Halk arasında ‘Donuktaş’ ve ‘Dönüktaş’ gibi isimlerle anılan yapı, ilk bakışta büyük bir kaya kütlesini andırıyor.
2
Roma betonu kullanılarak inşa edilen, bölgenin en büyük mabedi olan yapının, kime atfedildiği tam olarak bilinmezken, milattan sonra 2`nci yüzyılın sonlarına doğru yapımına başlandığı, ancak bazı bilim adamlarına göre tamamlanamadığı belirtiliyor.
3
18`inci yüzyıldan bu yana birçok araştırmacının ilgisini çeken yapının, 1836`da Fransız Konsolosu Gillet`in yaptığı keşiflerde dinamit kullanması nedeniyle büyük çapta tahrip edildiği kaydedildi.
4
Seyyah Langolois`in yapı için ‘Sardanapal`ın Mezarı’ benzetmesini kullandığı ve bunun uzun yıllar geçerliliğini koruduğu belirtildi.
5
Tapınak hakkında bugüne kadar en ciddi araştırma, 1982-1992 yılları arasında Tarsus Müzesi Başkanlığı`nda İstanbul Üniversitesi`nden Prof. Dr. Nezahat Baydur tarafından yapıldı.
6
Kazılarda elde edilen bilimsel veriler neticesinde yapının tapınak olduğu belirlendi.
7
Turizm Rehberi Azmi Erdoğan, `Donuktaş Roma Tapınağı`nın turizme kazandırılması gerektiğini kaydetti.
8
"Büyük depremde yıkılmış"
Tarsus Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtım Yöneticisi Nadir Durgun ise, "Kuruluşu Neolitik Çağa kadar uzanan, tarihte 3 kez başkent olan Tarsus, aynı zamanda çeşitli din ve inançların merkezi konumundadır. Tarsus`ta bu din ve inançlara ait birçok mabet bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Tarsus`un Tekke Mahallesi`nde yer alan, halk arasında `Donuktaş` veya `Dönüktaş` olarak adlandırılan Roma Tapınağı`dır. Donuktaş Roma Tapınağı milattan sonra 2`nci yüzyılda Roma İmparatoru Hadrian döneminde inşa edilmiştir. Tapınak hakkında günümüze kadar birçok araştırma yapılmış, en son 2012 yılında Almanya`nın Marburg Üniversitesi`nden Prof. Dr. Winfried Held başkanlığında yürütülen çalışmalarda, 60 metre eninde, 130 metre uzunluğunda olan Donuktaş Roma Tapınağı`nın antik çağda inşa edilen dünyanın en büyük tapınaklarından biri olduğu anlaşılmıştır. 8 metre yüksekliğindeki tapınağın duvarların üzerinde 2,10 metre çapında 20 metre uzunluğunda sütunlar yer almaktaydı. Tapınağın üzerinde ise devasa bir çatı bulunmaktaydı. Donuktaş Roma Tapınağı milattan sonra 4`üncü yüzyılda yaşanan büyük bir depremin ardından yıkılmış ve günümüze arkamızda yer alan kalıntılar ulaşmıştır" dedi.