Yüzyıllardır İstanbul’da ticaretin kalbinin attığı tarihi yarımada birçok hana ev sahipliği yapıyor. Günümüze kadar ulaşan bazı hanlar ise hala ticaret için kullanılmaya devam ediyor.
Kapalıçarşı’dan Eminönü’ne inişte Tığcılar Sokak’ta yer alıyor Yaldızlı Han.
2
18`inci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen han, tuğla ve taş örgülerden oluşmuş duvarlarının arasında kalan bir avluya sahip.
3
Geçmişte özellikle sağlık alanında çalışan insanların Yaldızlı Han’ı tercih ettikleri söyleniyor.
4
Bugün ise genellikle mal depolamak için kullanılan Yaldızlı Han’da giyim üzerine satış yapan dükkanların yanı sıra el zanaatı ile uğraşan esnaflar da yer almakta.
5
Tığcılar Sokak`a çok yakın bir mesafede olan Tarakçılar Sokak`a gittiğinizde ise sizi Büyük Valide Han karşılıyor.
6
17`nci yüzyıl yapısı olan Büyük Valide Han`ın 4. Murat’ın annesi Kösem Sultan tarafından, zamanın Cerrahbaşısı Mehmet Paşa Sarayı’nın yerine inşa ettirildiği biliniyor.
7
Hanın birinci ve ikinci avluda toplam 153 ve üçüncü avluda 57 olmak üzere 210 odası bulunuyor.
8
Fatih’in Eminönü semtinde bulunan handa, orada çalışan kişilerin yeme içme ihtiyaçlarını giderebilecekleri mekanlar, tekstil ve metal ustalarının dükkanları, depoları ve atölyeleri günümüzde de varlığını devam ettiriyor.
9
Yine aynı bölgede olan Büyük Yeni Han, 1764’te Çakmakçılar Yokuşu üzerinde Sultan 3. Mustafa tarafından inşa ettirilmiştir.
10
Üç katlı olan han, 5180 metrekarelik alanıyla Büyük Valide Han’dan sonra İstanbul’un en geniş alana yayılan hanı olarak biliniyor.
11
Dönemine uygun olan bir sıra taş üzerine iki sıra tuğla yöntemi kullanılarak inşa edilen handa zemin katının tümü kesme taş malzeme ile örülmüştür.
12
Büyük Yeni Han yapıldığı dönemde içerisinde sarraf dükkanlarının bulunduğu biliniyor. Bugün de hala dokuma tezgahları handa varlıklarını sürdürüyor.
13
Mısır Çarşısı’nın hemen arka sokaklarında yer alan Balkapanı Han’ın mazisi ise Bizans dönemine kadar dayanıyor. Yapım tarihi tam olarak bilinmese de bin 500 yıllık bir geçmişi olduğu tahmin ediliyor.
14
Bizans döneminde mahzen olarak kullanıldı. İstanbul’un fethinin ardından ise hana çevrildi. Balkapanı Han çıkan yangınlar ve geçirdiği değişimlere rağmen günümüze kadar ulaşmayı başardı.
15
Bu yangınlar ve değişimler nedeniyle doğal yapısı bozulan han, günümüzde de ticaret için kullanılıyor.
16
İki katlı klasik bir kervansaray görünümünde olan Balkapanı Han, üzerleri kubbelerle örtülü 80 odadan oluşuyor.
17
Kızılhan, Büyükbaş ve Kalçın sokakları arasında yer alıyor.
18
Han girişi sokağın ön cephesinde olup, taş profilli bir kemerle üzeri beşik tonozlu bir koridor vasıtasıyla avluya bağlanıyor.
19
Yapı inşa tekniği ve kullanılan malzeme göz önünde bulundurulunca geçmişinin 17`nci yüzyıla dayandığı tahmin ediliyor.
20
Hanın sokaklara bakan cephelerinde bir sıra dükkan var. Kalçın Sokak`a bakan cephesinde ise dükkan bulunmuyor. Han içerisinde genellikle ambalaj ürünleri satılıyor.
21
22
23
Yükleniyor lütfen bekleyiniz
SIRADAKİ GALERİ
Ekmeğini metrelerce yükseklikteki ağaçları budayarak kazanıyor