Büyük İslam alimi Gazali, dünyanın birçok bölgesindeki Müslümanlar tarafından anılırken, İran’ın tarihi Tus şehrinde 1995`te bulunan mezar yeri kaderine terk edilmiş durumda.
2
Aynı bölgede Gazali`ye nispet edilen başka bir mezar bulunuyor
Gazali`ye ait mezar yerinin metruk halde bırakılması ve sahip çıkılmamasının nedenlerinden birinin büyük İslam alimine nispet edilen başka mezar yerinin olduğu iddia ediliyor.
3
Gazali`ye ait olduğu öne sürülen kabirlerden biri tarihi Tus şehrinin güneybatısındaki beşinci ve en tanınmış Abbasi halifesi Harun Reşid anısına 14. yüzyılda yapılan Haruniye Kümbeti`nin bahçesinde yer alıyor. Bazı tarihçiler ve gezginler buradaki kabrin Gazali`ye ait olduğunu belirtiyor.
4
Haruniye Kümbeti`nin Gazali tarafından yaptırıldığı, medrese olarak kullanıldığı ve vefatının ardından da İslam aliminin bu yapının içine gömüldüğüne dair de rivayetler bulunması nedeniyle Haruniye`yi Gazali`nin türbesi olarak kabul edenler de var.
5
İkinci mezar yeri ise tarihi Tus şehrinin kuzeydoğusunda 1995 yılında Sefalkan Mezarlığı alanında yapılan arkeolojik kazılarda bulundu ve Gazali`nin gerçek kabrinin 2 katlı bu yerde olduğu belirtilerek tabela asıldı.
6
Gazali ile ilgili araştırmalar yapan konunun uzmanları, Sünni alimler ve İranlı yetkililer Haruniye`nin avlusundaki yerin anıt mezar olduğunu ancak yeni bulunan metruk yerin ise İslam aliminin gerçek mezarı olduğunu ifade ediyor.
7
Metruk haldeki 2 katlı yeni mezar yerinde daha önce türbe olduğu ve Moğol istilasının ardından yıkıldığı için buranın unutulduğu ve Gazali`ye ait mezar taşının da Haruniye`ye götürüldüğü naklediliyor.
8
26 yıl önce tespit edilen mezar yerinde Gazali, eşi ve çocuklarına ait olduğu kabul edilen 5 kabir bulunuyor. Mezar yerinin yapımında kullanılan tuğlalar ve kerpiçler de buranın eskiden türbe olduğu ve Moğol istilasında yıkıldığı yönündeki görüşü destekliyor.