Türkiye`nin önemli sulak alanları arasında yer alan Muş Ovası, "baharın habercisi" olarak nitelendirilen leyleklere ev sahipliği yapıyor.
2
Merkeze bağlı Yelalan köyünde yaşayan 52 yaşındaki Fesih Yaşlı`nın evinin çatısına yuva yapan leylekler, 44 yıldır aynı yerde konaklıyor.
3
Yaşamlarının bir parçası haline gelen leyleklerle birlikte büyüyen ev sahibi, her yıl göç döneminde leyleklerin yolunu gözlüyor.
4
Leyleklerin sonbaharda köyden göç etmesiyle hüzün yaşayan Yaşlı, her yıl leylek yuvasının bakımını yapıyor, yuvaya yiyecek bırakıyor.
5
Bu yıl da havanın ısınmasıyla Muş Ovası`na gelen 2 leylek, iki katlı evin çatısındaki yuvada konaklamaya başladı.
6
"Onlarla beraber büyüdük"
Ev sahibi Yaşlı, köy sakinleri olarak leylekleri çok sevdiklerini söyledi.
7
Köyde çatılarda ve elektrik direklerinde 15 leylek yuvasının bulunduğunu belirten Yaşlı, "Leylekleri seviyoruz. Çok zararsız ve temiz bir hayvan. Köyde leylekleri sevmeyen yok. Leylekler geldiğinde köyde ve Muş Ovası`nda bir metre kar olsa da `artık bizim ilkbaharımız geldi` diyoruz. Bu yıl leyleklerimiz 25 Şubat`ta geldi. Leylekler geldiğinde daha kar vardı." dedi.
8
Leyleklerin bu yıl erken geldiğine işaret eden Yaşlı, şunları kaydetti:
"52 yaşındayım, leylekler 44 yıldır evin çatısında. Leylekler yuva yaptığında ilkokul ikinci sınıfa gidiyordum. O günden bu yana yuvaları duruyor. Leylekler burada yavrularını büyütüyor ve uçmayı öğretiyor. Genellikle martta gelip eylülde gidiyorlar. Gittiklerinde `Artık kışımız geldi.` diyoruz. Her yıl leylekleri dört gözle bekliyoruz. Onlarla beraber büyüdük. Onları seviyorum. Gittiklerinde çok üzülüyoruz. Yuvanın üzerinde bazen kar olduğunda temizliyorum. Bazen yuvaya yiyecek bırakıyoruz."
9
Fesih Yaşlı, leyleklerin yuvalarının korunması konusunda herkesi duyarlı olmaya çağırdı.