Türk havacılık tarihinin ilk şehitlerine ait eşyalar ilk kez restore ediliyor
DHA
Türk Havacılık tarihinin ilk şehitlerine ait kişisel eşyalar ve şehit oldukları sırada üzerlerinde bulunan kıyafetleri 106 yıl aradan sonra ilk kez restore ediliyor. Kahire'ye seyahat sırasında şehit düşen Tayyareci Üsteğmen Fethi Bey, Rasıt Yüzbaşı Sadık Bey ve Tayyareci Yüzbaşı Nuri Bey'in şehit oldukları sıra üzerlerinde bulunan kıyafetleri ve kişisel eşyalarının restorasyon ve konservasyon çalışmaları titizlikle yürütülüyor.
1
`Muavenet-i Milliye` isimli tayyarede Üsteğmen Fethi Bey ile Yüzbaşı Sadık Bey, `Prens Celaleddin` isimli tayyarede ise Yüzbaşı Nuri Bey ile Rasıt Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey yer aldı.
2
Uçaklar, 8 Şubat 1914`te yağmurlu bir havada Yeşilköy`de yapılan törenle yola çıktı.
27 Şubat tarihinde ilk olarak Fethi ve Sadık Beylerin kullandığı tayyare, Taberiye Gölü civarında `Cehennem Vadisi` denilen bölgede nedeni bilinmeyen bir nedenle düştü.
3
İkinci uçakta yer alan Nuri Bey ile Rasıt İsmail Hakkı Bey, Şam`a ulaşarak şehit arkadaşlarının cenaze namazına yetişti.
4
Kazadan sonra seyahate Yafa`dan devam eden Nuri ve İsmail Hakkı Bey`in tayyaresi ise denize düştü.
5
Nuri Bey boğularak şehit olurken, İsmail Hakkı Bey yardıma gelenler tarafından kurtarıldı.
6
Kahraman Kahraman pilotların şehit olmasının üzerinden neredeyse bir asır geçti. pilotların şehit olmasının üzerinden neredeyse bir asır geçti.
Göklerden gönüllere inen şehitler, bir asırdır Türk halkının kalbinde yaşamaya devam ediyor.
7
Türk Havacılık tarihinin ilk şehitlerinin aziz hatıralarının restorasyonuna Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü iş birliğinde tam 106 yıl sonra, 2020 yılında başlandı.
8
Restorasyon ve konservasyon çalışmaları halen Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü`nde Dr. Ragsana Hasanova danışmanlığında titizlikle yürütülüyor
9
Dr. Ragsana Hasanova, şehitlere ait kişisel eşyalar, tayyare pervanesi, uçuş kıyafetleri gibi 74 envanterin tek tek aslına uygun bir şekilde restore edildiğini anlattı. Üsteğmen Fethi Bey`in şehit düştüğü sırada üzerinde bulunan pantolonun restore edildiğini söyleyen Dr. Hasanova, "Fethi Bey`in uçuş yaptığı sırada üzerinde bulunan pantolonun restorasyon ve konservasyon sürecini anlattı. Dr. Ragsana Hasanova, "Bu eser şehit olma anını anlatan, o yaşanmışlıkları ve tahribatları sergiliyor. Buradaki restorasyonda o uçuş anının izlerini koruyacak şekilde müdahalelerimizi yapıyoruz. Yapılan uygulamalarda parça bütünlüğünü sağlasak bile uçuş izlerini koruyacak şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz" dedi.
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
Rahva Ovası ve Atatürk Dağının sis altındaki muhteşem görüntüsü