumlarda hastanın yanında en fazla bir refakatçi bulunabilecek.
59
Tıbbi tanıtım elemanı ve ziyaretçi kısıtlamaları sürecek. Sık dokunulan yerlerin kontrol listesi oluşturulacak. Örtüler her hasta muayenesinden sonra değiştirilecek.
60
Tıbbi cihazlar her kullanımdan sonra dezenfekte edilecek.
61
Toplu taşımada normalleşme
Şehir içi toplu taşıma araçları ve personel servislerine araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50`si oranında yolcu kabul edileceği yönündeki talimat yürürlükten kaldırıldı.
62
Minibüs, dolmuş, halk otobüsü ve belediye otobüsleri gibi kent içi ulaşım araçlarına ayakta yolcu alınmayacak.
63
Bu araçlarda karşılıklı dörtlü koltukların ikisi kullanılmayacak, yolcular yüz yüze gelmeyecek şekilde çapraz oturacak.
64
Metro, metrobüs ve tramvay gibi farklı özelliği veya niteliği olan toplu taşıma araçlarında ayakta yolcu alınıp alınmayacağı ise il ve ilçe hıfzıssıhha kurullarının kararı doğrultusunda belirlenecek.
65
Kütüphanelerde normalleşme
1 Haziran itibarıyla hizmet vermeye başlayan kütüphanelerde de önlemler alınıyor.
66
Kütüphanelerde okuma salonundaki sandalyeler aralarında en az 1 metre olacak şekilde azaltılmalı. Oturma düzeni yüz yüze olmamalı, çapraz oturma tercih edilmeli. Bireyler arasında olması gereken sosyal mesafeye dikkat gösterilmeli.
67
Kütüphane kullanıcıları ile çalışanlar arasında kitap alışverişi, kaynak bulma, kitap arama gibi işlemler sırasında sosyal mesafe korunmalı. Kullanıcıların ödeme ihtiyacı olduğunda tercihen temassız olmak üzere nakit olmayan ödeme yapmaları istenmeli.
68
Kullanıcıların okuma, çalışma ve oturma alanlarında su dışında içecek ve yiyecek tüketmesine izin verilmemeli.
69
Okuyucu bankolarında sosyal mesafenin korunamadığı durumlarda şeffaf materyalden oluşan bir bariyer yerleştirilerek kütüphane çalışanları ve kullanıcılar arasındaki temas önlenebilir.
70
Kütüphanedeki kitaplara elle dokunmayı önleyecek bir sistem getirilmeli, elle dokunma gerçekleşirse eller el antiseptiği ile temizlenmeli. Kütüphaneler içinde mecbur olmadıkça yüzeylere dokunulmamalı.