Hazırladığı büyük boyutlu görsel çalışmayla 1500 yıllık Türk-İslam tarihinde yolculuğa çıkarıyor
AA
Düzce'de yaşayan Hayrullah Atay, toplumda tarih bilincini geliştirmek amacıyla 1500 yıllık Türk-İslam tarihinin anlatıldığı büyük boyutlu görsel çalışma hazırladı.
Kentte uzun süre inşaat teknikerliği ve reklamcılık yaptıktan sonra emekli olan 64 yaşındaki Atay, 2008 yılından bu yana hat sanatıyla ilgileniyor.
2
Atay, uzun yıllar çalıştığı alanlarda tasarım, çizim, kesme ve kabartma becerilerini geliştirdi.
3
Türk-İslam medeniyetine ilgi duyan Atay, başta gençler olmak üzere toplumu bu konuda bilgilendirmek amacıyla edindiği tecrübelerle görsel çalışma hazırlamaya karar verdi.
4
Hayrullah Atay, yaklaşık 3 yıl süren çalışmaları sonucunda vektörel (grafik kayıt biçimi) tabanlı hazırladığı çalışmanın patentini aldı.
5
Atay`ın "Türk-İslam Medeniyeti Yolculuğu" ismini verdiği çalışmasında, Türk-İslam medeniyetinin geçmişi kronolojik sıralama ve çeşitli betimlemelerle anlatılıyor.
6
Çalışmasında 6. yüzyılın başından Cumhuriyet`in 100. yılı olan 2023`e kadar uzanan yaklaşık 1500 yıllık tarihsel süreci işleyen Atay, tabloda İslam halifeleri, Osmanlı padişahları, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanları, önemli tarihi olaylar, doğal afetler ve icatlara dair bilgilere yer verdi.
7
Atay`ın çalışması, farklı boyutlarda Cumayeri ilçesindeki Hilal Tepe Mesire Alanı ile kentteki bazı okullara yerleştirildi.
8
"Tarihimiz ve kültürümüz hakkında bilgilere kolayca erişebilmek için bu çalışmayı yaptım"
Hayrullah Atay, başta gelecek nesiller olmak üzere toplumun Türk-İslam tarihi ve kültürü hakkında bilgilere kolayca erişebilmesi için bu çalışmayı yaptığını söyledi.
9
Tarih bilincinin önemine işaret eden Atay, "Köklerini bilmeyen göklere yükselemez. Bu çalışmayı hazırlarken Müslüman-Türk gençliğinin köklerinden güç almasını sağlayarak geleceğe daha güvenle bakmalarını sağlamak istedim." dedi.
10
Görsel çalışmasına Hazreti Muhammed`in doğduğu yüzyılın başından başladığını aktaran Atay, "6. yüzyılın başından 21. yüzyıla kadar 15 yüzyılı, önce 100`er, daha sonra 20`şer ve 5`er yıllık dikey çizgilere ayırdım. Daha sonra 4 ana kategoride ülkeler, olaylar, kişiler ve o yüzyılda yapılan mimari eserlerin bilgilerini çeşitli yazı, işaretlemeler ve fotoğraflarla anlatmaya çalıştım. Çoğunlukla Türkiye`nin tek telif ansiklopedisi olan Diyanetin İslam ansiklopedisini ana kaynak olarak aldım." diye konuştu.
11
Atay, 1500 yıllık Türk-İslam tarihini sığdırdığı çalışmasının vektörel tabanlı olduğu için istenilen ebatta büyütülebildiğini dile getirerek, şu bilgileri verdi:
"Bunun kullanma alanı o kadar çok ki mesela şu anda Düzce`de 7-8 okulda farklı görsel boyutlarda kullanılıyor. Bu çalışmam, Türkiye`nin bütün okullarında, bütün açık alanlarında, gençlik merkezlerinde, kütüphanelerde, yurt dışında medeniyetimizin temsilciliği olan yerlerde, yani Türk`ün ve Müslüman`ın olduğu her yerde, teknik olarak her türlü uygulanmaya açık. Patentini aldık, her şeyi muhafaza altında."