Necmettin Erbakan'ın vefatının üzerinden 10. yıl geçti
Milli Görüş hareketinin kurucu lideri ve Türk siyasetinin 'Hocası' merhum başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın vefatının üzerinden 10 yıl geçti.
Gündem
Kaynak: AA
Necmettin Erbakan, 29 Ekim 1926`da Sinop`ta doğdu. Babasının ağır ceza reisi olması dolayısıyla çocukluğu farklı şehirlerde geçen Erbakan, Kayseri Cumhuriyet İlkokulu`nda başladığı ilkokul eğitimini Trabzon`da tamamladı.
Sınavsız geçiş hakkı olmasına rağmen İstanbul Teknik Üniversitesi`ne sınavla girdi. Sınav sonucuna göre, doğrudan ikinci sınıftan başlatılan Erbakan, 1948`de mezun olduğu aynı üniversitenin Makine Fakültesi Motorlar Kürsüsü`nde asistan olarak görev üstlendi.
Erbakan, çalışmalarıyla Leopard tanklarının üretiminin yapıldığı Almanya`nın en büyük motor fabrikasına davet edilmesinin ardından burada başmühendis olarak söz konusu tankların motorları üzerinde çalışmalar yaptı.
Türkiye`de ağır sanayi hamlesi başlattı
Türkiye`de başlattığı ağır sanayi hamlelerini Almanya`da kaldığı sürede tecrübe eden Erbakan, bunu da Milli Görüş`ün önemli hedeflerinden birisi olarak belirledi.
Türkiye`de başlattığı ağır sanayi hamlelerini Almanya`da kaldığı sürede tecrübe eden Erbakan, bunu da Milli Görüş`ün önemli hedeflerinden birisi olarak belirledi.
Konya`dan bağımsız milletvekili oldu
12 Ekim 1969`daki milletvekili seçimine giderken, o dönem güçlü bir siyasi parti olan Adalet Partisi`nden (AP) milletvekili olmak istedi, ancak kabul edilmedi. Erbakan, kendisine büyük hoşgörü ve sevgi besleyen Konya`dan, bağımsız aday olarak seçime girdi ve üç milletvekili seçilebilecek oyu alarak seçildi.
Milli Nizam Partisini kurdu
Konya Milletvekili Erbakan, çok geçmeden 24 Ocak 1970`te, 17 arkadaşıyla Milli Görüş hareketinin ortaya çıkmasını sağlayacak ilk parti olan Milli Nizam Partisini kurdu.
Erbakan`ın siyaseti dikkati çekti
12 Mart Muhtırası`nın ardından nisan ayında "laikliğe aykırı çalışmalar yürüttüğü" iddiasıyla Milli Nizam Partisi kapatıldı. Partisinin kapatılmasının ardından Erbakan, arkadaşlarıyla 11 Ekim 1972`de Milli Selamet Partisini (MSP) kurdu. Parti, 1973`teki seçimde 48 milletvekilliği ve 3 senatörlük kazanarak 51 parlamenterle Meclise girdi.
"Mücahit Erbakan"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Bülent Ecevit ile yapılan görüşmelerin ardından CHP-MSP koalisyon hükümeti kuruldu. Erbakan, bu hükümette başbakan yardımcısı olarak görev aldı.
1978`de yaşanan "11`ler hükümeti", "Milletvekili pazarlığı" ve "Güneş Motel" şaibeleri siyasette gündemi belirlerken, 12 Eylül 1980 askeri darbesinde Erbakan ve siyasi hareketi de hedef alındı.
Cezaevi süreci
Milli Selamet Partisince 6 Eylül 1980`de Konya`da düzenlenen Kudüs Mitingi büyük ses getirirken, bu miting partinin kapatılma sebeplerinden birisi olarak gösterildi. Darbeden sonra İzmir`de uzun süre gözaltında kalan Erbakan, daha sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı ve 9 ay cezaevinde kaldı.
