Konya'nın Karapınar ilçesinde yapımı devam eden Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'ne kurulacak güneş enerjisi santralleriyle (GES) hem bölgenin hem de Türkiye'nin enerji ihtiyacının bir bölümü yenilenebilir enerjiden karşılanacak.
Türkiye
Kaynak: AA
Coğrafi konumu gereği yıllık ortalama güneş ışınımı ve güneş enerjisi potansiyeli dünyadaki birçok ülkeden fazla olan Türkiye, enerjideki dışa bağımlılığını azaltmak için yenilenebilir enerjilere ağırlık veriyor.
Konya, Türkiye`nin güneş ışınımını "en verimli alan yerler" arasında bulunuyor.
Bu kapsamda Karapınar`da yapımı devam eden Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi`nin tamamlanmasıyla Konya, ihtiyaç duyduğu elektrik ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerjiden karşılayacak.
Verimli arazilerinin yanı sıra tarıma elverişli olmayan arazilerini de güneş enerjisi yatırımlarıyla kullanacak Konya, Türkiye`nin de enerji ihtiyacının bir bölümünü karşılamaya hazırlanıyor.
Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı, yaptığı açıklamada, Konya`nın güneş enerjisinden elektrik üretmek için uygun coğrafi şartlara sahip olduğunu söyledi.
Türkiye`nin önceden elektriğinin büyük bir kısmını doğal gazdan karşıladığını anımsatan Konarılı, şöyle konuştu:
"Son zamanlarda yenilenebilir enerjinin gündeme gelmesiyle doğal gazın payı azalmaya başladı. Bu pay önceden yüzde 50 civarındayken 2019 yılı verilerine göre yüzde 28`e gerilemiş durumda. Konya, güneş enerjisi santralleri bakımından 600 megavat kurulu gücüyle Türkiye`de ilk sırada yer alıyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri de sağladığı coğrafi avantajlardan güneş enerjisi yatırımcılarının Konya`yı tercih etmesidir. Trafo sayısı ve kapasitesi ile hat uzunluğu bakımından da ilk sıralarda yer alması güneş enerjisi kurulumu kapasitesini artırıyor, yatırımcıların tercih sebebi oluyor."
"Türkiye ortalamasının çok üzerindeyiz"
Konarılı, Türkiye`de GES bakımından Konya`yı, sırasıyla Ankara ve Kayseri`nin takip ettiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Güneşlenme süresi, yağış oranının az olması ve marjinal tarım arazisinin çok olması nedeniyle Konya, lisanslı ve lisanssız güneş enerjisi kurulu gücünde birinci sırada yer alıyor. Türkiye`nin elektrik kurulu gücünün yüzde 7`sini güneş enerjisi oluşturmaktadır. Konya`nın ise elektrik kurulu gücünün yüzde 60`ını güneş enerjisi oluşturuyor. Yani Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Yine yapımına başlanan Konya Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi tamamlandıktan sonra Türkiye`nin ilk güneş enerjisiyle alakalı ihtisas bölgesi olacak. Böylece hem Konya kendi tükettiği elektriğin tamamını yenilenebilir enerjiden karşılayacak hem de bölgenin ve Türkiye`nin enerjideki ihtiyacının bir bölümü buradan karşılanacak. Bu da bizim enerjideki dışa bağımlılığımızı azaltmaya katkı sağlayacak."
Güneş enerjisi yatırımcısı Solar Gelişim Enerji AŞ Genel Müdürü Ertuğrul Çerşil de Türkiye`de güneş enerjisi santrali kurmak için "en uygun ortamın" Konya`da olduğunu belirtti.
Konya`nın 18,5 megavat ile en büyük santrali
Yatırım ortamına müsait olmasından Konya`yı tercih ettiklerini vurgulayan Çerşil, "Yaklaşık 5 yıl önce 420 bin metrekare alanda kurduğumuz santralimiz 18,5 megavat ile Konya`nın en büyük santrali konumundadır. Yaklaşık 8 bin hanenin elektriğini karşılayabilecek düzeyde bir yatırımı Konya`nın ışınım değerlerinin çok iyi olması nedeniyle buraya yaptık." diye konuştu.