"Sultan'ın gecekondusu" mimar ve heykeltıraşların elinde yeniden hayat buldu
AA
Antalya'da, Türk sinemasının "sultanı" Türkan Şoray'ın başrolünde yer aldığı filmindeki gecekondudan esinlenilerek inşa edilen gecekondu, müze olarak geçmişe ışık tutacak.
1
Büyükşehirlere göçün simgesi haline gelen, birçok şarkıya, şiire ve senaryoya ilham kaynağı olan gecekondular, kentsel dönüşümlerin hız kazandığı günümüzde ise yerlerini modern yapılara bırakıyor.
2
Antalya Kepez Belediyesi de gecekondu konusunda farklı bir projeye imza attı. Planlı, projeli, tasarımını mimarların yaptığı, inşaatını belediye ekiplerinin gerçekleştirdiği bir "gecekondu" inşa edildi.
3
Gecekondu, ilçenin şehirleşmede nasıl bir yol aldığını göstermek ve geçmişe ışık tutmak amacıyla müze olarak kullanılacak.
4
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya`nın da tüm diğer büyükşehirlerde olduğu gibi 1980`den sonra yoğun bir göç olgusuyla karşılaştığını söyledi.
5
Kontrolsüz büyüyen şehirlerde konut alanlarının üretilememesi nedeniyle vatandaşların gecekondu yapmaya yöneldiğini vurgulayan Tütüncü, imar çalışmalarıyla modern bir kent dokusu oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi.
6
Kepez`de 12 yılda 90 bin gecekondu yıkıldı
Kepez`de geride kalan 12 yılda 90 binden fazla gecekonduyu ortadan kaldırdıklarını aktaran Tütüncü, birkaç yıl içinde Kepez`de gecekondunun tamamen ortadan kalkacağını bildirdi.
7
Gecekondu olgusunu hatırlatacak
Tütüncü, dünyanın modern şehirlerinde, gecekondu yapılarının sonlandırıldığı yerleşim yerlerinde yerel yönetimler tarafından birkaç sembol yapının muhafaza edildiğini gördüklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Bundan 10 sene sonra çocuklar, belki `gecekondu` denildiğinde zihinlerinde bir şey canlandıramayacak. Ama şehirde bir gecekondu olgusunun da olduğunu anlatmak için açık hava müzesine dönüştürdüğümüz Dokumapark`ta bir gecekondu müzesi yapalım istedik. Burada Antalya`nın geçmişindeki sosyolojik bir olguyu, gecekondu yaşamını da aktaralım istedik. Başrolünde Türkan Şoray`ın yer aldığı `Sultan` filmindeki gecekondudan esinlenerek yapıldı. Gecekondu diyoruz ama bu bir sanat eseri, bir enstalasyon. Bunun arkasında özel mimari projelerde yer alan mimar, heykeltraş, müze uzmanı arkadaşlarımız var. 1980`lerdeki bir gecekonduyu o en doğal haliyle buraya getirmeye çalıştık. Evet belediyeler gecekondu yapmıyorlar ama biz yapıyoruz. Çünkü bu gecekondu bir amaca hizmet edecek."
8
Müzenin 70 metrekarelik bir alanda kurulu olduğuna değinen Tütüncü, içinin de yine o dönemdeki bir gecekonduya uygun şekilde dizayn edildiğini söyledi.