Refah Partisi kuruldu
Siyasi yasaklı Erbakan, kapatılan MSP`nin yerine Refah Partisinin (RP) 19 Temmuz 1983`te kurulmasını sağladı. Partinin genel başkanlığı koltuğuna Ahmet Tekdal oturdu. Siyaset yasağının referandumla kalkmasının ardından Erbakan, Refah Partisinin 11 Ekim 1987`de yapılan kongresinde oy birliğiyle genel başkan oldu.
Refah Partisi birinci parti oldu
Necmettin Erbakan, 20 Ekim 1991 seçimlerinde Konya`dan yeniden milletvekili seçildi. Cumhurbaşkanlığı koltuğundaki Süleyman Demirel, hükümeti kurma yetkisini Refah Partisine vermedi. Kurulan DYP-ANAP hükümeti 3 ay sürdü.
54. Hükümet`te başbakanlık yaptı
Hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Demirel`den alan Erbakan, Tansu Çiller`in Genel Başkanlığı`ndaki Doğru Yol Partisi ile 54. Hükümeti kurarak, 28 Haziran 1996`da başbakanlık koltuğuna oturdu.
28 Şubat süreci
28 Şubat sürecinde bazı üniversiteler, iş dünyası ve sendikalar da Erbakan siyasetine karşı bir misyon üstlendi. Erbakan`ın Mısır ziyaretindeki bayrak krizi, Libya ziyaretinde Kaddafi`nin açıklamaları da yine Erbakan aleyhinde kullanılmaya başlandı.
Başbakan Erbakan`ın o gece ulusa seslenmek için hazırlık yaptırdığı, Milli Güvenlik Kurulu toplantısından geç saatte "gergin ve üzgün" geldiği için bu yayının iptal edildiği sonradan ortaya çıktı.
Başbakanlıktan istifa etti
30 Haziran 1997`de koalisyon ortağı Doğru Yol Partisinin protokol gereği başbakanlık koltuğunu alması için Necmettin Erbakan, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`e istifasını sundu.
Demirel, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller yerine 55. Hükümet`i kurması için Anavatan Partisi Genel Başkanı Mesut Yılmaz`a görev verdi.
Anayasa Mahkemesinde görülen Refah Partisinin kapatılması davası 16 Ocak 1998`de sonuca bağlandı. Refah Partisinin kapatılmasına ve aralarında Necmettin Erbakan`ın da bulunduğu 6 kişiye 5 yıl süreyle siyaset yasağı getirilmesine karar verildi.
Refah Partisi kapanmadan Fazilet Partisi kuruldu
Refah Partisinin kapatılması sürecini beklemeyen partililer, 17 Aralık 1997`de Milli Görüş hareketinin dördüncü partisi olan Fazilet Partisini kurdu.
Genel başkanlık görevini de Recai Kutan üstlendi. Sabih Kanadoğlu`nun hazırladığı delillerle Fazilet Partisi 22 Haziran 2001`de kapatıldı.
"Kayıp trilyon davası"
Kamuoyunda "kayıp trilyon davası" olarak bilinen Refah Partisinin mali hesaplarına ilişkin açılan davada kendisine verilen hapis cezasından dolayı 30 Ocak 2004`te Saadet Partisi Genel Başkanlığı ve üyeliğinden ayrılmak zorunda kaldı.
Erbakan`ın, sağlık sorunları sebebiyle başvurusundan dolayı cezanın infazı ertelendi. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Erbakan`ın 2 yıl 4 aylık hapis cezasını yeniden yargılama sonunda değiştirmedi, ancak cezasını konutunda çekmesine karar verdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan`ın "sürekli hastalık" nedeniyle aldığı ev hapsi cezası 19 Ağustos 2008`de kaldırıldı.
27 Şubat 2011`de hayata veda etti
17 Ekim 2010`da yapılan Saadet Partisi Olağanüstü Büyük Kongresinde yeniden genel başkan olan Erbakan, 28 Şubat post-modern darbenin yıl dönümü arifesinde solunum yetmezliğine bağlı, kalp ve çoklu organ yetmezliği sebebiyle 27 Şubat 2011`de vefat etti.